Ravitsevaa hoitoa hiuksille: Miten hoitoainetta, hiusnaamiota ja hiusbalsamia käytetään oikein?

a woman applying conditioner

Ilman syväkosteutusta hiukset menettävät elinvoimansa ja kiiltonsa. Kuivat hiukset takkuuntuvat ja rasvoittuvat herkästi ja vaikuttavat kokonaisuudessaan terveitä hiuksia väsyneemmiltä. Harakanpesältä näyttävien hiusten taustalla on usein ravitsevien hiustuotteiden eli hoitoaineiden, hiusnaamioiden, hiusbalsamien ja muiden hoitotuotteiden riittämätön tai vääränlainen käyttö.

Pelkkä pesu ei riitä

Tiesitkö, että pelkän shampoon käyttö ei itsessään riitä? Shampoon ainesosat huolehtivat ainoastaan hiusten puhdistuksesta eivätkä lainkaan hiusten ravitsevasta hoidosta. Ne pesevät hiuksista rasvan, epäpuhtaudet, muotoilutuotteiden jäämät ja hiuspohjan kuolleet ihosolut. Kasteltaessa hiuksen pinta imee itseensä vettä, ja märät hiukset ovat huomattavasti alttiimmat käsittelyn ja lämmön aiheuttamille vaurioille.

Muista hoitoaineet, hiusnaamiot ja hiusbalsamit

Hiusten kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin turvaamiseksi hiusten on saatava ravitsevaa hoitoa suojaavista ja kaunistavista ainesosista. Vain tällä tavoin hiuksista tulee riittävän kosteutetut, vahvat, kestävät ja valmiit muotoilua varten.

Tunne käsitteet: ravitsevaa tehohoitoa hiuksille

> Huuhdeltava hoitoaine: Hoitoainetta tulee käyttää jokaisen shampoopesun jälkeen. Sen ainesosat silottavat hiuksia ja muodostavat hiusten pintaan eräänlaisen suojakilven, joka tekee hiuksista kimmoisammat. Hoitoaineet sisältävät usein aineosia, jotka helpottavat hiusten selvittämistä. Esimerkiksi Bumble and Bumble Hairdresser´s -hoitoaine sisältää kuutta kylmäpuristettua öljyä.

> Hiuksiin jätettävä hoitoaine: Hiuksiin jätettävä hoitoaine ei suinkaan korvaa perinteistä hoitoainetta. Oikeastaan sitä pitäisikin kutsua hiuksiin jätettäväksi hoidoksi, sillä kyse on hiustenhoitorutiinin kolmannesta vaiheesta. Hiuksiin jätettävä hoitoaine levitetään tasaisesti kosteisiin tai kuiviin hiuksiin huuhdeltavan hoitoaineen tai hiusnaamion jälkeen. Sen tarkoituksena on antaa hiuksille lisähoitoa. Se voi esimerkiksi suojata hiuksia kuivaamisen aiheuttamalta lämpörasitukselta, ehkäistä pörröisyyttä, vahvistaa laineita tai kosteuttaa hiuksia tuotteilla, kuten Moroccanoil Hydration tai Schwarzkopf Professional BC Bonacure Hyaluronic Moisture Kick.

> Hiusbalsamit: Menevätkö sinulta hoitoaine ja hiusbalsami sekaisin? Hoitoaine on koostumukseltaan huomattavasti kevyempi, ja se vaikuttaa ennen kaikkea hiuksen pinnassa. Hiusbalsami taas vaikuttaa syvemmällä hiuksissa ja hoitaa konkreettisia ongelmia, kuten kuivuutta, hiusvaurioita ja muita vastaavia ongelmia.

> Hiushoidot ja hiusnaamiot: Vaurioituneet ja kuivat hiukset eivät uudistu itsestään, vaan ne tarvitsevat avukseen hiushoidon tai hiusnaamion. Hiushoitojen ja hiusnaamioiden ainesosat vaikuttavat hoitoainetta ja hiusbalsamia syvemmällä hiuksen rakenteessa, jossa ne korjaavat hiusten vaurioitunutta ydinkerrosta. Valitse hiusnaamio hiustesi senhetkisten tarpeiden mukaan.

Jos hiuksesi kaipaavat kosteutta, ota avuksesi hiushoito, kuten Goldwell Dualsenses Rich Repair, Alfaparf Milano Semi di Lino Reconstruction Reparative tai Wella Professionals Invigo Nutri-Enrich. Hiushoidon avulla voit myös häivyttää vaaleiden hiusten keltaisia sävyjä. Siitä huolehtii syvältä uudistavan hiusnaamion Kérastase Blond Absolu Masque Cicaextreme vaikuttavat ainesosat. 

