Raskaustestit

Suodatin päällä
 • Äiti ja lapsi
 • Raskaus- ja ovulaatiotestit
 • Raskaustestit

Kaikki, mitä olet halunnut tietää raskaustesteistä

Tee raskaustesti helposti kotoa käsin. Kotona tehtävä raskaustesti on helppo ja huomiota herättämätön tapa saada raskaus selville ennen kuin otat yhteyttä neuvolaan. Ovulaatiotestin tapaan se tehdään useimmiten virtsasta, mieluiten heti aamulla, jolloin raskaushormonin määrä on korkeimmillaan. Luotettavan raskaustestin voi tehdä jo muutama päivä hedelmöittymisen jälkeen, kun munasolu on kiinnittynyt kohdun limakalvoon.

Miten raskaustesti toimii?

Raskaustesti tunnistaa, onko elimistössä istukkagonadotropiini-hormonia (hCG), jota tavataan ainoastaan raskaana olevilla naisilla. Jos istukkahormonia löytyy, testin vasta-aineita sisältävä ilmaisin värjäytyy.

Verkkokaupasta notino.fi löydät laajan valikoiman herkkyydeltään eroavia testejä raskauden nopeaan ja helppoon tunnistamiseen. Testit voivat ilmaista positiivisen tai negatiivisen tuloksen ilmaisinliuskojen tai erilaisten merkkien avulla. Tämän vuoksi lue aina ensin pakkausseloste, jossa on ohjeet testituloksen tulkitsemiseksi. Käyttöohjeet eri testien välillä poikkeavat toisistaan.

Erilaiset raskaustestit ja niiden käyttö

 • Testiliuskat yksinkertaisesti kastetaan astiassa olevaan virtsaan. Kasta liuska virtsaan merkkiin asti ja laske se sen jälkeen tasaiselle ja ei-huokoiselle pinnalle. Tulos ilmestyy näkyviin muutamassa minuutissa.
 • Puikkotestissä on erillinen ikkuna, johon virtsatipat pudotetaan pakkaukseen kuuluvalla pipetillä.
 • Virtsasuihkusta tehtävää raskaustestiä on helppo käyttää ilman muita tarvikkeita.
 • Verestä tehtävä raskaustesti tunnistaa raskauden muutamaa päivää aikaisemmin kuin virtsasta tehtävä (jo 8–9 päivää hedelmöittymisen jälkeen). Veritippa otetaan sormenpäästä pakkaukseen kuuluvalla lansetilla.
 • Digitaalinen raskaustesti viikkonäytöllä näyttää positiivisen tuloksen lisäksi myös hedelmöittymisestä kuluneet viikot.

Milloin kannattaa tehdä raskaustesti?

Raskaustestit ovat erittäin herkkiä, ja luotettavan tuloksen saat virtsasta jo 14 vuorokautta hedelmöittymisen jälkeen ja verikokeesta noin 9 päivää hedelmöittymisen jälkeen. Ilmoitettu herkkyys on yleensä 25 tai 10 mIU/ml hCG, ja mitä pienempi luku on, sitä herkempi on testi, eli se pystyy tunnistamaan raskauden pienemmästä määrästä raskaushormonia.

Yleisesti ottaen paras aika tehdä raskaustesti ja saada luotettava tulos on muutama päivä säännöllisten kuukautisten myöhästymisen jälkeen. Tällöin myös virheellisen negatiivisen tuloksen todennäköisyys on pienempi. Testi kannattaa tehdä uudelleen noin 10 päivän jälkeen.

Raskaustestin tulos

 • Jos tulos on negatiivinen, vain kontrolliviiva värjäytyy, mutta raskautta ilmaiseva viiva ei. Odota aina vähintään 4 minuuttia ennen tuloksen tulkitsemista.
 • Jos tulos on positiivinen, näet yleensä kaksi viivaa tai plusmerkin (testityypistä riippuen). Jos raskautta ilmaiseva viiva on haalea, on tulos melko todennäköisesti positiivinen, mutta testi on tehty liian pian raskauden alkamisen jälkeen ja on syytä toistaa.
 • Mikäli kumpikaan viiva ei tule näkyviin, on testi viallinen, ja joudut tekemään uuden.

Jos testi on positiivinen, ole yhteydessä neuvolaan.

Raskaustestin virheelliset tulokset

 • Raskaustestin tulos voi olla virheellinen negatiivinen, mikäli päätät tehdä testin liian aikaisin. Testi kannattaa tehdä vielä uudestaan muutaman päivän kuluttua.
 • Raskaustestin tulos voi olla virheellinen positiivinen siinä tapauksessa, että et ole raskaana, mutta olet kokenut keskenmenon tai raskaudenkeskeytyksen, ja kehossa on vielä raskaushormonia jäljellä. Virheellinen positiivinen tulos saattaa myös ilmaantua joidenkin sairauksien, häiriöiden tai munasarjakystojen kohdalla. On myös lääkkeitä, jotka saattavat nostaa hCG-hormonin tasoa veressä ja virtsassa. Varmista siksi raskaustestin positiivinen tulos aina neuvolassa.

Tilaa raskaustestisi kotoa käsin verkkokaupasta notino.fi, ja saat luotettavan tuloksen helposti ja nopeasti!