Auringon polttama, punoittava, kutiseva ja rakkulainen iho – sitä haluamme välttää, mutta lähes jokainen sen joutuu kokemaan. Me kerromme, mikä auttaa palaneeseen ihoon ja miten ihon palamista voi välttää puutarhassa, rannalla ja rinteessä.
Palaneen ihon 3 astetta
- Lievä: Palaminen ilmenee lievänä punoituksena, kutinana ja epämiellyttävänä olona. Iho on herkkä ja tuntuu kuumalta.
- Keskivaikea: Punoituksen ja epämukavan olon lisäksi ilmaantuu rakkuloita. Iho halkeilee ja hilseilee.
- Vaikea: Vaikeasti palanut iho on erittäin kipeä ja laajalti rakkuloiden peitossa, minkä lisäksi ilmenee huonovointisuutta, päänsärkyä, kuumetta ja vilunväristyksiä.
Mikä auttaa auringon polttamaan ihoon
Miten auringon polttamaa ihoa hoidetaan? Tutustu vinkkeihimme, joista on apua polttavaan tunteeseen, kipuun ja kutinaan.
- Viilennä ihoa: Ensiapuna on tärkeää viilentää ihoa. Aseta kylmä kääre vaurioituneelle ihoalueelle tai käy haaleassa suihkussa. Voit myös suihkuttaa iholle termaalivettä. Liian kylmää tai jäistä vettä pitää välttää, jotta iho ei rasitu lisää.
- Huolehdi nesteytyksestä: Ihon palaminen voi aiheuttaa elimistön kuivumista, joten on tärkeää huolehtia riittävästä nesteen saannista. Juo vähintään kaksi litraa vettä päivässä.
- Vältä raapimista: Älä raavi, vaikka iho kutisee ja hilseilee. Raapiminen vain rasittaa ihoa enemmän ja häiritsee sen elpymistä.
- Älä puhkaise tai revi rakkoja: Rakot suojaavat allaan olevaa herkkää uutta ihoa ja ehkäisevät tulehtumista. Kuollut ihosolukko putoaa luonnostaan pois uuden ihokerroksen kehittyessä.
- Voitele ihoa: Laadukkaat voiteet lievittävät palaneen ihon kuumotusta ja kutinaa. Ensiavuksi sopivat kevyet ja runsaasti vettä sisältävät emulsiot, geelit ja vaahdot. Liian paksut ja rasvaiset voiteet saattavat keskeyttää ihon viilenemisprosessin, eivätkä anna sen hengittää.
- Hoida päänahkaa: Myös auringon polttama päänahka voi olla todella ikävän tuntuinen. Viilennä sitä kääreellä tai rauhoittavalla geelillä. Vältä hiusten lämpökäsittelyä, kunnes päänahka on kunnolla parantunut – ei siis fööniä, kiharrinta tai suoristusrautaa. Älä käytä hilseshampoota, vaan valitse hellävarainen vauvan shampoo.
- Älä altista ihoa auringolle: Suojaa iho auringolta, kunnes se on kokonaan parantunut. Ellei suojaaminen ole muuten mahdollista, käytä leveälieristä hattua, pitkiä käsineitä ja korkealla suojakertoimella varustettua aurinkovoidetta.
- Lisää ruokavalioon valkuaisaineita: Myös runsaasti solujen uusiutumista tukevia proteiineja sisältävä ruokavalio edistää palaneen ihon elpymistä.
- Huolehdi riittävästä unesta: Uni on äärimmäisen tärkeä asia elimistön toipumisprosessin kannalta ja pätee myös ihon uusiutumiseen. Lepää riittävästi.
- Lyhennä suihkussa tai kylvyssä viettämäsi aika minimiin ja vältä ihoa kuivattavaa kuumaa vettä. Rasvaa iho välittömästi suihkun tai kylvyn jälkeen, jolloin hilseilyn riski pienenee.
Miten palaneen ihon hilseilyä voi ehkäistä?
Palanut iho alkaa erittäin todennäköisesti hilseillä – se kuuluu ihon luonnolliseen uusiutumisprosessiin. Yllä mainituilla ohjeilla voit kuitenkin minimoida ihovauriot.
Millaiset ihonhoitotuotteet auttavat parhaiten auringon polttamaan ihoon?
Oikeanlaiset tuotteet helpottavat palaneen ihon elpymisprosessia. Ne tarjoavat iholle sen kaipaamaa helpotusta. Kokeile:
- Geelit ja balsamit auringon polttamalle iholle: Rauhoittavat geelit soveltuvat erinomaisesti hyönteisten pistoihin sekä auringon tai nokkosen polttamalle iholle. Ne viilentävät ihoa ja ehkäisevät kutinaa.
- Auringon polttamalle iholle soveltuvat voiteet: Ne desinfioivat palaneen ihoalueen ja nopeuttavat sen paranemista.
- Korjaavat voiteet: Hellävaraiset, rauhoittavat ja korjaavat voiteet auttavat useisiin iho-ongelmiin, myös auringon polttamaan ihoon. Ne rauhoittavat ja elvyttävät ihoa ja helpottavat kutinaa.
