Tutit

Parhaiten myyvät

Sopivan tutin valitseminen vauvalle

Tutti on monelle vauvalle rakas esine. Hyvin valittu tutti rauhoittaa vauvan ja pitää hänet tyytyväisenä, mutta edistää myös vauvan nukkumista selällään, kuten suositeltavaa on. Ota selvää, kuinka valita sopivin tutti. Huomaat, ettei siinä ole mitään monimutkaista.

Miten valita sopiva koko?

Tutin sopiva koko on yksi tärkeimmistä valintakriteereistä.

 • Seuraa vain valmistajan ohjeita. Yleisimmät tuttikoot ovat väliltä 0–18 kuukautta. On kuitenkin olemassa myös isompien lasten suuhun sopivia 18 kk+ -tutteja.
 • Vastasyntyneen tutti ei varmasti ole sopiva isommalle vauvalle, eikä etenkään päinvastoin. Oikean kokoinen tutti estää lapsen suuontelon vääränlaisen kehityksen.

Muotoiltu vai pyöreä tuttilevy?

Tuttilevyllä on tärkeä tehtävä, vaikkei sitä laitetakaan suuhun. Siinä on ilmareiät, jotka ovat tärkeät vauvan hengitykselle sekä kuolan poistumiselle.

 • Kahdeksikon tai perhosen muotoinen – eli ylä- ja alareunoistaan sisäänpäin muotoiltu tuttilevy mahdollistaa tutin laittamisen lapsen suuhun kummin päin tahansa.
 • Tuttilevy, joka on muotoiltu nenän alta, osoittaa istuvalla muodollaan ainoan oikean tavan laittaa tutti suuhun.
 • Pyöreä tutti näyttää todella suloiselta. Huolehdi kuitenkin siitä, ettei se paina vauvasi nenää.

Symmetrinen vai epäsymmetrinen imuosa?

Vauvastasi riippuu, minkä muotoista imuosaa hän suosii. Hanki siksi molemmat mallit kokeillaksesi, mikä kullanmurullesi sopii parhaiten.

 • Epäsymmetrinen imuosa (anatominen tutti) myötäilee suun muotoa, sillä sen toinen puoli on osin litistetty. Pyöreä puoli tulee suussa ylöspäin.
 • Symmetrinen imuosa (fysiologinen tutti) on pisaran muotoinen ja muistuttaa rinnanpäätä. On myös pyöreitä, niin ikään rinnanpäätä jäljitteleviä tutteja.
 • Ortodonttiset tutit voivat olla muodoltaan epäsymmetrisiä tai symmetrisiä. Ne pitävät huolen vauvan kielen oikeasta asennosta ja muodollaan edistävät suuontelon kehitystä.

Silikoninen vai luonnonkuminen tutti?

Kahdentyyppiset materiaalit ovat yleisimpiä: luonnonkumi eli lateksi tai lääketieteellinen silikoni. Kummallakin materiaalilla on etunsa ja haittapuolensa.

 • Luonnonkumitutti: Kautsu, josta lateksi valmistetaan, on luonnonmateriaali, minkä vuoksi tutti on keltaisen sävyinen. Toiset vauvat pitävät tutin kumimaisesta mausta, toiset taas eivät. Tutti on erittäin pehmeä ja taipuisa. Luonnonkumitutin hoito voi olla hieman vaativampaa kuin silikonisen. Se on kuitenkin ympäristöystävällisempi valinta.
 • Silikonitutti: Tutti on läpinäkyvä, se ei maistu eikä tuoksu miltään ja on helppo pitää puhtaana. Silikonitutti kestää kovaa kuumuutta, minkä vuoksi sen käyttöikä on pidempi. Luonnonkumituttiin verrattuna se on vähemmän joustava.

Mitä muuta tutin lisäksi?

 • Ensinnäkin on suositeltavaa hankkia useampi kuin yksi tutti. Niillä on nimittäin tapana joutua hukkaan.
 • Hanki myös tuttinauha. Kiinnitä se vauvasi vaatteisiin, jolloin tutti ei lähde omille teilleen, eikä putoa ulkoilun aikana maahan. Tuttinauhojen ulkoasuvalikoima on niin laaja, että jokainen löytää varmasti suosikkinsa.
 • Pitkillä ja lyhyemmilläkin reissuilla on kätevä olla mukana tuttipussi. Tutti pysyy siinä puhtaana ja aina valmiina suoraan vauvan suuhun.

Tutti tekee ensimmäisistä päivistä, viikoista ja kuukausista vauvallesi – sekä sinulle – paljon miellyttävämpiä. Riittää, kun otat yllä mainitut kriteerit huomioon ja annat sen jälkeen vauvasi suorittaa lopullisen valinnan.