Miten valita parfyymi naiselle? Suuri tuoksuopas

perfumes

Parfyymien tuoksuihin kätkeytyy ohikiitävä kauneus. Jos saat napattua siitä kiinni, on hyvinkin mahdollista, että olet löytänyt itselle kuvitteellisen toisen ihon. Tuoksujen maailma on kuitenkin pullollaan käsitteitä, joita tuntematta on helppo eksyä tieltä. Opastamme sinua persoonallisuuteesi sopivan parfyymin valinnassa tuoksujen monimuotoisessa maailmassa.

Tuoksujen valinta ainesosien perusteella

Moni nainen tekee ostopäätöksestä sen perusteella, minkä ainesosan he aistivat tuoksun vapautuessa. Onkin hyvä tietää, että yksittäiset tuoksukomponentit vapautuvat vaiheittain. Jokainen parfyymi jakautuu ylä-, keski- ja alanuotteihin eli latva-, sydän- ja pohjatuoksuun. Kokonaisuuden muodostumisen kannalta on tärkeää, miten eri nuotit toimivat vuorovaikutuksessa keskenään ja yhdessä kokonaisuutena.

> Parfyymin LATVATUOKSU (ylänuotit) määrittää ensivaikutelmamme ja vangitsee huomion. Se sisältää nopeasti haihtuvia tuoksunuotteja, jotka haihtuvat 15 minuutin kuluessa.

> Parfyymin SYDÄNTUOKSU (keskinuotit) tulee esiin latvatuoksun jälkeen ja antaa tuoksulle luonnetta. Sydäntuoksu säilyy jopa useita tunteja, ja se on valinnan kannalta tärkein elementti.

> Parfyymin POHJATUOKSU (alanuotit) antaa tuoksulle syvyyttä ja kestoa. Sen voi astia noin 45 minuutin päästä levityksestä, ja se sulautuu sydäntuoksuun.

Parfyymien tyypit ja tuoksuperheet

Tuoksujen luokitteluun ainesosien mukaan ei ole yhtenäistä maailmanlaajuista käytäntöä, mutta lukuisat valmistajat noudattavat Société Française des Parfumeurs -yhdistyksen virallista ranskalaista luokittelutapaa, jossa tuoksut on jaettu seitsemään pääkategoriaan eli tuoksuperheeseen, joiden alapuolella on vielä useita alakategorioita.

> Sitrustuoksut: sisältävät eniten sitrusesansseja, joita täydennetään hedelmä- tai kukkaisnuoteilla, kuten esimerkiksi Atelier Cologne Orange Sanguine -unisex-tuoksussa tai Elizabeth Arden White Tea Mandarin Blossom -tuoksussa. Useimmiten ne ovat kevyitä toilettivesiä tai kölninvesiä, jotka sopivat täydellisesti raikkaiksi kesätuoksuiksi.

> Kukkaistuoksut: kukkaistuoksujen perhe on lukumäärältään suurin, sillä ne muodostavat kaikkein halutuimman tuoksujen ryhmän. Suosituimpia ovat ruusun, jasmiinin, laventelin, liljan, kurjenmiekan, magnolian, kielon ja yöhyasintin tuoksut. Ne koostuvat joko yksittäisestä kukkaisnuotista (soliflore, yksikukkainen) tai usean eri kukan tarkkaan harkitusta yhdistelmästä. Makeille parfyymeille ovat ominaisia hedelmäiset ja kukkaistuoksut, puiset tuoksut (puinen kukkaistuoksu) tai raikkaat vivahteet (sitruksinen kukkaistuoksu). Kukkaisparfyymit sopivat ihanteellisesti kevättuoksuiksi.

> Saniaismaiset (fougère) tuoksut: vahvimpina tulevat esiin sammaleet, saniaiset, sypressit ja jäkälät, joista kehittyy mahtipontisesti kukkaisnuotteja tai mausteisia nuotteja. Ne ovat tyypillisesti miehille tarkoitettuja tuoksuja, mutta fougère-ainesosia on myös omaleimaisissa naisten tuoksuissa tai unisex-tuoksuissa.

