Hiero ihoon ja hiuksiin kookoksesta valmistettua luonnon ihmettä! Monikäyttöisyytensä sekä miellyttävän tuoksunsa ansiosta kookosöljy on suosittu kehoa sisäisesti ja ulkoisesti hoitava kasvirasva. Käytä ravitsevaa ja silottavaa kookosöljyä raskausarpiin, ryppyihin, hierontaan sekä parranajon jälkeen. Lue, miten hyödynnät tehokkaimmin kookosöljyn suotuisat vaikutukset ja nautit eksoottisen tuoksuisista kauneudenhoitorutiineista!
Kookosöljyn ominaisuudet
Kookosöljy (jota myös kookosrasvaksi kutsutaan) puristetaan kookospähkinän kuivatusta siemenvalkuaisesta tai erotellaan kookosmaidosta. Kun lämpötila on alle 25 °C, se on kiinteää, ja kun se on yli 25 °C, rasva sulaa ja muuttuu nestemäiseksi – kookosöljy alkaa tällöin muistuttaa tavallista öljyä. Aasiassa sitä käytetään usein ruoanlaitossa. Myös sinä voit kokeilla kookosöljyä keittiössä – varmista kuitenkin aina, että se on elintarvikkeeksi luokiteltua. Kosmetiikkaan tarkoitettu kookosöljy ei sovellu ruoanlaittoon.
Kookosöljyllä on paikkansa myös ihonhoidossa. Se sisältää runsaasti antioksidantteja sekä A-, C-, E- ja B-vitamiineja. Sillä on mikrobeja ja bakteereja vähentäviä vaikutuksia, minkä lisäksi se kosteuttaa ja ravitsee. Nämä ominaisuudet tekevät kookosöljystä mainion apulaisen ihon, hiusten ja myös hampaiden hoidossa.
Kookosöljy: Vaikutukset
Kookosöljy hiuksissa
Kookosöljy kasvoilla
- Soveltuu erinomaisesti kuivalle ja kypsälle iholle. Kosteuttaa ja pehmentää ryppyjä tehokkaasti.
- Poistaa meikin, myös vedenkestävän meikkivoiteen ja ripsivärin.
- Rauhoittaa punoitusta ja ihoärsytystä.
- Soveltuu käytettäväksi myös luonnosta peräisin olevana huulibalsamina.
Kookosöljy vartalolla ja käsissä
- Silottaa kuivaa ja atooppista ihoaja lievittää kutinaa.
- Soveltuu arpien hoitoon sekä raskausarpien ehkäisyyn.
- Ravitsee ja rauhoittaa ihoa auringossa ja pakkasessa oleskelun jälkeen.
- Kehoa ja mieltä rauhoittava kookosöljy soveltuu myös hierontaan.
Kookosöljy hampaille
- Kookosöljyn sisältämien lauryylihappojen antibakteeristen ominaisuuksien ansiosta sitä voidaan käyttää myös hampaiden puhdistamiseen sekä myrkkyjen poistoon suusta.
- Ehkäisee kariesta.
- Hoitaa aftoja.
Kookosöljy: Käyttö
Kookosöljy on puhdas luonnontuote, helppokäyttöinen ja tehokkaasti imeytyvä.
Miten kookosöljyä käytetään kasvoille?
- Meikinpoisto kookosöljyllä: Levitä öljyä kasvoille ja hiero varovasti, kunnes meikkiä ei enää irtoa. Pyyhi kasvot sen jälkeen lämpimällä ja kostealla pyyhkeellä. Meikki on poistettu ja iho valmiina tuleviin ihonhoidon rutiineihin.
- Kookosöljy iholla yön yli: Kuivan ja läiskikkään ihon ravitsemiseksi öljyn annetaan vaikuttaa kasvoilla yön yli yövoiteen sijasta.
- Kookosöljy ripsissä ja kulmissa: Harjaa ripset kookosöljyyn kastetulla harjalla iltaisin ennen nukkumaanmenoa. Sitä voi käyttää ravitsevana ja vahvistavana ripsiseerumina. Kookosöljy vaikuttaa samalla tavalla myös kulmakarvoissa.
- Luonnonmukainen kasvo- (ja vartalo) kuorinta: Sekoita kookosöljyä sokeriin tai kahviin ja tee niistä tahna. Hiero tahnaa kevyesti ihoon poistaaksesi kuollutta ihosolukkoa.
Miten kookosöljyä käytetään vartalolla?
- Vartaloöljy: Levitä kookosöljyä arpiin, raskausarpiin sekä kuiville ihoalueille aina suihkun tai kylvyn jälkeen. Hiero kevyesti ja anna imeytyä.
- Kookosöljy kylvyssä: Laita pari teelusikallista öljyä veteen, niin saat ihoa silottavan kylvyn.
- Kookosöljy parranajon jälkeen: Rauhoittaa herkkää ja ärtynyttä ihoa.
- Kookosöljy tatuoinneissa: Säännöllisesti käytettynä elvyttää ihoa tuoreiden tatuointien alla.
