Mine põhisisu juurde

Rauhoittavat tuoksut makuuhuoneeseen: yrttituoksut helpottavat unen saantia, puuvillaiset luovat turvallisuudentunnetta

22.5.2023

Jana Potuznik

Lukeminen vie 3 minuuttia

Kuvittele makuuhuoneesi täydellisenä rauhan tyyssijana, johon astuessasi tunnet heti, miten syke hidastuu, hengität syvään ja rentoudut... Nukahdat hetkessä ja helposti. Mahdoton yhtälö? Eihän toki. Avuksi riittää monesti vain sopiva huonetuoksu.

Tuoksuterapia helpottaa stressiä

Sama kierre toistuu joka ilta. Keho on päivän stressistä jännittynyt kuin viulun kieli ja aivot käyvät ylikierroksilla sekä hoidettujen että keskeneräisten töiden vuoksi. Eikä siinä kaikki, vaan huomenna sama on taas edessä! Työpalaverit, tentit ja kokeet, perhe-elämän ja kodin velvollisuudet... Rentoutumisen sijasta aivot käyvät ylikierroksilla.

Etkä saa unta,  vaikka uni ja rentoutuminen tulisivat niin tarpeeseen! Mitä enemmän stressiä on, sitä vaikeammaksi nukahtaminen käy. Tässä tilanteessa rauhoittavista huonetuoksuista voi olla apua. Millaisia ne ovat?

Rentouttavat yrtit toimivat aina

Jos mahdollista, valitse avuksi yrtit. Keitä illalla maistuva uneen johdatteleva yrttitee. Kamomilla, laventeli, sitruunamelissa ja rohtovirmajuuri eivät petä koskaan, mutta myös hamppu ja silkkiunikko sopivat nukahtamista edistävään yrttiseokseen. 

Voit myös antaa yrttien tuoksun vallata makuuhuoneen. Tyynyyn suihkutettu laventeli on ehdottomasti tehokkainta. Suihkuta siis laventelia tyynyliinalle ja antaudu makeiden unien vietäväksi. Tämä pika-apu on myös helppo ottaa mukaan matkalle,  samoin kuin rentouttava huonetuoksukin.

Tyynysuihke vai huonetuoksu?

Ultraäänidiffuusori yksilöllisiin tuoksusekoituksiin

Oletko jo kokeillut ultraäänidiffuusoria? Siinä voit sekoittaa kulloiseenkin mielialaasi parhaiten sopivan tuoksun. Kun mietit sopivaa tuoksuyhdistelmää yöksi, muista, että laventeli kuuluu unta edistävään seokseen ehdottomasti. Sen tasapainottavat ominaisuudet ovat lähes mystisiä! 

Erinomaisesti toimivia tuoksuöljyjä ovat myös mieto sitruunamelissa sekä hermoja rauhoittava meirami (joka lisäksi tukee rauhallista hengitystä). Jos haluat lisätä seokseen vielä uusiakin ainesosia, valitse vaniljaa tai munkkipalsamia. 

Osta vain eteerisiä luonnonöljyjä, mikäli mahdollista. Niiden teho on taattu ja niiden alkuperä tuttu – luonto.

Valitse itsellesi sopiva diffuusori ja eteeriset öljyt

Puuvillan, puhtaan pyykin ja kirpeän ulkoilman tuoksu

Muistele, missä ja milloin nukut parhaiten... Tuntureilla, metsissä, puhtaan pyykin tuoksussa? Eikö itse nukahtaminen ja koko yö tunnukin puhtaissa lakanoissa parhaalta?

Niin se on. Raikas ilma, metsä, meri, puuvilla ja puhdas pyykki ovat äärimmäisen rauhoittavia tuoksuja,  jotka kaikki parantavat unen laatua. Nyt ne voi viedä makuuhuoneeseen tuoksukynttilän, suihkeen tai diffuusorin avulla.

Tuoksukynttilät ynnä muut unen rauhoittajat

Hienostuneita tuoksuja vaativalle nukkujalle

Jos olet hienostuneiden ja useista eri yksityiskohdista koostuvien tuoksujen ystävä, löydät niiden joukosta myös rauhoittavia makuuhuonetuoksuja.Tuoksut sopivat myös intiimin tunnelman nostattamiseen... 

Loihdi makuuhuoneeseen ripaus hienostunutta tunnelmaa

Moni näistä rauhoittavista tuoksuista sopii myös lahjaksi, vai mitä mieltä olet? Kaikille läheisillesi.