Mine põhisisu juurde

Osaatko pestä hampaat oikein? Mitkä ovat hampaidenpesun yleisimmät virheet

13.3.2023

Jana Uhlir

Lukeminen vie 5 minuuttia

Hammastuotteet ovat uusi ihonhoito. Hampaidenhoito ei ehkä ole yhtä seksikästä kuin uusien meikkien kokeilu, mutta sen tulokset näkyvät terveydessämme, kauneudessamme (ja kukkarossamme). Kaikki me tiedämme, että hampaat pitää pestä kahdesti päivässä, mutta siinä ei ole lähestulkoonkaan kaikki. Siispä mitä pitää vielä tehdä?

Onko sinustakin kivan näköistä, kun toinen paljastaa hymyillessään kauniit, puhtaat ja valkoiset hampaansa? Kun taas itse et mielelläsi hampaitasi esittele? Oikean hammashoidon perusta on aivan kätesi ulottuvilla päivittäin. Kyllä, oikealla tavalla suoritettu pesu. Nyt kerromme, miten!

Miten pestä hampaat oikein

Pesu ei ole mitään rakettitiedettä, mutta virheitä voi sattua. “Hampaat tulee pestä kahdesti päivässä ja etenkin illalla. Käytä pesuun pehmeää harjaa, jonka harjakset on leikattu tasaisiksi”, suosittelevat suuhygienistit Lucie Rozsypalová ja Štěpánka Reslová. Oma valintasi on, käytätkö käsi- vai sähkökäyttöistä hammasharjaa. 

Miten sitten varmistat, että peset hampaat kunnolla etkä vain sutaise? “Opetamme vastaanotollamme käyttämään pyörivää tai värisevää liikettä. Huolehdi, että peset todella hampaan koko pinnan, mieluiten siten että harjaspää osuisi aina ikeniin saakka”, asiantuntija suosittelee. 

Telkkarin ääreen kyllä ehtii

Taitaa olla tuttua: hampaiden pesu samalla kun katsot televisiota, pakkaat seuraavan päivän tavaroita ja puuhailet muuta. Tämä tapa ei saa kiitosta hammaslääkäriltä tai suuhygienistiltä. “Toiset paikat saattavat jäädä kokonaan pesemättä tai huolimattomalle pesulle. Ientulehdus ja reiät syntyvät nopeasti, minkä vuoksi on tärkeää keskittyä hampaidenpesuun”, muistuttaa Lucie Rozsypalová. Jos osaamme tietoisesti ja keskittyen syödä, nukkua tai kävellä metsässä, osaamme myös pestä hampaamme tietoisesti. 

Ja pesu käy (melkein) itsestään

Kun jokin vaivaa…

Teemmekö hampaidenpesussa myös muita virheitä, jotka voivat vaikuttaa niiden terveyteen ja rokottaa kukkaroa? “Valitettavasti törmäämme edelleen käsitykseen, että ientulehduksia tai parodontiittia voi hoitaa kotona reseptivapailla lääkkeillä. Tämä ei todellakaan pidä paikkaansa”, sanoo suuhygienisti. Jos kärsit verta vuotavista ikenistä, hammaskivestä, heiluvista hampaista tai pahanhajuisesta hengityksestä, varaa aika hammaslääkärille tai suuhygienistille. Välittömästi.

Mene hammaslääkäriin, jos hammaskaulat ovat paljaat ja arat. Syitä voi olla monia, myös tulehduksellisia. Ongelma ei ratkea kotikonstein.

Miten valita hammasväliharja

Toinen yleinen virhe on, että ihminen hyvässä uskossa valitsee itse hammasväliharjansa koon. “Kun valitset harjan itse, ei se välttämättä vastaa todellisuutta, siis tarvitsemaasi kokoa”, asiantuntija huomauttaa. “Liian pieni hammasväliharja ei pese hammasvälejä riittävän hyvin, liian iso taas voi vahingoittaa ikeniä tai hammaskiillettä.” Sopivien hammasvälituotteiden valinnassa tulisi kysyä neuvoa suuhygienistiltä tai hammaslääkäriltä. 

 “Tiukoissa kohdissa etenkin leuan etuosissa on parempi käyttää hammaslankaa. Hammasväliharjoissa taas harvoin riittää vain yksi koko, ja onkin parempi hankkia useaa eri kokoa”, sanoo Štěpánka Reslová. Hän itse yrittää valita asiakkaalle enintään kolme eri kokoa, jottei puhdistuksesta tulisi liian vaivalloista. 

Lumoa täydellisillä hampailla ja raikkaalla hengityksellä

Intuitiivinen puhdistus

“Uskomme, että hammasvälien puhdistus on myös intuitiivinen juttu, pikemminkin kuin jotain, johon voi antaa kaikille samanlaiset ohjeet ja välineet”, toteaa suuhygienian ammattilainen. Yritä siis aina käyttää sellaista hammasväliharjaa, joka tuntuu puhdistavan hampaiden toisissaan kiinni olevat alueet. Ilman tätä tunnetta käytät liian pientä harjaa.

Ensin ammattilaisen puheille, sitten kotihoitoa

Oletko nyt päättänyt alkaa käyttää hammasvälituotteita säännöllisesti, aivan kuten joka kerta hammaslääkäriltä lähtiessäsi lupaat? Varaa ensin aika suuhygienistille. Tehokas kotihoito voi nimittäin alkaa vasta sitten, kun hammasvälit ovat puhtaat hammaskivestä ja kerrostumista, joita et saa itse pois. 

Suuhygienia ei ole kosmeettinen vaan hoitotoimenpide.

Panosta ennen kaikkea hammasharjaan

Täydellinen hampaidenpesu on ammattilaisten mukaan aina manuaalinen toimenpide, siis hammasharjalla ja hammasväliharjalla suoritettu. Kaikki muu voi vain tehdä prosessista miellyttävämmän. Suusuihku voi olla näppärä apuväline siltojen puhdistamisessa tai antaa loppusilauksen hammasvälien pesulle. Se ei korvaa perusvälineitä. 

Suuvesi on vähän kuin suun deodorantti. “Suuvesi tekee olon mukavaksi ja raikastaa hengityksen. Joskus hammaslääkäri saattaa suositella suuvettä paranemista nopeuttamaan, mutta itsessään sillä ei ole suurempaa vaikutusta. Panosta mieluummin peruspuhdistusvälineisiin, kuten hammasharjaan ja hammasvälituotteisiin”, suosittelee Lucie Rozsypalová.

Joko tiedät, miten pestä hampaat ja hammasvälit oikein? Yritä ottaa oikea hoito osaksi iltarutiiniasi. Muutama minuutti lisää ja hampaasi kiittävät!