- After sun -tuotteet: Ne soveltuvat lievimpiin auringon aiheuttamiin ihovaurioihin. Ne elvyttävät, kosteuttavat ja rauhoittavat ihoa. Joissain niistä on myös ruskettumista tukevia ainesosia.
- Hamppua sisältävä voide: Sisältää runsaasti ravitsevia ainesosia, jotka kosteuttavat tehokkaasti ja rauhoittavat ihoa.
After sun -tuotteet
Etsi ihonhoitotuotteista palanutta ihoa parhaiten hoitavia ainesosia:
- Aloe vera auringon polttamalle iholle: Käytä suosittua aloe vera-geeliä, joka rauhoittaa, viilentää ja virkistää ihoa. Jos sinulla sattuu olemaan kotona aloe-kasvi, voit irrottaa pari lehteä ja pyyhkiä ihoa niillä tai tehdä kasvin läpinäkyvästä osasta tahnan, jonka levität rauhoittavana kääreenä iholle.
- Pantenoli auringon polttamalle iholle: Myös B5-vitamiinina tunnettu pantenoli on elvyttävistä ominaisuuksistaan tunnettu ainesosa. Se rauhoittaa palanutta ihoa välittömästi ja lievittää polttavaa tunnetta ja kutinaa.
- Hyaluronihappo: Kosteuttaa tehokkaasti ja sulkee kosteuden ihoon – se siis tukee ihon elpymistä.
- Kehäkukka: Rauhoittaa turvotusta ja edistää ihokudoksen uusiutumista.
Aloe vera auringon polttamalle iholle
Mikä avuksi palaneeseen ihoon: Isoäidin neuvot
Isoäitien neuvot sopivat palaneen ihon ensiavuksi, jos käsillä ei ole sopivia ihonhoitotuotteita – hyödynnä siis jääkaapista ja kellarista löytyviä tuotteita. Kokeile vaikkapa:
- Valkoinen jugurtti: Levitä jugurttia palaneelle ihoalueelle ja anna vaikuttaa noin 15 minuuttia. Jugurtin sisältämät maitohappobakteerit rauhoittavat ja kosteuttavat ärtynyttä ihoa. Myös rahka ja kermaviili vaikuttavat samalla tavalla.
- Teepussi: Aseta palaneille kasvoille pariksi minuutiksi kylmä ja kostea teepussi. Teen sisältämillä tanniineilla on punoitusta ja ihoärsytystä lievittäviä ominaisuuksia.
- Kaurahiutalekylpy: Auringon polttama iho pitää myös kaurahiutalekylvystä. Laita kaurahiutaleet kankaiseen pussiin ja pussi ammeeseen. Iho rauhoittuu havaittavasti.
Milloin lääkäriin?
Jos kipu on voimakasta ja rakkulat suuria, jos sinulla on kuumetta, oksentelet tai sinulle ilmaantuu muita vakavia oireita, ota yhteys lääkäriin, jolta saat hoito-ohjeita ja mahdollisesti lääkettä.
Miten ihon palamista voi välttää?
Kaiken perusta on ennaltaehkäisevä toiminta. Suojaa iho aina, vaikka miten rakastaisit aurinkoa. Noudata ohjeitamme ja nauti huoletta auringosta.
- Käytä aurinkosuojavoiteita: On tärkeää käyttää korkealla suojakertoimella (vähintään 30) varustettua aurinkovoidetta riippumatta siitä, vietätkö päivän rannalla vai pistäydytkö vain ulkona. Levitä voidetta iholle vähintään 30 minuuttia ennen auringolle altistumista ja muista lisätä sitä aina kahden tai kolmen tunnin välein sekä etenkin uimisen tai voimakkaan hikoilun jälkeen.
- Käytä hattua ja peittäviä vaatteita: Leveälierinen hattu suojaa kasvoja ja päänahkaa palamiselta. Pitkähihaiset hengittävät vaatteet ja kevyestä materiaalista valmistetut pitkät housut suojaavat tehokkaasti.
- Vältä voimakkainta auringonpaistetta: Auringon säteily on voimakkainta klo 11.00–15.00. Pysyttele silloin varjossa, mikäli mahdollista.
- Käytä aurinkolaseja: Muista suojata myös silmät ja silmänympärysalue. UV-suojalla varustetut aurinkolasit suojaavat silmiä haitalliselta ultraviolettisäteilyltä.
- Huolehdi riittävästä nesteytyksestä: Riittävä juominen on tärkeää myös ihon terveydelle. Vesi pitää ihon kimmoisana ja suojaa sitä auringon aiheuttamilta vaurioilta.
- Ole varovainen veden äärellä ja lumessa: Vesi ja lumi heijastavat auringonsäteitä ja lisäävät ihon palamisriskiä. Muista voidella iho myös talvella laskettelurinteessä.
- Suojaa herkkiä ihoalueita auringolta: Korvat, nenä, huulet, hartiat ja päänahka ovat erityisen alttiita palamiselle. Hoida siis niitä erityisen huolellisesti. Huulten suojaksi soveltuu erinomaisesti suojakertoimella varustettu huulirasva.