Mine põhisisu juurde

Miten poistat värjäytymät, ja miksi niitä muodostuu hampaisiin?

18.8.2023

Jana Uhlir

Lukeminen vie 5 minuuttia

Nautitko usein kahvia, marjoja ja punaviiniä, ja näkyvätkö ruokavaliosi jäljet hampaissasi? Hampaissasi näkyvät harmahtavat värjäytymät tai ruskeat tai mustat pilkut, jotka ovat usean sävyn verran tummempia kuin ienalueen hammaskiille, ovat aivan tavallisia, mutteivät kuitenkaan miellyttävän näköisiä. Hyvä uutinen on se, että hampaiden värjäytymiä voidaan ehkäistä ja niistä voi päästä eroon. Se edellyttää vain oikeanlaista hoitoa!

Kartoita ongelman syyt

Läiskät ovat hammaskiilteen tummia värjäytymiä. Hampaiden värjäytymistä aiheuttavat usein joko sisäiset (esim. fluoridien, joidenkin lääkkeiden, hampaiden puudutuksen jne. aiheuttamat tekijät) tai ulkoiset eli hampaan pintaa värjäävät tekijät. Hampaiden pintaa värjäävät ulkoiset tekijät on helpompi kartoittaa. Useimmiten värjäytymien aiheuttajina ovat elintarvikkeiden tai juomien runsaspigmenttiset ainesosat. Huonoon hammashygieniaan yhdistettynä hampaisiin voi ilmestyä keltaisia, ruskeankeltaisia tai jopa mustia värjäytymiä, jolloin hymy ei olekaan enää kauniin säihkyvä.

Säihkyvämmät ja valkoisemmat hampaat

Kahvista ja viinistä ei tarvitse luopua

Hampaiden värjäytymistä aiheuttavia juomia ja elintarvikkeita ovat muun muassa kahvi, tee, viini, hiilihappojuomat, makeat virvoitusjuomat, tomaatit, curry, soijakastike, balsamietikka, makeiset ja marjat, kuten mustikat ja karhunvatukat. Näin siis kaikki se, mikä värjää kielen ja suun, värjää myös hampaasi. Sen takia ei kuitenkaan tarvitse luopua kahvista, viinistä tai marjoista. Huuhtele suu vedellä näiden elintarvikkeiden nauttimisen jälkeen.

Hampaiden hiekkapuhallus ja huolellinen hoito kotona

Värjäytymät voidaan poistaa, tai niitä voidaan häivyttää eri tavoin. Saat takaisin luonnollisen valkoiset hampaasi käyttämällä säännöllisesti valkaisevaa hammastahnaa, joka sisältää aktiiviainesosia, kuten bioaktiivista hiiltä, entsyymejä, peroksideja, mikrohelmiä tai hankaavia ainesosia.

Pesetkö hampaat ruokailun jälkeen? Odota ainakin puoli tuntia ruokailun jälkeen ennen harjauksen aloittamista. Ruokailun aikana suussa muodostuu happoja, jotka kuluttavat hammaskiillettä, joka vaurioituu, jos hampaat pestään välittömästi ruokailun jälkeen.

Valitse hammastahna värjäytymisasteen mukaan: esimerkiksi kahvin tai virvoitusjuomien aiheuttamat vähäiset värjäytymät voidaan yleensä poistaa minkä tahansa valkaisevan hammastahnan avulla. Keskivoimakkaiden tai voimakkaiden värjäytymien poistamiseen tulee valita peroksideja sisältäviä hammastahnoja. Niitä käytettäessä on aina noudatettava pakkauksessa annettuja ohjeita. Hampaidenpesun aikana on erityisen tärkeää poistaa hampaiden pintaan muodostunut kerros, sillä juuri siihen värjäytymiä muodostuu kaikista helpoimmin.

Palauta samalla mieleesi, milloin viimeksi olet käynyt hammashygienistillä. Hammashygienisti häivyttää hampaiden värjäytymiä erityisellä hampaiden hiekkapuhalluksella. Hoito on kivutonta, ja sen tulokset näkyvät välittömästi.

Miten hampaiden värjäytymiä voidaan vähentää?

Toimivia vaihtoehtoja ovat valkaisugeelit ja -jauheet, hampaidenvalkaisusarjat, hampaidenvalkaisupuuterit ja valkaisukynät. Voit vahvistaa vaikutuksia niiden lisäksi hampaita valkaisevilla erikoissuuvesillä. Ennen jokaista kotona tehtävää valkaisuhoitoa on syytä käydä hammaslääkärissä, jossa hampaat hoidetaan ja josta saat neuvoja sinulle parhaiten sopivista valkaisumenetelmistä. Samalla mahdolliset hampaiden värjäytymien syvemmät syyt voidaan saada selville.

Kokeile valkaisusarjoja, -geelejä ja -puutereita

5 vinkkiä, joiden avulla ehkäiset hampaiden värjäytymistä

  1. Käy säännöllisesti hammashygienistin hoidossa. Tietynlaisten värjäytymien poistaminen onnistuu vain asiantuntijalta, jonka hoidossa hampaistasi tulee terveemmät, säihkyvämmät ja valkoisemmat.
  2. Muista säännöllinen hampaidenpesu ja käytä hammasharjan lisäksi päivittäin myös hammasväliharjoja ja hammaslankaa.
  3. Huuhtele suu vedellä aina, kun olet nauttinut juomia tai ruokia, jotka voivat aiheuttaa värjäytymiä hampaisiin, tai pese hampaat 30 minuutin kuluttua ruoan tai juomien nauttimisesta.
  4. Suositusten mukaan myös tupakointi tulisi lopettaa.
  5. Käytä laadukkaita valkaisevia hammastahnoja eli mielellään sellaisia, jotka sopivat juuri omalle hammastyypillesi (esimerkiksi herkille hampaille tarkoitettua hammastahnaaientulehduksesta kärsiville hampaille tarkoitettua hammastahnaa jne.).

Säihkyvän valkoiset hampaat edellyttävät hoitoa ja aikaa, mutta kaunis hymy ja terve suu ovat sen arvoiset! Muista, että kauniit hampaat ja hymy ovat ensimmäisiä asioita, joihin kiinnitämme toisissa ihmisissä huomiota.