Kookosöljy hiuksissa: Miten sitä käytetään?
Kookosöljy soveltuu korvaamaan hoitoaineen tai hiusnaamion. Vain pari minuuttia riittää hiusten syväkosteutukseen ja vahvistamiseen sekä tekemään hiuksista pehmeän tuntuiset. Tee näin:
- Hoitoaine: Lämmitä 1–2 teelusikallista öljyä kämmenellä ja levitä sitä pestyihin ja kosteisiin hiuksiin.
- Hiuskääre: Lämmitä varovasti föönin avulla 3–5 lusikallista öljyä, anna jäähtyä ja hiero hiuksiin niiden koko pituudelta. Kääri hiukset sen jälkeen vanhaan pyyhkeeseen tai laita päähän kylpyhattu ja anna vaikuttaa vähintään kaksi tuntia. Pese hiukset sen jälkeen huolellisesti shampoolla.
- Jos hiuksesi rasvoittuvat helposti, levitä kookosöljyä vain niiden puolivälistä latvoihin ulottuvalle alueelle.
Miten kookosöljyä käytetään hampaisiin?
Ikiaikainen öljykurlaus-menetelmä parantaa päivittäistä hampaiden hoitoa. Kookosöljy sitoo itseensä suusta vapautuvia bakteereja. Öljy muodostaa hampaisiin ohuen kalvon, joka ehkäisee plakin ja epäpuhtauksien kasaantumista hampaisiin. Miten öljyllä kurlataan?
- Laita aamulla vatsan ollessa tyhjänä suuhun teelusikallinen neitsytkookosöljyä ja pyörittele suussa vähintään 10 minuutin ajan.
- Sylje sen jälkeen öljy pois ja huuhtele suu haalealla vedellä.
- Puhdista kieli ja hampaat hammasharjalla ilman hammastahnaa.
- Öljykurlaus on vain säännöllistä suuhygieniaa täydentävä toimenpide, joten käytä myös laadukasta hammastahnaa sekä hammas- ja hammasväliharjaa.
Soveltuuko kookosöljy akneen?
Kookosöljy ei ole paras mahdollinen tuote akneen taipuvaiselle tai rasvoittuvalle iholle, sillä se on miedosti komedogeeninen. Se saattaa kasautua ihohuokosiin ja aiheuttaa aknea. Sillä on kuitenkin antibakteerisia ominaisuuksia ja toisten mielestä se on olennainen osa akneihonhoitoa. Kookosöljyn soveltuvuus kullekin ihotyypille riippuu siis ihon yksilöllisistä tarpeista. Mutta ellet halua ottaa riskiä, käytä mieluummin ei-komedogeenisiä ihonhoitotuotteita.
Onko kookosöljyä turvallista käyttää auringonoton yhteydessä?
Kookosöljy ei sovellu palamisen ehkäisyyn, sillä siinä ei ole suojakertoimia. Valitse siis aurinkosuojaksi suojakertoimella varustettu aurinkovoide. Voit kuitenkin levittää kookosöljyä iholle ennen ja jälkeen auringonoton, sillä se pehmentää auringon rasittamaa ihoa.
Kookosöljy: Luomuöljy, neitsytöljy, fraktioitu vai jalostettu öljy?
- Jos etsit yleiskäyttöön tarkoitettua puhdasta kookosöljyä, valitse mahdollisimman vähän prosessoitu tuote. Sellaisia ovat kylmäpuristettu neitsytkookosöljy sekä extra-neitsytkookosöljy. Ne saadaan tuoreesta ja kypsästä kookoksesta muita aineita lisäämättä, eikä niitä käsitellä korkeissa lämpötiloissa.
- Sen sijaan luomu- (tai orgaaninen kookosöljy) -merkintä ei ole tärkeä, sillä kookospalmuja käsitellään erittäin vähän kemiallisilla aineilla.
- Toinen suosittu tyyppi on fraktioitu kookosöljy (MCT-öljy). Se on hajutonta ja mautonta kookosöljyä, jossa rasvaisen kalvon lisäksi ovat jäljellä myös kaikki suotuisat ominaisuudet. Se soveltuu rasvoittuvan ihon lisäksi myös henkilöille, jotka välttelevät voimakkaita tuoksuja.
- Jalostettu kookosöljy käsitellään korkeissa lämpötiloissa. Siinä on neutraali maku ja haju, se ei aiheuta polttavaa tunnetta ja on lisäksi hinnaltaan muita kookosöljyjä edullisempaa. Korkea lämpötila kuitenkin tuhoaa monet suotuisat ominaisuudet, joten se soveltuu paremmin ruoanlaittoon kuin ihonhoitoon.
Nauti hellävaraisesta, tropiikilta tuoksuvasta ihonhoidosta! Valitse itsellesi sopivin kookosöljy hajuttomana tai kukilta, laventelilta tai sitrushedelmiltä tuoksuvana ja helli kasvoja, vartaloa ja hiuksia luonnon parhailla antimilla.