Mine põhisisu juurde

Mitä hiuksesi kaipaavat kesän jälkeen?

19. syyskuuta 2022 JANA POTUŽNÍKOVÁ
Merivesi, virkistävät pulahdukset uima-altaaseen… Vaellukset ja pyöräretket… Chillaus! Mutta se, mikä rentoutti sinua, saattoi rasittaa hiuksiasi. Nyt olet niille paljon velkaa, ja onkin aika antaa niille kunnolla huomiota! Kuinka ravita ja korjata hiuksia kesän jälkeen?

Kesä on hiuksille vaativaa aikaa
Aurinko, merivesi, klooratut uima-altaat… tämä kaikki rasittaa ja kuivattaa hiuksia. Lakit, hatut, pyöräilykypärät? Mekaaninen rasitus on taattu. Hikoilet enemmän ja seisot useammin suihkussa pesemässä tukkaasi. Varomaton peseminen kuitenkin heikentää hiuspohjasi luonnollista mikrobiomia. Ja kaiken huipuksi: kukapa jaksaisi kesällä murehtia ruokavaliota? Jäätelöt, drinkit, koko hoito… Ei yhtään vitamiineja eikä kivennäisaineita, jotka auttaisivat ravitsemaan hiuksia.

Leikkaanko pois vai taistelenko kauniiden hiusten puolesta?
Ovatko hiuksesi harmahtavat, kiillottomat, pörröiset, haurastuneet, haaroittuvat? Ei ihme, että tekisi mieli luovuttaa ja varata saman tien aika hiustenleikkaukseen. Ja joskus se tosiaan on viisainta. “Toisten hiukset ovat nimittäin kesän jälkeen niin huonossa kunnossa, että niistä puuttuu ns. pintakerros, ylin suomumainen kerros, joka on hyvin hoidettuna sileä ja saa hiukset kiiltämään. Entä jos se puuttuu? Silloin ei ole mitään silotettavaa ja sakset ovat ainoa ratkaisu!” sanoo Ivana Pokorná esteettisen lääketieteen klinikalta Formocitas.

Joka ei leikkaa, ravitsee ja hoitaa!
Kampaajaa ei tarvita, ja haluat pelastaa, mitä pelastettavissa on? Aletaan sitten siitä, mikä ero on hiuskuidun ja hiuspohjan hoitamisella. Niissä on nimittäin kyse eri asiasta. 

 • Hiuspohja tarvitsee ravintoa sisältäpäin
  “Hiuspohja on kuin kukkapenkki, josta hiukset kasvavat. Jos siis halutaan kauniit hiukset, täytyy hiuspohjaa ravita”, Ivana Pokorná toteaa. Lisää siis aluksi ostoskoriisi vihanneksia ja hedelmiä, hapanmaitotuotteita, kalaa, pähkinöitä ja muroja. Tasapainoista ravintoa. Sillä on nimittäin merkitystä. Jos keho ei saa mitään näistä, alkaa se etsiä kivennäisaineita hiuspohjasta, josta niitä löytyy runsaasti.

“Keho voisi myös ottaa niitä luista ja jänteistä, mutta se olisi hengenvaarallista. Kun taas ravinnonpuutteesta johtuva hiustenlähtö ei uhkaa henkeäsi. Mutta juuri siksi hiustenlähtö on muuten terveellä ihmisellä merkki siitä, että ravintoon täytyy panostaa, eikä vain kesän jälkeen”, asiantuntija varoittaa. 

Tässä auttavat myös hiusten ravintolisät. “Tärkeimpiä ovat magnesium, kalsium, seleeni, sinkki, pii, biotiini sekä A-, B-, C-, D- ja E-vitamiinit. On myös hyvä muistaa, että osa vitamiineista on rasvaliukoisia – nimittäin A, D, E ja K, ja niiden imeytymistä täytyy tukea omega-3-rasvahapoilla. Omega-3-rasvahappojen lisäksi muista myös ns. polyfenolit, joita saat oliiviöljystä omega-9-happojen ohella. Lusikallinen päivässä riittää. Polyfenoleita on runsaasti myös saksanpähkinöissä, marjoissa tai hedelmien kuorissa”, sanoo Ivana Pokorná muistuttaen, että virheettömällä ravinnollakin tuloksia saa odotella noin kaksi kuukautta.

