Mine põhisisu juurde

Etanan lima tai valaan erite: mitä käyttämäsi kosmetiikka sisältää?

1.6.2023

Jana Krajco

Lukeminen vie 4 minuuttia

Ruusun terälehtiuute, kehäkukka, aloe vera… Mutta myös etananlima, käärmeenmyrkky tai valaan erite. Mikä näitä yhdistää? Kaikkia lisätään kosmetiikkaan, jota sinäkin kenties käytät. Vai etkö käytä? Saatat yllättyä siitä, millaisten peitenimien taakse osa niistä kätkeytyy.

   1. Salaperäinen ambra

Ambra on tuoksuissa tyypillinen ainesosa, itse asiassa valaan erite, joka tekee sinusta miljonäärin jos löydät sitä rannalta. Kuulostaa hullulta, mutta on totta. Ambra syntyy kaskelotin ruoansulatuskanavassa, ja sen tehtävänä on estää eläintä nielemästä teräviä esineitä (kuten vaikkapa kovia äyriäisten kuoria). Silloin tällöin kaskelotti sylkee tätä ainetta ulos (tai joidenkin tutkijoiden mukaan jopa erittää sitä ulosteen mukana), jolloin se kelluu merivedessä ja “kypsyy” rannalla saaden ainutlaatuisen arominsa. Tämä tekee siitä niin arvokkaan (pidä siis juttu mielessä, kun seuraavan kerran etsit simpukoita rannalta).   

Jos suosikkituoksusi alkoi nyt ällöttää, ei hätää. Hintansa vuoksi ambra valmistetaan nykyään useimmiten synteettisesti, joskaan lopputulos ei ole ihan samanlainen. 

   2. Käärmeenmyrkyn botox-vaikutus

Botox-vaikutus ilman neuloja? Kokeile käärmeenmyrkkyä. “Tämä ainesosa kykenee hillitsemään lihasten liikkeitä auttaen siten ehkäisemään ilmeryppyjä, kuten uurteita nenän ja huulen välissä sekä ryppyjä otsalla ja kulmakarvojen välissä”, kertoo yli 30 vuotta kosmetologina työskennellyt Šárka Štefančíková, joka on myös farmaseutti. Botoxista poiketen vaikutus kestää vain muutaman tunnin. “Vaikutus on vain pinnallinen ja ajallisesti rajallinen. Syviin ryppyihin se ei siis tepsi”, huomauttaa Šárka Štefančíková. 

Kosmetiikassa käytetty käärmeenmyrkky on synteettistä alkuperää (joskus nimellä SYN-AKE), joten myös vegaanikosmetiikkaa suosivat voivat kokeilla sitä.

Uskallatko kokeilla käärmeenmyrkkyä?

   3. Vuohenmaito herkän ihon pelastus

Totuus on, että ihmevaikutuksen sijaan jotkin kosmetiikkateollisuuden ainesosat ovat ainoastaan hyvin markkinoituja. Vuohenmaidon kohdalla kyse on kuitenkin muusta. Kuiva, aknesta kärsivä tai herkkä iho on sen vaikutuksista ikuisesti kiitollinen. Vuohenmaidon sisältämillä rasvahapoilla on tulehdusta ehkäiseviä ja antibakteerisia ominaisuuksia, minkä vuoksi ne lievittävät ihon punoitusta ja kutinaa. Lisäksi vuohenmaito on erittäin ravitsevaa sekä kosteuttavaa, ja sen maitohappo toimii kuorivana aineena. Olisiko tässä uusi must-tuote sinulle?

Hoida ihoasi vuohenmaidolla

   4. Etanan limalla ryppyjä vastaan

Kuulutko korealaisen kosmetiikan vannoutuneisiin faneihin? Siinä tapauksessa taidatkin jo tuntea etanan liman ja sen vaikutukset. Etanan lima silottaa ihoa, edistää kollageenin tuotantoa ja helpottaa haavojen paranemista. Sen käyttö kasvovoiteissa ja kasvoseerumeissa on siis perusteltua. Löydät sitä myös akneiholle tarkoitetuista tuotteista, joskin aineen kuivattava vaikutus on hyvä tiedostaa. “Jos alamme kuivattaa akneihoa, sen ainoaksi puolustuskeinoksi jää rasvoittua vielä enemmän”, lisää Šárka Štefančíková. 

Kokeile etanauutetta

   5. Ihmeellinen istukka

Täynnä valkuaisia sekä poikkeuksellinen kosteuttava vaikutus. Parantaa tulehduksia sekä ihottumaa ja auttaa taistelussa ryppyjä vastaan. Istukka, mikä ihmeellinen asia. Mutta mikä tahansa istukka ei kelpaa ja sen käsittelytavalla on myös merkitystä. “Kun istukkauute käsitellään nanokokoiseksi ja sillä on tarvittava läpäisykyky, tulee siitä todellinen kosmetiikan ihmeaine. Mutta perinteinen kosmetiikkateollisuus ei juurikaan hyödynnä sitä”, huomauttaa Šárka Štefančíková. 

Mistä istukka itse asiassa on peräisin? Kosmetiikan alalla ihmisen istukkaan ei juuri törmää (vaikka joissain maissa sitä oikeasti käytetäänkin!), vaan tavallisempi on eläimen, etenkin lampaan istukka. “Ammattilaistason kosmetiikassa on tarjolla myös kasviperäisiä vaihtoehtoja, joissa käytetään kantasoluja vaikkapa tietyistä tomaatti- tai omenalajikkeista”, asiantuntija täydentää. 

Miten on, pitäydytkö hyaluronihapossa vai käytkö ryppyjä vastaan myös käärmeenmyrkyllä ja etanan limalla?