Mine põhisisu juurde

Vaippaihottuman hoito

Mitä vaippaihottuma on?

Vaippaihottumaa eli hautumaa kutsutaan ammattikielellä nimellä intertrigo. Se ilmenee punaisina tai punoittavina ihoalueina, jotka eivät ole saaneet tarpeeksi ilmaa ja ovat hautuneet. Vaippaihottuma on tyypillisesti pienten vauvojen vaiva, mutta hautumia muodostuu myös ylipainoisten ihmisten ihopoimuihin. Vauvoilla hautumia on yleensä nivusissa, takapuolessa, kainaloissa tai leuan alla.

Helpota vauvasi oloa hoitamalla vaippaihottuma! Tutustu vaippaihottuman hoito- ja ehkäisyvinkkeihin!

Miksi vauvallani on vaippaihottumaa?

Monet vanhemmat luulevat tunnistavansa aina vauvan vaippaihottuman. Se nimittäin kuvitellaan usein todella dramaattisen näköisiksi punaisiksi läiskiksi iholla. Tosiasiassa minkäänlainen punoitus ei ole normaalia. Myös kevyesti punoittava iho on hautunut iho, ja jos et ole varma, onko juuri sinun vauvallasi hautumia, vertaa ongelmakohdan väriä vaikkapa käsien ihon väriin.

Vaippaihottuma syntyy useimmiten silloin, kun iho ei saa ilmaa. Jos käytät kertakäyttövaippoja, vaihda vaippa usein, mieluiten heti sen ollessa märkä. Älä pyyhi kakkapyllyä kosteuspyyhkeillä, vaan pese se haalealla, juoksevalla vedellä. Anna ihon aina saada ilmaa ennen uuden vaipan laittoa, ja muista kuivata se huolellisesti mutta hellävaroen. Vähänkin kosteaksi jäänyt iho alkaa usein hautua nopeasti.

 

Jos käytät kestovaippoja, pese ne säännöllisesti lapsille tarkoitetulla, hypoallergeenisella ja hajustamattomalla pesuaineella.

Myös väärän kokoinen vaippa saattaa aiheuttaa ihottumaa. Tarvitseeko vauvasi jo isomman koon? Älä tuijota pelkästään pakkauksen kilosuositusta, vaan kokeile itse. Sama koskee myös vaatteita, löysemmät ovat ilmavampia.

Synteettiset materiaalit, jotka tekevät vaatteista joustavia, aiheuttavat myös hautumia. Valitse vaatteita, jotka ovat suurimmaksi osaksi puuvillaa tai pellavaa ja sisältävät elastaania vain n. 5 %.

Ripulin yhteydessä vaippaihottumaa ei voi välttää. Silloin kannattaa noudattaa tavallista parempaa hygieniaa, suorittaa pesu jokaisen vaipanvaihdon yhteydessä ja rasvata suojavoiteella.

Katso koko teksti piilota teksti

Miten hoitaa vaippaihottumaa oikein

Vauvan vaippaihottuma on aivan normaalia eikä sitä voi aina estää. Se kannattaa kuitenkin hoitaa hyvin. Mitä tehdä, kun vaipan riisuttuasi huomaat lapsen ihon hautuneen?

1. Pese vauva hellävaroen, mutta perusteellisesti haalealla vedellä, tarvittaessa hajustamattomalla saippualla. Kylpyveteen voi lisätä kamomillaa tai vaikka kehäkukkaöljyä ihon rauhoittamiseksi. Jos sinulla on kuivattuja yrttejä, hauduta muutama minuutti ja lisää kylpyveteen.

2. Kuivaa iho lopuksi kevyesti taputellen puuvilla- tai bambuharsolla. Bambusta ja musliinista valmistetut harsot ovat hintavampia, mutta myös huomattavasti pehmeämpiä ja hellävaraisempia iholle.

 

3. Käytä pahimmin punoittaviin kohtiin vaippaihottumaan tarkoitettua voidetta. Saatat joutua kokeilemaan useampaa tuotetta löytääksesi omalle vauvallesi sopivimman. Lasten talkkeja emme suosittele niiden sisältämistä karsinogeenisista aineista saatujen ristiriitaisten tietojen vuoksi. Monet vanhemmat ovat sitä paitsi huomanneet talkin paakkuuntuvan taipeisiin.

4. Tärkein vaihe! Älä laita vauvalle vaippaa, vaan anna hänen olla ilman mahdollisimman pitkään. Kylmällä ilmalla voit pukea sukat ja paidan sekä peitellä vauvan kevyesti. Vaikka nykyajan vaipat ovatkin hengittävämpiä, ilmakylvyt ovat aina parempia iholle.

Vaippaihottumasta eroon pääseminen vie yleensä muutaman päivän. Tärkeintä on pitää iho kuivana ja puhtaana sekä antaa sen saada ilmaa. Jos vaippaihottuma kestää yli viikon, ota yhteys neuvolaan. Hautumassa saattaa olla mukana hiivatulehdus, johon auttaa reseptillä saatava voide.

Katso koko teksti piilota teksti