> Hiusöljyt: Viime aikoina hiusöljyt ovat nousseet suosioon. Muutama pisara hiusöljyä riittää hiusten syväkosteuttamiseen, silottamiseen, ravitsemiseen ja kirkastamiseen. Lisäksi hiusöljyt ehkäisevät hiusten sähköisyyttä ja suojaavat hiuksia auringonsäteiltä. Ne soveltuvat erinomaisesti laineikkaille, kiharille ja kurittomille hiuksille, joiden pehmeyden ja kiillon ne palauttavat.

> Hiushauteet: Hiushauteet uudistavat hiuksia hiusnaamioiden tapaan syvällä hiuksen rakenteessa, mutta niiden ainesosat aktivoituvat useimmiten vasta lämmön vaikutuksesta. Tästä syystä on suositeltavaa, että tuotteen levityksen jälkeen hiukset kiedotaan folioon ja pyyhkeeseen. Hiushoitojen tapaan hiushauteita ei tule käyttää liian usein, vaan kerran viikossa riittää.

Oikeanlainen käyttö

> Miten hoitoainetta käytetään?

Puristele hiuksista vesi ennen hoitoaineen levitystä, koska hoitoaine valuu pois liian märistä hiuksista. Levitä pähkinän kokoinen nokare hoitoainetta aloittamalla 2–3 cm:n etäisyydeltä tyvestä ja etenemällä pituuksiin. Hoitoaine levittyy hiuksiin tasaisemmin, kun kampaat sen hiuksiin sormin tai leveäpiikkisellä kammalla (huomaa, että märät hiukset vaurioituvat kammatessa kuivia helpommin). Huutele hiukset. Vaikutusaika lukee yleensä tuotepakkauksessa, mutta se ei useimmiten ole kovin pitkä. Käytännössä hoitoaine vaikuttaa välittömästi, joten pakkauksessa ilmoitetun ajan ylittäminen ei paranna lopputulosta. Voit käyttää hoitoainetta päivittäin, koska sen ainesosat eivät rasita hiuksia.

> Miten hiusbalsamia käytetään?

Hiusbalsamin koostumus on täyteläisempi kuin hoitoaineen, joten se ravitsee myös hiuspohjaa. Älä käytä hiusbalsamia useammin kuin kaksi kertaa viikossa, jotta hiuksesi eivät rasitu. Hiusbalsamin vaikutusaika on yleensä viisi minuuttia.

> Miten hiusnaamiota käytetään?

Hiusnaamioiden koostumus on täyteläisen voidemainen. Levitä hiusnaamio hiusten pituuksiin ja anna vaikuttaa hiuksissa muutaman minuutin ajan valmistajan ohjeistuksen mukaisesti. Käyttöohjeissa on yleensä maininta siitä, kuuluuko hiusnaamion jälkeen käyttää vielä hoitoainetta. Joidenkin valmistajien hiusnaamiot ainoastaan ravitsevat hiuksia, mutteivät sulje niiden pintaa. Älä käytä hiusnaamioita päivittäin, sillä liian usein käytettynä hiusnaamio voi rasittaa hiuksia samaan tapaan kuin hiusbalsami ja jopa vaurioittaa hiuksia.

> Miten hiusöljyä käytetään?

Voit käyttää hiusöljyä milloin tahansa niin kuiviin kuin kosteisiinkin hiuksiin. Levitä hiuksiin vain muutama pisara hiusöljyä, jotta hiukset eivät rasvoitu tavallista nopeammin. Jos hiuksesi ovat hennot, levitä hiusöljyä mieluiten ainoastaan hiusten pituuksiin ja latvoihin. Voit levittää hiusöljyn kihariin tai erityisen vaurioituneisiin hiuksiin sormin hiusten koko pituudelle.

Mitä on syytä muistaa?  

> Käytä huuhdeltavaa hoitoainetta jokaisen shampoopesun jälkeen.

> Hiuksiin jätettävä hoitoaine ei korvaa pois huuhdeltavaa hoitoainetta.

> Hiusbalsami ei ole sama asia kuin hoitoaine, vaan se vaikuttaa syvemmällä hiuksessa ja toimii erilaisten ongelmien täsmähoitona. 

> Hiusnaamio uudistaa hiuksen vaurioitunutta ydinkerrosta, mutta sitä ei tule käyttää useammin kuin kerran viikossa.

> Hiusöljyä riittää vain pieni määrä, jotta hiukset eivät rasvoitu liikaa.

> Hiushaude vaatii lämpöä aktivoituakseen.

 

Minkälaista hoitoa sinä käytät hiuksissa mieluiten? Onko sinulla jokin pitkäaikainen suosikki vai pyritkö kokeilemaan eri vaihtoehtoja? Mitä tuotetta ilman et voi elää? Kerro siitä meille!