Miten edistää uusien, terveiden hiusten kasvua? 
- produktová komponenta
 

 • Hiuspohja ansaitsee myös ulkoista hoitoa
  Hiuspohjan ulkoiseen hoitoon kuuluu shampoo! Sitä täytyy vain käyttää oikein. “Shampoo ei nimittäin koskaan kuulu hiusten pituuksiin, ja erityisesti tämä koskee pitkiä ja auringon tai värjäämisen vahingoittamia hiuksia. Shampoon tehtävänä on pestä hiuspohja ja hiustyvet niihin kertyneestä talista, hiestä, suolasta ja epäpuhtauksista. Mutta jos levität shampoota myös vaurioituneiden tai kuivien hiusten latvoihin, pahennat vain tilannetta, sillä shampoohan poistaa rasvaa”, Ivana Pokorná valaisee. 
   
 • MITEN PESTÄ HIUKSET OIKEIN?
  • kastele hiukset koko pituudelta
  • laita pieni määrä shampoota hiustyvien kohdalle hiuspohjaan ja hiero sen jälkeen sormenpäillä (ei kynsillä) hellävaroen mutta voimakkaasti 
  • jos shampoo ei vaahtoa: sitä on joko liian vähän tai päänahan rasva on kiinnittynyt siihen

• jos haluat enemmän vaahtoa, huuhtele shampoo ja toista käsittely
• älä väännä märkiä hiuksia, vaan ainoastaan puristele niitä kevyesti pyyhkeeseen ja kiedo ne siihen

 • Hiuskuidusta huolehtii naamio ja hoitoaine

“Hiuskuidun korjaamista vaativia vaurioita aiheuttaa ennen kaikkea mekaaninen rasitus – jo pelkästään hiusten päällä makaaminen. Puhumattakaan niiden värjäämisestä tai altistamisesta auringolle. Mekaaninen rasitus näkyy erityisesti pitkissä hiuksissa. Lyhyet hiukset ovat nuoria, mutta pitkät saattavat olla vaikkapa viisi kuusi vuotta vanhoja. Kuvittelepa, miltä sellaisen ajan kuluttua näyttäisi lempivillapaitasi kuitu, jos käyttäisit sitä päivittäin, pesisit ja värjäisit…”, huomauttaa Ivana Pokorná.

Lisäksi erehdymme usein luulemaan, että hiusta voi myös ravita sen jälkeen, kun se on kasvanut. “Mutta hius on solujen jakautumisen tulos, keratinisoitunut proteiini, jonka läpi ei virtaa mitään. Siksi myöskään hiusten leikkaaminen ei satu, kuten ei kynsienkään.”

Naamio hiustyypin mukaan

Miten levittää hiusnaamio oikein? Laita shampoopesun jälkeen hiustyyppiisi sopiva hiusnaamio. Kun et osaa valita itse, kannattaa kysyä neuvoa kampaajalta. “Mutta ei pidä paikkaansa se, että mitä pidempi vaikutusaika sen parempi. Etenkin ensimmäisillä käyttökerroilla minuutti tai pari riittää, ja hiusten totuttua voit pidentää aikaa. Jos jätät hennot ja vaurioituneet hiukset naamion alle vartiksi, ovat ne lopputuloksena rasittuneet ja latteat. Tarvitaan paljon ravintoa, ennen kuin hiukset vahvistuvat”, Ivana Pokorná toteaa. 

 

Hiusseerumia, kiitos!
Nyt saat tehdä vielä jotain hiuspohjan eteen. Kokeile hiusvettä tai hiusseerumia, josta hiuspohja saa lisää ravintoa. Levitä tuote ohjetta noudattaen ja valitse se hiuspohjan kunnon mukaan. Jälleen kerran voit kysyä neuvoa kampaajalta, tai mieluiten dermatologilta. 

Hyväksi havaittu hiusseerumi

Ja lopuksi hoitoaine. Hiuksiin jätettävä!
Nyt puuttuu vain viimeinen vaihe. Hoitoaineen hierominen hiusten pituuksiin. Käytä mieluiten hiuksiin jätettävää tuotetta, jotta et pesisi koko prosessin jälkiä hiuksista ja hiuspohjasta täysin. 

Mitä hiuksiin jätettävää hoitoainetta kannattaa kokeilla?

Tämän kaiken olet kesän jälkeen hiuksillesi velkaa. Ja kun jatkat hoitoa tunnollisesti, pidät samalla huolta niiden kunnosta jo ennakolta, seuraavaa kesää ajatellen!

Lue lisää