Me tiedämme, mikä auttaa atooppiseen ihottumaan

atopic eczema

Erittäin kuiva, punoittava iho ja kiusallinen kutina ovat varmasti tuttuja kaikille atooppisesta ihottumasta kärsiville. Nuo ikävät oireet voivat tässä kroonisessa ihosairaudessa vaivata säännöllisin väliajoin. Mitä kaikkea voi tehdä ihon rauhoittamiseksi?

Mitä atooppinen ihottuma on

Jos ihosi on atooppinen, se ei muodosta riittävästi lipidejä, mikä johtaa ihon suojakerroksen vaurioitumiseen. Tällöin ihosi ei pysty estämään esimerkiksi allergeenien ja bakteerien vaikutuksia. Tuloksena on äärimmäisen kuiva iho, joka ei kykene sitomaan vettä ja joka punoittaa helposti, halkeilee ja hilseilee.

Atooppinen iho voi oireilla niin aikuisilla kuin lapsillakin. Taipumus atooppiseen ihoon on synnynnäinen, mutta sen ilmaantuminen riippuu monista sisäisistä ja ulkoisista tekijöistä vartalolla, kasvoilla ja päänahassa. Atooppisesta ihottumasta ei ole helppoa päästä eroon, mutta oireilun vähentämiseksi voidaan tehdä paljon.

Mihin tulee kiinnittää huomiota

On lukuisia asioita, joita tulee välttää atooppisen ihottuman ehkäisemiseksi. Ne ovat luonnollisesti yksilöllisiä ja jokaisella hieman erilaisia. Usein selviää vasta pitemmän ajan kuluessa, mihin oma ihosi reagoi ja mihin ei.

  • Liika stressi voi aiheuttaa ihottumaa. Siinä tapauksessa levollinen mielentila on erittäin tärkeä atooppisen ihottuman ilmaantumiseen vaikuttava tekijä. Sinun tulisi tällöin välttää stressiä niin paljon kuin mahdollista.
  • Vältä elintarvikkeiden sisältämiä allergeeneja. Ihanteellista olisi tutkia ja selvittää, mitkä ainesosat eivät sovellu sinulle, ja muokata ruokavaliota sen mukaan.
  • Muita tunnettuja allergeeneja on usein vaikea välttää, mutta on hyvä tietää, että myös ne saattavat laukaista ihottuman.
  • Kiinnitä huomiota myös puhdistusaineisiin ja käytä käsineitä niitä käsitellessäsi.
  • Atooppinen iho reagoi myös hajustettuun kosmetiikkaan – ja sen vuoksi kasvojen alueen atooppisesta ihottumasta kärsivän onkin välttämätöntä valita huolellisesti kaikki käytettävät tuotteet aina parfyymeista meikkeihin.

Mikä lisää atooppista ihottumaa

Kun ihottumaa ilmaantuu, on välttämätöntä lievittää oireita. Kaiken perusta on käynti ihotautilääkärillä ja saatujen hoito-ohjeiden noudattaminen, mutta niitä voi täydentää atoopikoille tarkoitetulla erikoiskosmetiikalla.

Atooppisen ihon oireilun vähentämisen perustana ovat pehmentävät tuotteet – atoopikoille suunnatut vartaloemulsiot, -öljyt ja -voiteet, jotka kosteuttavat ja pehmittävät ihoa. Näitä tuotteita on käytettävä päivittäin.

Millaista siis on päivittäiseen käyttöön soveltuva, ihoa ärsyttämätön kosmetiikka? Meiltä löydät vinkkejä tuotteista, joita voit käyttää, vaikka sinulla olisi ihottumaa käsissä, kasvoilla tai vartalolla.

Aloita jo suihkussa Bioderma Atoderm -suihkuöljyllä, joka kosteuttaa ihoa ja ehkäisee sen ärsytystä.

Mainiosta atoopikolle sopivasta kylvystä nautit La Roche-Posay Lipikar Huile -pesuöljyn avulla. Voit käyttää sitä kasvoilla ja lähes kaikkialla vartalolla, ja sen koostumus myös vahvistaa ihon suojakerrosta.

Millä atooppista ihoa rasvataan

Levitä heti kylvyn jälkeen vartalolle atooppiseen ihottumaan tarkoitettua Bioderma Atoderm Intensive Baume -vartalovoidetta, joka rauhoittaa ärsyyntynyttä ja kutiavaa ihoa ja vähentää raapimisen tarvetta. Kutiavaa, kiristävää tai polttavaa tunnetta ehkäisee myös atoopikoille tarkoitettu vartaloemulsio A-Derma Exomega tai Topicrem AD Emollient Balm -vartalobalsami.

Näppärän pakkauksen ansiosta käsilaukkuun sopii hätäavuksi Eucerin AtopiControl -vartalovoide, jonka avulla voit missä ja milloin tahansa kesyttää käsissä olevan atooppisen ihottuman. Samasta syystä ihastut ihon lipidejä täydentävään voiteeseen Avène XeraCalm A.D.

Mistä välitön lievitys atooppiseen ihottumaan

Sanotaan, että itsepintainen kutina on usein merkki kivusta. Ja tuskin kukaan on enemmän tätä mieltä kuin atooppisesta ihottumasta kärsivä henkilö. Jotta olisit aina valmistautunut pääsemään eroon kutinasta, on käden ulottuvilla oltava välitön lievitys vaivaan.

Käytä hätäapuna La Roche-Posay Lipikar Stick AP+ -puikkoa aina, kun tunnet tarvetta raapia. Kutiseva tunne hellittää heti, ja lisäksi puikko vahvistaa ihon suojakerrosta.

Nopeasti lievittävä Eucerin AtopiControl -suihke rauhoittaa ja viilentää ärsyyntynyttä ihoa jo yhdessä minuutissa ja vaikutus kestää jopa 6 tuntia!

 

Taistelu atooppista ihottumaa vastaan on toisinaan vaativaa ja saattaa tuntua loputtomalta. Muista, että ihottuman ilmaantuessa tärkeintä on keskustella ongelmasta ihotautilääkärin kanssa. Oikeiden tuotteiden avulla voit helpottaa edes hieman elämääsi ihottuman kanssa.