Mine põhisisu juurde

Iho vs. aknen jälkeiset pigmenttiläiskät: Kuinka voittaa taistelu?

14.2.2023

Iva Davies

Lukeminen vie 4 minuuttia

Pääsitkö vihdoin eroon aknesta? Tämän riemun tajuavat vain muut ongelmaihosta kärsivät. Aina kaikki ei kuitenkaan suju helposti. Aknen voi nyt jättää taakse, mutta iholle on jäänyt ikäviä muistoja arpien tai pigmenttiläiskien muodossa. Tästä uudesta haasteestakin on kuitenkin mahdollista selvitä voittajana, iho sileänä ja kauniin tasaisena. Mikä oikeasti auttaa aknen jälkeisiin pigmenttiläiskiin?

Miksi aknen jälkeen syntyy pigmenttiläiskiä?

Finnien jättämää muistoa kutsutaan tulehduksen jälkeiseksi hyperpigmentaatioksi, jossa oikeastaan on kyse eräänlaisista aknearvista. Hyperpigmentaatiota on alkuperästään riippuen erityyppistä, ja tässä sen syynä on juuri ihotulehdus.

“Aknen jälkeisiä pigmenttiläiskiä, eli ammattikielellä hyperpigmentaatiota, muodostuu etenkin fototyypiltään tummemmille ihmisille, siis niille joilla on tummempi iho. Toisin kuin muuhun pigmentaatioon, UV-säteily eli aurinko vaikuttaa niiden syntymiseen vain osittain. Suurin osa läiskistä vaalenee itsestään, mutta se vie yleensä kuukausia, jopa vuosia”, kertoo esteettinen dermatologi Gréta Wohlová prahalaiselta LC Anděl -klinikalta, ja lisää, että tehokkaimmat tuotteet aknen hoitoon saa reseptillä, siis käymällä ihotautilääkärin vastaanotolla.

Pigmenttiläiskiä syntyy kasvoihin silloin, kun iho vaurioituu – eli kun vaikkapa puristat finnin. Tällaisen toimenpiteen jälkeen iho alkaa taas supistua, jolloin se rakenne ja värisävy muuttuvat.

Tuotteet

Miten ehkäistä aknearpia

Läiskien ja aknearpien ehkäisemiseksi riittää, kun noudatat muutamaa perusvinkkiä ja pidät kätesi kurissa. Mutta mitäpä et ihosi vuoksi tekisi!

  • Älä koske, älä puristele. Oli taistelusi aknea vastaan sitten pitkäkestoista tai saitpa kasvoillesi finnejä vain silloin tällöin, puristelu ei paranna tilannetta. Päinvastoin tulehdus voi pahentua ja ihosi kärsii vielä enemmän kuin ilman koskettelua.
  • Älä ärsytä ihoa tarpeettomilla, ihoa mahdollisesti vaurioittavilla tuotteilla ja käsittelyillä, kuten vaikkapa mekaanisella kuorinnalla.
  • Käytä suojakertoimellisia tuotteita, vaikket olisikaan uimarannalla. Iho tulisi suojata suojakertoimella vuoden ympäri, aina kun menet ulos. UV-säteily nimittäin pahentaa arpien ja pigmenttiläiskien ulkonäköä, ja iho tulisi suojata erityisesti silloin, kun arvet ovat tuoreita. Käytä siksi suojakertoimellista päivävoidetta tai aurinkosuojavoidetta, vähintään suojakertoimella 50.
  • Kosteuta säännöllisesti. Akneiho todella kaipaa kosteutusta, jota ilman tulehdus voi yltyä uudelleen.

Tuotteet

Miten vaalentaa aknearpia

Hanki kosmetiikkaa, jonka aktiiviaineet auttavat vaalentamaan pigmenttiä. “Kokeile parantavaa kosmetiikkaa – ilman reseptiä – kuten vaikkapa voiteita tai seerumeja, joiden sisältämät aineet estävät melaniinin tuotantoa tai haalistavat sitä. Tällaisia aineita ovat hedelmähapot (glykolihappo), atselaiinihappo, kojiinihapposalisyylihappoC-vitamiini, B3-vitamiini, N-asetyyliglukosamiini, retinoidit, rusinoli jne.”, esteettinen dermatologi luettelee. 

Myös kemiallinen kuorinta ja tehokas IPL-valoimpulssihoito toimivat hänen mukaansa hyvin. Pigmentaation poistoon on olemassa myös erityisiä laserhoitoja (esim. Q-switched Alexandriitti-laser), mutta myös vaikkapa verisuonilaser saattaa toimia, sillä myös verisuoniaine vaikuttaa usein tummaan väriin. “On kuitenkin otettava huomioon, että tulehduksen jälkeisen pigmentaation hoito on hankalaa, eikä mikään edellä mainituista keinoista takaa täydellistä tulosta. Menetelmiä pitää usein yhdistellä”, toteaa lääkäri Greta Wohlová.

Yhdistä siis vinkkimme dermatologin ohjeisiin. Aknen jälkeisten pigmenttiläiskien hoito on ihan mahdollista, tarvitset vain asiallista tietoa.