Mine põhisisu juurde

Aknearvet

Akne ei ole vain murrosikäisten ongelma, vaan sen oireet voivat ilmaantua kaikenikäisille. Finnit itsessään ovat esteettinen haitta, joka muuttuu vain pahemmaksi, mikäli iholle jää näkyviä arpia tai punaisia ja ruskeita läiskiä (ns. aknen jälkeistä hyperpigmentaatiota). Lue nyt, miten pääset eroon aknearvista ja miten voit ehkäistä niitä. Ennalta ehkäisy on nimittäin aina paras ratkaisu.

Miksi aknen jälkeen jää arpia ja läiskiä?

Aknearvet – Arvet syntyvät, kun vaurioita kärsivät niin ihon pintakerros kuin syvemmätkin ihokerrokset. Usein syynä on finnien liian raju puristelu ja muu käsittely. Tällä tavoin vahingoittunut iho ei kykene enää elpymään takaisin aknea edeltäneeseen tilaan. Vaurioituneisiin kohtiin muodostuu kollageenikuiduista varakudosta, jonka tehtävänä on täyttää haavat ja tukea ihon paranemista. Uusi kudos saattaa kuitenkin paranemisen jälkeen jäädä huomattavan erilaiseksi ympäröivästä ihosta.

Aknen jälkeinen hyperpigmentaatio – Yksittäisten ihokerrosten vaurioiduttua saattaa tulehtuneen finnin paikalle muodostua arven lisäksi ruskeita tai punaisia akneläiskiä.

 • Punaiset akneläiskät johtuvat vilkastuneesta verenkierrosta finnin paikalla, ja ne voivat jäädä iholle vielä aknen hävittyä.
 • Ruskeat akneläiskät syntyvät tulehduksen jälkeen, kun ihoon kertyy suurempi määrä pigmenttiä tai melaniinia, jolloin ikävän näköiset pigmenttiläiskät muodostuvat. Haitallinen UV-säteily pahentaa pigmenttiläiskiä.

Miten ihon arpikudos eroaa terveestä kudoksesta?

 • Arpikohtiin eivät tali- ja hikirauhaset enää palaa.
 • Ihon elastisen kuidun määrä vähenee, mikä ilmenee ihon karheana rakenteena.
 • Verenkierto ja kosteutus heikentyvät näissä kohdissa, minkä vuoksi iho kuivuu herkemmin.
 • Arpikohtiin ei kasva partaa, karvoja tai hiuksia.

Katso koko teksti piilota teksti

Aknearpien tyypit

Jotta aknearvista pääsee tehokkaasti eroon, on tärkeä tietää niiden tyyppi, ominaisuudet, muoto ja koko. Syviä ja laajoja arpia on parempi käydä näyttämässä lääkärille, joka suosittelee sinulle sopivaa menetelmää aknearpien silottamiseksi. Pienemmät arvet ja akneläiskät voit hoitaa itse kotona. Miten erotat arpien perustyypit?

 • Atrofiset aknearvet ovat syviä, vajonneita aknearpia, joiden syynä on joko arpeutumishäiriö finnin paikalla tai liian vähäinen sidekudoksen määrä kyseisellä paikalla. Tämä arpityyppi muistuttaa paksujen neulojen pistojälkiä, minkä vuoksi sitä kutsutaan myös “ice pick” -arveksi. Tämän tyyppisten arpien poisto on melko vaikeaa.
 • Hypertrofiset arvet ovat tyypillisesti kohollaan olevaa arpikudosta. Niiden aiheuttajana on huonolaatuisen kudoksen muodostuminen finnin paikalle. Tämän kudoksen rakenne on erilainen ja se tuntuu ympäröivää ihoa paksummalta.
 • Keloidiset arvet syntyvät silloin, kun alun perin hypertrofiset arvet laajenevat muuhun ihoalueeseen. Nämä aluksi violetinpunaiset, kohollaan olevat arvet saattavat vähitellen haalistua. Keloidisia arpia voi syntyä myös ihon palovamman parantuessa.