> Itämaiset tuoksut: mausteet dominoivat voimakkaita intohimoisia tuoksuja, joista esimerkkinä mainittakoon Mugler Alien. Tähän perheeseen kuuluvat tyypillisesti vaniljaparfyymit, myski- ja puuterituoksut tai voimakkaan mausteiset kukkaistuoksut (jasmiini, freesia, bulgarianruusu jne.). Ne antavat lämpimän elämyksen talvituoksuina tai juhlatilaisuuksissa.

> Puun tuoksut: pohjatuoksussa kehittyvät puiset nuotit: setripuu, ruusupuu, santelipuu, eebenpuu ja muut jalopuulajit. Useimmiten ne sekoittuvat itämaisiin esansseihin, kuten Madagaskarin vaniljaan, ja kukkaisnuotteihin. Loistava esimerkki tällaisesta tuoksusta on Armani My Way, jossa katajan esanssit sekoittuvat vaniljan nuotteihin ja intialaiseen jasmiiniin. Osaat varmasti arvostaa sitä ihanteellisena syystuoksuna.

> Chypre-tuoksut: tuoksuperhe on saanut nimensä vuonna 1917 luodusta Chypre-parfyymistä, jossa tuntuvat voimakkaimmin valkohankajäkälä, myski, patsuli ja bergamotti. Esimerkki tällaisesta tuoksusta on Narciso Rodriguez For Her Pure Musc.

> Nahkaiset tuoksut: nahkaisia tuoksuja täydennetään usein tupakan vivahteilla ja kukkais- ja hedelmänuoteilla. Ne ovat usein unisex-tuoksuja.

Muissa tuoksuluokittelujen ryhmissä voi törmätä seuraaviin käsitteisiin: gourmet-, aldehydi-, vesi-, vihreä tai aromaattinen tuoksu. Valmistajat ovat varsin luovia nimityksiä keksiessään ja yhdistelevät usein yksittäisiä luokkia. 

Parfyymin ainesosat pitoisuuden mukaan

Tuoksun kesto riippuu parfyymiyhdistelmän pitoisuudesta eli siitä, kuinka paljon vettä, alkoholia ja tuoksuaineita parfyymi sisältää. Mitä enemmän tuoksuaineita parfyymissä on, sitä pitkäkestoisempi ja voimakkaampi on sen tuoksu. 

> EdF (Eau Fraîche): kevyt EdF sisältää noin 1–3 % tuoksuaineita, ja se sopii käytettäväksi vuoden lämpiminä kuukausina. Se ei ole tunkeileva vaan haihtuu nopeasti ja säilyy pidempään vaatteissa kuin suoraan iholla. Se on usein tunnetun tuoksu kevennetty kesäversio.

> EdC (Eau de Cologne): kölninvesi sisältää alle 5 % tuoksuaineita 70-prosenttisessa alkoholissa, ja sitä käytetään lähinnä virkistykseen.

> EdT (Eau de Toilette): toilettivedessä on 4–8 % tuoksuaineita 80-prosenttisessa alkoholissa. Se kestää edellä mainittuja pidempään, mutta silti sitä kannattaa levittää uudestaan päivän kuluessa. 

> EdP (Eau de Parfum): parfymoidussa vedessä on jopa kaksinkertainen määrä tuoksuaineita eli 8–15 % noin 85–90-prosenttisessa alkoholissa. Sen tuoksu on voimakas ja kesto ilahduttaa koko päivän ajan ja joskus jopa pidempäänkin.

