Mine põhisisu juurde

SPF-suojakerrointyypit

13. toukokuuta 2022Notino
Tiedät, että aurinkosuojakertoimella varustettujen tuotteiden käyttö on tarpeen muulloinkin kuin aurinkolomalla. Oletko kuitenkin hieman epävarma siitä, millaisia tuotteita juuri sinun kannattaisi käyttää? Me kerromme, millaisia suojakerrointyyppejä on olemassa ja mitkä niistä soveltuvat parhaiten kaupunkielämään, urheiluun tai rannalle ja veteen. Käyttämällä oikeanlaista suojaa varmistat, että aurinko kaunistaa ihoasi eikä vahingoita sitä.

Miten valitset parhaan aurinkosuojan?

Tuotteessa olevat symbolit ovat tärkeitä. UVA- ja UVB-merkinnät kertovat tuotteiden suojan tyypistä. UVA-suoja ehkäisee ihon ikääntymisen merkkejä, ja UVB-suoja suojaa palamiselta. Sen vuoksi on tärkeää, että tuotteen pakkauksesta löytyvät nämä symbolit. 

Minulle itselleni sopivat sekä kemialliset suodattimet että mineraalisuodattimet. Yleisesti ottaen molemmat ovat erittäin tehokkaita, mutta toiset pitävät enemmän mineraalisuodattimista. Ne soveltuvat etenkin lapsille ja herkkäihoisille. Toiset brändit yhdistävät molemmat suodatintyypit. Mineraalisuodattimet soveltuvat paremmin iholle, jolle kehittyy helposti aurinkoihottumaa auringossa oleilun jälkeen. Lisäksi ne ovat ympäristöystävällisempiä. 

Voiteen koostumus on yhtä tärkeää. Rasvoittuvalle iholle on parempi valita kevyt emulsio, joka ei muodosta rasvaista kalvoa. Siten myös meikistä tulee tasaisempi. Mattapintainen Capital Soleil Mattifying 3 in 1 SPF50+ -aurinkovoide soveltuu rasvoittuvalle iholle. Tällaiselle iholle ei kannata levittää useaa tuotekerrosta. Pelkkä seerumi ja aurinkosuoja riittävät.

VINKKI! Jos aurinkovoide paakkuuntuu iholla, älä levitä päivävoidetta, vaan käytä pelkkää seerumia. Aurinkovoiteet muistuttavat monella tavalla päivävoiteita.

Parhaita voiteita ovat öljypohjaiset tuotteet. Ne tekevät ihosta kiiltävän. Jotkut öljyt ovat koostumukseltaan rasvaisempia, ja toiset puolestaan muistuttavat kuivaöljyjä. Öljypohjaiset aurinkosuojat saattavat sisältää kultakimalletta, joka näyttää iholla ihastuttavalta.

Urheiletko mielelläsi? Siinä tapauksessa pidät varmasti suihkemaisista tuotteista, joiden käyttö on erittäin helppoa. Ne antavat yleensä paremman suojan vettä ja hikeä vastaan. Lisäksi niitä on helppo lisätä aina tarvittaessa, kun yksi kerros ei riitä. Voit käyttää niitä missä ja milloin vain, myös meikin alla. Niissä on usein korkea suojakerroin.

Herkille ihoalueille tarkoitettu Sun Sunsistick SPF 50+ antaa tehokkaan paikallisen suojan. Se on erinomainen suoja huulille, nenälle, korviin sekä muille herkille ihoalueille. Muista, että myös tatuoinnit ja arvet sekä ihoalueet, joille on tehty erilaisia lääketieteellisiä toimenpiteitä, on suojattava tehokkaan suojakertoimen sisältävillä tuotteilla. Ne ovat usein värittömiä, mutta toisinaan myös värillisiä. Usein ne ovat pinnaltaan vaaleita.

Tuotteet

Miten suojata hiukset auringolta?

Tiesitkö, että myös hiukset täytyy suojata auringolta? Herkkää päänahkaa ja sekä karkeita että hentoja hiuksia tulee hoitaa erityisen huolellisesti, etenkin meren äärellä, sillä auringon lisäksi myös suola vaurioittaa hiusjuuria. Hiukset kuivuvat, ja päänahka voi yhtä huonosti kuin muukin iho. Monet hiustenhoitotuotteet sisältävät UV-suodattimien lisäksi myös ravitsevia öljyjä, jotka elvyttävät tai kosteuttavat hiuksia. 