Miten ehkäistä aknearpia?

 • Yritä päivän aikana olla koskettelematta kasvojasi sormilla, jottet levittäisi bakteereja herkkiin ja ärtyneisiin kohtiin.
 • Kasvojen ja vartalon arvet voivat syntyä silloin, kun puristelemme sormin tai kosmeettisilla apuvälineillä musta- ja valkopäitä sekä finnejä, mikä saattaa vaurioittaa hiusverisuonia, rauhasia ja kudosta näppylöiden ympärillä. Älä siis revi tai puristele aknen aiheuttamia finnejä kasvoilla tai vartalolla.
 • Käytä ihonpuhdistukseen hellävaraisia tuotteita. Pahemman aknen kohdalla vaihda kasvosaippuat ja kuorintatuotteet vaahtoaviin ihonpuhdistustuotteisiin tai misellivesiin.
 • Käytä ainoastaan ei-komedogeenista kosmetiikkaa, joka soveltuu ongelmaiholle, ja valitse päivän ajaksi aina suojakertoimellisia voiteita, jotta tummia akneläiskiä ei pääsisi syntymään.
 • Kotona tekemäsi hoidon jälkeen älä käytä voimakkaasti tiivistettyjä AHA-happoja sisältäviä tuotteita, jotka voivat aiheuttaa ärsytystä.

Katso koko teksti piilota teksti

Miten poistaa arvet kasvoilta ja vartalolta?

Arpien hoidosta kannattaa keskustella ihotautilääkärin kanssa, joka ehdottaa juuri sinun ihollesi sopivinta tapaa. Muista, että kaikkia aknearpia ei voi poistaa täysin, mutta oikealla hoidolla saat ne näyttämään huomattavasti paremmilta. Kevyemmät arvet saattavat ajan myötä haalistua täysin ja niitä voi hoitaa myös kotona. Yleisesti ottaen aknearpien hoito tulee aloittaa vasta itse aknen parantumisen jälkeen.

Miten poistaa aknearpia kotona

 • Säännöllinen hieronta on erinomainen keino hankkiutua eroon kasvojen tai vartalon arvista, mukavasti kotioloissa. Tämä menetelmä saattaa olla etenkin kevyiden arpien ja läiskien kohdalla erittäin tehokas, sillä se vilkastuttaa verenkiertoa ihossa ja lisää ihon kimmoisuutta arpien kohdalla sekä koko ihon kosteutusta. Hierontaan voi käyttää erilaisia hierontalaitteita tai -apuvälineitä – esimerkiksi kasvojen hierontarullaa tai gua sha -kiveä.
 • Seerumi aknearpiin – Ravitsevan, pigmenttiläiskiä ja arpia vähentävän seerumin tulisi sisältää vaikuttavia ainesosia, jotka tasoittavat ihoa, vaalentavat pigmenttiläiskiä ja elvyttävät ihoa kauttaaltaan tulehduksen jälkeen. Erinomaisesti aknearpiin toimivat C-vitamiini, niasiiniamini, salisyylihappo ja retinoli.
 • Voide aknearpiin – Valitse ei-komedogeenisia voiteita, jotka eivät tuki ihohuokosia, eivätkä täten aiheuta aknen paluuta. Jos sinua joskus edelleen vaivaavat finnit, käytä erityisiä aknevalmisteita, jotka tukevat finnien paranemista, kosteuttavat ihoa tehokkaasti jättämättä rasvaista kalvoa sekä ehkäisevät aknen jälkeisten pigmenttiläiskien syntymistä.
 • Aknearpien kuorinta – Vältä mekaanisia kuorintoja mikrohiukkasilla, jotka saattavat ärsyttää ihoa entisestään. Panosta sen sijaan hellävaraisiin entsyymikuorintoihin, jotka tasoittavat ihon sävyä. On olemassa myös tehokkaita kemiallisia kuorintoja kotikäyttöön. Niiden käytössä tulee kuitenkin olla erittäin varovainen ja ennen käyttöä on hyvä konsultoida ihotautilääkäriä. Kuorinnan jälkeen on tärkeää muistaa korkea aurinkosuojakerroin. Ilman sitä akneläiskät saattavat jopa vahvistua.
 • Jos kärsit aknen jälkeisistä pigmenttiläiskistä, käytä pigmenttiläiskiä vaalentavia tuotteita.