> P/E (Parfum/Extrait): parfyymi sisältää 15–30 % tuoksuaineita väkevässä alkoholissa. Se on luonnollisesti näistä kaikista arvokkain, mutta sitä kuuluu vain vähäinen määrä, ja se säilyy vaatteissa jopa useita päiviä.

woman spritzing perfume

4 LISÄVINKIT: Miten valita parfyymi lahjaksi?

  1. Tilaisuuden mukaan

Eri parfyymityyppejä voidaan valita myös tilaisuuden mukaan. Juhlahetket täydentyvät itämaisilla, puun ja mausteisilla fougère-tuoksuilla. Ne eivät toisaalta sovi työpaikalle, jossa oikea valinta olisi kevyt ja raikas tuoksu, kuten sitruksiset toilettivedet tai kukkaisparfyymit ja hedelmäiset kukkaisparfyymit. Romanttisiin hetkiin sopivaa aistikkuutta tarjoavat puolestaan mausteiset myskituoksut (myskiparfyymit), jotka saavat feromonit liikkeelle. Vapaapäivien huolettomuuden tunteen takaavat raikkaat vihreät tuoksut (chypre- ja puun tuoksut) ja siniset tuoksut (vesituoksut). 

  1. Käyttäjän persoonallisuuden mukaan

Tietyt ihmistyypit valitsevat jatkuvasti saman tuoksuyhdistelmän. Siksi itsevarmat naiset suosivat pelkistettyjä kukkaistuoksuja, kun taas romantikkojen suosiossa ovat hedelmäiset kukkaistuoksut, kuten Calvin Klein Eternity Eau Fresh. Intohimoinen kohtalokas nainen valitsee mieluiten itämaisen tai mausteisen tuoksun. Aktiivisesti liikkuvat naiset suosivat kevyitä sitruksen tai raikkaita meren tai vihreän nuotteja. Mutkattoman mukava ystävä ilahtuu unisex-tuoksusta, joista esimerkkinä mainittakoon Tiziana Terenzi Gold Kirk, tai aisteja hemmottelevista puun esansseista tai pippurin tai tupakan nuoteista.

  1. Värin mukaan

Todennäköisesti kylpyhuoneessasi on yksi tuoksupullon väri edustettuna muita enemmän, mikä yleensä jo paljastaakin lempituoksun tyypin. Pehmeän keltainen tai kirkas lasi sulkee useimmiten sisäänsä sitrushedelmien raikkaita nuotteja. Vihreät pullot antavat osviittaa raikkaista ruohon ja puun tuoksuista, kun taas sinisissä pulloissa aaltoilee merellinen tuoksu, kuten tuoksun Novellista Summer Flare kohdalla. Violetin ja vaaleanpunaisen sävyt kielivät hedelmäisistä sävyistä kukkaisnuottien säestyksessä.

Punaiset pullot sulkevat sisäänsä runsaan määrän itämaisia ainesosia ja ruskeita, okran tai kullan mausteisia sävyjä. Musta on yön väri, ja siksi siitä voikin etsiä rohkeita ja aistikkaita, kahvin ja roseepippurin kaltaisia ainesosia, jotka on onnistunut sulkemaan pulloon muun muassa Yves Saint Laurent Black Opium.

Mutta kuten tiedämme, luulo ei ole tiedon väärti: tuoksupullo toimii vain ohjenuorana eikä siihen voi luottaa sataprosenttisesti.

  1. Vuodenajan mukaan

Valinta voidaan tehdä myös sään mukaan. Kevääseen sopivat romanttiset kukkaistuoksut tai virkistävät kukkien ja sitruksen yhdistelmät. Kesään sopivat täydellisesti sitruksiset, mehukkaan hedelmäiset tai monikerroksiset kukkaistuoksut. Aurinkoisina päivinä ovat omiaan myös kevyet ja raikkaat metsän ja meren sävyt. Syksyyn saa tuoksua voimakkailla ja mausteisilla tuoksuilla, joissa on heikompi pohjatuoksu, ja talvella kannattaa valita hienostuneita gourmet- ja itämaisia tuoksuja.

 

Olemme nyt kertoneet sinulle tuoksuista lähes kaiken tarpeellisen. Toivomme, että sinäkin löydät pian oman täydellisesti sinulle sopivan tuoksusi!