Kaksivaiheinen, kosteuttava ja öljypohjainen Kérastase Soleil Huile Sirene -suihke on mainio suoja lomakiharoille. Se vaikuttaa myös tehokkaasti kiharoiden hiusten rakenteeseen. Lisäksi se kosteuttaa kuivia hiuksia ja etenkin niiden latvoja.

Millainen SPF-suojakerroin soveltuu iholle?

Itse käytän SPF 30 -suojakerrointa. Sekoita päivävoiteeseesi hieman aurinkovoidetta aamuisin. Omalle kuivalle iholleni soveltuu parhaiten tuote, jolla on kevyt koostumus. Aurinkosuojaa tarvitaan muulloinkin kuin lomalla. Jos et ole vielä suojautunut auringolta, nyt on korkea aika aloittaa. 

On todistettu, että päivittäinen aurinkosuojan käyttö hidastaa ihon ikääntymisen merkkejä huomattavasti. Oikea aurinkosuoja on siis ykkösase ihon ikääntymistä vastaan, mikä koskee luonnollisesti myös miehiä. Heidän ihonsa on karkeampi, mutta usein myös kuivempi, ja ihohuokoset näkyvät enemmän. Myös miesten iho reagoi aurinkoon. Näkyvämmät rypyt alkavat ilmaantua neljänkymmenen ikävuoden jälkeen, jolloin miesten ihoa alkaa kiristää ja myös verisuonet katkeilevat helposti. Myös basilioomaa esiintyy herkemmin miehillä. Basiliooma on ihokasvain, joka ilmaantuu auringolle alttiille ihoalueille ja voi olla pahan- tai hyvänlaatuinen. Vuosittainen ihotarkastus on siis tarpeellinen ennaltaehkäisevä toimenpide koko perheelle. 

Onko sinulla herkkä iho? Kokeile Heliocare 360° nestemäistä aurinkovoidetta, jonka suojakerroin on SPF 50+. Haurastunut ihon suojakerros tarvitsee tehokkaampaa suojaa. Jos ihollasi on pigmenttiläiskiä, iho tulisi ehdottomasti suojata SPF-suojakertoimen sisältävällä tuotteella.

Tuotteet

Jos et halua käyttää ihollasi montaa kerrosta eri tuotteita, kokeile kevyttä kasvoille tarkoitettua Purito Daily Go-To Sunscreen SPF 50+ -aurinkovoidetta. Käyttäessäsi kevyitä voiteita et havaitse eri tuotekerroksia, eikä iho tunnu rasittuneelta, vaan hengittää. Voit myös korvata päivävoiteen aurinkovoiteella, varsinkin kesällä.

Monen naisen ongelmana on huulten ohut ja herkkä iho. Suosittelemme käyttämään korkean suojakertoimen sisältävää huulirasvaa, joka toimii balsamin tavoin ja suojaa huulia riittävästi. 

Suojaako SPF-suojakertoimen sisältävä meikkivoide riittävästi? 

Riittääkö pelkän aurinkosuojakertoimen sisältävän meikkivoiteen käyttö? Eihän toki! Vaikka suojakertoimella varustettu meikkivoide toki suojaakin jonkin verran, ei se koskaan korvaa laadukasta aurinkosuojaa. Se taas johtuu seuraavasta yksinkertaisesta syystä: meikkivoidetta ei levitetä iholle samalla tavalla kuin aurinkovoidetta eli ei koskaan kaikkialle kasvoille, kaulalle tai dekoltee-alueelle. Lisäksi monet käyttävät meikkivoidetta pelkkänä peitevoiteena vain paikallisesti. 

Ratkaisu voi olla aurinkovoiteen ja suojakertoimella varustetun meikkivoiteen yhdistäminen. Meikkivoiteen käyttö voi ehkäistä pigmenttiläiskien muodostumisen joidenkin ihotyyppien kohdalla. Meikkivoide, värivoide tai BB-voide ovat kuitenkin aina erinomainen valinta, kun haluat suojata ihosi auringolta vieläkin tehokkaammin. 

SPF-suojakerroin on yksinkertaisesti välttämätön ja ehdottoman tarpeellinen. Luo oma tehokas ihonhoitorutiinisi, jotta voit nauttia auringosta turvallisin mielin. Muista kuitenkin aina suojautua siltä riittävästi.

Lue lisää