Mine põhisisu juurde
Miten nukuttaa vauva? Kysyimme lasten nukkumisen asiantuntijalta
3.2.2023Notino
Lukeminen vie 10 minuuttia
Vauvan levoton uni on monien vanhempien puheenaihe. Vanhempien päässä voi pyöriä kysymyksiä, kuten: “Miten nukutan vauvan oikein? Miksi vastasyntyneemme nukkuu vain 45 minuuttia? Saako hän tarpeeksi unta? Onko vauvan nukkumista mahdollista jotenkin harjoitella?” Yksinkertaisen vastauksen löytäminen tuntuu vaikealta. Jokaisessa unta käsittelevässä kirjassa, blogissa tai YouTube-videossa tarjotaan eri ratkaisua, mikä saattaa hämmentää tuoreita vanhempia.

Siksi päätin lähteä hakemaan vastauksia todelliselta asiantuntijalta. Marijke den Baas asuu Prahassa ja on sertifioitu unikonsultti, jonka erikoisalaa on lasten uniohjaus.

A: Miksi lastemme uni aiheuttaa niin paljon huolta?

M: Uni on erittäin tärkeää lapsen kehitykselle sekä vanhemmille, sillä sen puute haittaa jokapäiväistä elämää. Samalla se on tulenarka aihe ja yksi ensimmäisistä asioista, joista tuttavanne alkavat vauvan syntymän jälkeen udella. “Miten teillä nukutaan? Nukkuuko vauva koko yön?” Tällainen viaton kysymys saattaa tuntua todella epämiellyttävältä ja masentavalta, jos olet juuri selviytynyt viidennestä yöstä itkevän ja valvovan vauvan kanssa. 

A: Onko lapsen uni todella akuutti ongelma niin monille vanhemmille?

M: Kaikki vanhemmat, joilla on vaikeuksia vauvan nukuttamisessa, voivat olla varmoja siitä, etteivät ole yksin. Suunnilleen 40 % 4–12 kk ikäisistä vauvoista tarvitsee enemmän tai vähemmän apua nukahtamiseen. 

Haluan korostaa, että unikoulun käyttöönotossa ei ole mitään hävettävää ja sitä voi toteuttaa hellästi ja rakkaudella. Suurin osa lapsista oppii sen ansiosta nukahtamaan ja nukkumaan säännöllisesti vain kahdessa viikossa. Opettamalla lapsen nukkumaan säännöllisesti lahjoitat hänelle erinomaisen, elämän mittaisen taidon. Ja luonnollisesti: mitä paremmin lapsesi nukkuu, sitä paremmin nukut itsekin!

Valitse paras tutti

A: Neuvoja ja vinkkejä vauvan rauhalliseen uneen on jo pelkästään internetissä valtava määrä. Miten tunnistaa oikea neuvo?

M: Neuvo numero yksi on rauhoittaa oma mieli heti alkuun tiedostamalla, että ihan jokainen vauva, taapero tai pikkulapsi voi oppia nukahtamaan säännöllisesti ja nukkumaan koko yön. Aivan kuten hän oppii kävelemään tai syömään kiinteitä ruokia. Syy, miksi erilaisia mielipiteitä ja menetelmiä on niin paljon, on yksinkertainen – jokainen vauva ja hänen tarpeensa ovat erilaiset. Siksi on tärkeää löytää sopiva tekniikka, joka sopii vauvasi luonteeseen ja omaan kasvatustyyliisi.

A: Miten ylipäätään tunnistan, että lapsellani on ongelmia nukahtamisen ja unen kanssa?

M: On tärkeää mainita, että mikä tahansa uneen liittyvä tilanne muuttuu ongelmaksi vain silloin, kun se alkaa olla epämukava lapselle tai muulle perheelle. Jos sinusta tuntuu, että kaikki on hyvin, älä muuta mitään. Sanoivat muut sitten mitä hyvänsä! 

Jos olet kuitenkin juuri vaiheessa, jossa lapsellasi on vaikeuksia nukahtaa ilman apuasi, on syynä luultavasti hänelle kehittynyt hankala uniassosiaatio. Kyseessä on tapa tai tilanne, jonka vauvasi liittää nukahtamiseen. 

Ehkä vauvasi nukahtaa aina keinuttamiseen tai nukahtaminen liittyy hänellä syömiseen. Toiset vauvat eivät pysty nukahtamaan muutoin kuin äidin rinnalle tai vaunujen heijaamiseen. Nämä ovat vauvoilla erittäin yleisiä ilmiöitä, jotka voivat loppujen lopuksi johtaa koko perhettä stressaavaan tilanteeseen. 