Katso koko teksti piilota teksti

Esteettinen dermatologia – arpien ja aknen jälkeisen hyperpigmentaation hoito

Jos kärsit todella laajalle levinneistä aknearvista, suosittelemme kysymään neuvoa dermatologilta, joka määrittää sopivan tavan hoitaa ihoa. Osa menetelmistä, kuten hoito LED-valolla, ultraäänilastalla tai dermarollerilla, ovat jo saatavilla kotikäyttöön. Käytetyimpiin menetelmiin aknearpien poistossa dermatologilla kuuluvat:

 • Aknearpien kemiallinen kuorinta, joka on ei-invasiivinen menetelmä ja pehmentää arpia ja laajentuneita ihohuokosia tehokkaasti häivyttäen aknen jälkeisiä punaisia läiskiä. Kemiallisen kuorinnan vaikuttavana aineena on yleensä glykolihappo.
 • Mikrodermabrasio, joka auttaa silottamaan arpia ja ihon muita epätasaisuuksia, pehmentämään ihoa ja poistamaan aknesta kärsinyttä kudosta huippunopealla sähköterällä.
 • Kryoterapia, joka on keloidisten arpien hoitoon tarkoitettu menetelmä, jossa ihoa ensin jäädytetään ja sitten pistetään siihen kortisonia.
 • LED-naamio eli hoito fotonivalolla, joka täysin ei-invasiivisesti ja kivuttomasti pääsee solujen sisään, jossa se eri aallonpituuksien (eriväristen valojen) avulla stimuloi ihoa elpymään ja haalistaa ihon pigmenttiläiskiä.
 • Intensiivinen sykkivä valo (IPL), joka tuhoaa aknea aiheuttavia bakteereja. Useimmiten sitä käytetään aknen hoitoon kasvoilla, olkapäillä ja selässä.
 • Mikroneula-applikaattori eli dermarolleri – apuväline, jossa on paljon ohuita, 0,2–2 mm pituisia neuloja, jotka läpäisevät ihon pintakerroksen. Tämä herättää luonnollisen paranemisprosessin, jossa kollageenin, elastiinin sekä hyaluronihapon tuotanto lisääntyy.
 • Aknearpien poisto laserilla, joka sopii etenkin mikäli kasvoille on ilmestynyt tuoreita finnejä. Menetelmä nimittäin ehkäisee ihohuokosten tukkeutumista rajoittamalla liiallista talineritystä ehkäisten näin aknea ylipäätään. Samalla laser aktivoi aknearpien vaurioituneessa ihossa luonnollisen, spontaanin paranemismekanismin.
 • Ultraäänilasta, joka auttaa pehmentämään arpia ja haalistamaan niitä.

Katso koko teksti piilota teksti

Aknearvet – vanhan kansan konstit

Harkitsetko aknearpien vaalentamista luonnonaineiden avulla? Voit kokeilla myös vanhan kansan konsteja aknearpiin, mutta levitä aineita ainoastaan parantuneisiin kohtiin, älä koskaan avoimiin haavoihin. Hunaja pehmentää ja kosteuttaa arpista ihoa. Aloe vera -geeli taas kosteuttaa ihoa ja saattaa hieman myös vaalentaa. Teepuu rauhoittaa ihoa ja vaalentaa läiskiä. Kookosöljy taas sopii ihon hierontaan ja tehokkaaseen kosteutukseen.