Mikä auttaa vauvaa nukahtamaan

A: Mistä lähtien vauva jo pystyy oppimaan ja omaksumaan unitapoja?  

M: Aiemmin kuin kukaan arvaisikaan. Jokainen vauva omaksuu itsestään unisyklejä jo kohdussa kehittyessään. Tällöin muotoutuvat erilaiset unen vaiheet (kevyt ja syvä), jotka seuraavat meitä koko elämämme ajan. Näiden syklien kehitys päättyy lopullisesti vasta 3–4 kuukauden iässä, jolloin lapsi alkaa korjata unirytmiään itse. Tämä on usein se hetki, jolloin vanhemmat havahtuvat vauvan vakavampiin univaikeuksiin.

Tätä ilmiötä kutsutaan unitaantumaksi. Silloin siihen saakka rauhallisesta pikku nukkujasta voi viikossa kuoriutua yöitkijä. Tilanne on samalla sopiva tilaisuus opettaa lapselle oikeita unitapoja.

A: Mitä voin siis vanhempana tehdä, jotta lapseni nukkuisi paremmin? 

M: Yksi ensimmäisistä askelista on luoda juuri teille ja vauvallenne sopiva säännöllinen rauhoittumisrituaali. Sen tulisi sisältää rauhoittavia toimintoja, kuten vaikkapa iltasadun lukeminen tai unilaulu. Jos toistat rituaalin päivittäin, lapsi oppii nopeasti tunnistamaan sen, ja tietää että nukkumaanmenon aika lähestyy. Tällainen rituaali ei tietenkään koske pelkästään pikkuvauvoja. Voit muokata ja soveltaa sitä useiden vuosien ajan.

A: Onko mahdollista jollain tapaa hemmotella lapsi pilalle ja tehdä hänet liian riippuvaiseksi vanhemmista? 

M: Tuoreiden vanhempien ei tarvitse pelätä hemmottelevansa lasta pilalle liialla huomiolla. Ensimmäisinä elinkuukausina on mahdotonta, että vauvasta tulisi jotenkin epäterveellä tavalla vanhemmista riippuvainen. Useat tutkimukset osoittavat, että vanhemman nopea reaktio tekee itkevästä vauvasta todistetusti rauhallisemman ja tyytyväisemmän. Välitön lohduttaminen muodostaa luottamuksellisen suhteen. Siis älkää missään tapauksessa pelätkö olla aina vauvan lähellä antamassa hänelle niin paljon hellyyttä kuin hän vain kaipaa. 

Avuksi lapsen valvontaan

A: Miten nukuttaa vastasyntynyt? Onko siihen jotain apuvälineitä?

M: Vastasyntyneet eivät tarvitse unikoulua, sillä heidän elimistönsä ja unitapansa eivät ole vielä riittävän kehittyneet. Ensimmäisten unitapojen opettaminen kannattaa aloittaa vasta 12 viikon ikäisenä. 

Voimme kuitenkin käyttää hyväksi sitä, että suurimmalla osalla vastasyntyneistä on voimakas imurefleksi, jolla on ilmeisimpien syiden lisäksi myös rentouttava vaikutus. Siksi tutti voi olla erinomainen apuväline lapsen rauhoittamiseen. Muista kuitenkin, että joka lapsella on oma anatomiansa ja omat mieltymyksensä. Siksi on aina hyvä kokeilla usean muotoisia ja erilaisia tutteja, jotta vauvaasi parhaiten miellyttävä löytyisi. 

A: Tuttiin liittyy usein kaikenlaisia pelkoja ja vanhempien huonoja kokemuksia. Onko olemassa tilanteita, jolloin olisi parempi välttää tuttia?

M: Kuten jo mainitsin, tutilla on rauhoittava vaikutus erityisesti vastasyntyneen nukkumiseen. Mutta kun vauva on suunnilleen 3 kuukauden ikäinen, tutista saattaakin olla enemmän haittaa. Jos lapsesi pudottaa tutin nukkuessaan, hän mitä luultavimmin herää ja alkaa itkeä, kunnes saa tutin takaisin. Siksi 3. kuukauden jälkeen on parempi ottaa käyttöön muita rauhoituskeinoja.

A: Millaisia apuvälineitä seuraavina kuukausina sitten kannattaa käyttää?

M: Jos lapsesi on yli 6 kuukauden ikäinen, unilelu tai uniriepu saattaa olla juuri sopiva kumppani hyviin uniin. Yleensä kyseessä on pupu tai nalle, johon lapsesi on erityisen kiintynyt ja joka antaa hänelle nukahtamiseen turvallisuudentunnetta. Useimmat lapset kiintyvät yhteen tiettyyn pehmoleluun. Anna siis lapsen ottaa lempilelu mukaan sänkyyn. Unilelun virkaa voi toimittaa myös uniriepu.

Pidä kuitenkin huolta siitä, ettei vauvallasi ole liikaa leluja sängyssä. Ne saattavat häiritä nukkumista. Vauvan huomio kiinnittyy niihin, eikä hän saa unen päästä kiinni. 

Kuivat unet vauvallesi

A: Miten luoda huoneeseen ihanteellinen, vauvan rauhallista unta tukeva ympäristö?

M: Tätä ei moni tiedä, mutta uskoisitko, että vauvat nukkuvat paremmin, kun ympärillä ei ole täysin hiljaista? He ovat niin tottuneita äidin kehon ääniin, että pitävät pienestä taustahälystä. Voit siis auttaa vauvaa nukahtamaan päivä- tai yöunille vaikkapa soittamalla huoneessa ns. valkoista kohinaa. Sen hoitaa puhelimen sovellus, erityinen valkoista kohinaa soittava laite tai vaihtoehtoisesti itkuhälyttimeen asettamasi äänet. 

Pimennysverhot ovat toinen loistava keino vauvan unen pidentämiseksi. Valo stimuloi serotoniinin eritystä, mikä herättää kehon ja aktivoi lihakset. Jos et siis halua ensimmäisten auringonsäteiden herättävän lasta, on hyvä pitää huone mahdollisimman pimeänä siihen saakka, kun vauva saakin jo herätä. 

Kannattaa myös käyttää laadukkaita vaippoja, jotka pitävät vauvan olon mukavana koko yön.

Univelan kertyminen ei ole koskaan mukavaa (ei lapselle, eikä vanhemmalle), ja hetkittäin saattaa tuntua että sekoat. Onneksi ratkaisu on olemassa. Vaativimmatkin nukkujat voivat oppia nukahtamaan ja nukkumaan (koko yön!) ilman vanhempia. 

Löydätpä hyvän neuvon sitten opaskirjasta tai univalmentajalta, vauvan unikoulu on takuuvarma keino palauttaa tasapaino kaikkien perheenjäsenten elämään. 

5 PERUSVINKKIÄ VAUVAN RAUHALLISEEN UNEEN


1. Luo vauvallesi rauhallinen nukkumisympäristö

Vähennä minimiin häiritsevät tekijät, kuten vaikkapa lelujen suuri määrä sängyssä tai huoneen lattialla. Katso, että huoneeseen pääsee mahdollisimman vähän valoa ja ettei vauvalla olisi liian kuuma tai kylmä. Parasta myös olisi, jos vauva nukahtaisi samaan paikkaan kuin mistä herää, jolloin hän oppii liittämään tietyn paikan nukahtamishetkeen.

2. Luo rutiinit

Aikuisten tavoin lapsetkin pitävät rutiineista, joiden avulla he tietävät, mitä heiltä odotetaan. Noudattakaa säännöllisiä ruoka-, leikki- ja uniaikoja. Vauvasi tottuu niihin nopeasti, ja hänen elimistönsä oppii alitajuisesti tunnistamaan nukkumaanmenon hetken, jolloin hän myös nukahtaa paremmin. Tämä myös estää vauvaa joutumasta yliväsymyksen tilaan.

3. Ole johdonmukainen

Aivan kuten kaikkien taitojen kohdalla, menestyksen avaimia ovat kärsivällisyys ja säännöllisyys. Tämä pätee myös lapsesi unitottumuksiin. Toista siksi teillä toimiviksi havaittuja unikoulun tekniikoita ja huomaat nukuttamisen muuttuvan helpommaksi.

4. Ota lapsesi tarpeet huomioon

Ei ole olemassa yleispätevää ohjetta siitä, miten nukuttaa vauva 40 sekunnissa. Tarkkaile vauvaasi, hänen mielialojaan, energian määräänsä ja muita tarpeitaan ja ole iloinen jokaisesta pienestä edistysaskeleesta, jonka unen suhteen saavutatte.

5. Huolehdi itsestäsi

Älä välitä ympäristön reaktioista tai epäilyksistä. Tee päätökset aina oman vaistosi ja harkintakykysi mukaan, niin unikoulun kuin muiden kasvatusmenetelmien suhteen. 

Lue lisää