Mine põhisisu juurde

Näin ehkäiset pahanhajuista hengitystä: Vinkkejä raikkaaseen hengitykseen

 Älä anna pahanhajuisen hengityksen häiritä päivääsi! Tutustu kanssamme pahanhajuisen hengityksen tavanomaisimpiin syihin ja siihen, miten voit estää sitä pilaamasta sosiaalisia tilanteita. Hengityksen raikastaminen on usein helpompaa kuin voisi kuvitella.

Mikä aiheuttaa pahanhajuisen hengityksen?

Sipuli, valkosipuli, piparjuuri, alkoholi tai savukkeet ovat tunnettuja pahanhajuisen hengityksen aiheuttajia. Jos kärsit pitkittyneestä pahanhajuisesta hengityksestä (ns. halitoosi), joka ei häviä yhdellä hampaidenpesukerralla, syyt siihen eivät välttämättä ole yksiselitteisiä.

Yleisimmin niitä ovat:

  • hampaiden, hammasvälien ja kielen riittämätön puhdistus 
  • karies tai hammaskivi ja ientulehdus 
  • suun mikroflooran epätasapaino
  • suun kuivuus syljen erityksen vähäisyyden (kserostomia) ja riittämättömän nesteytyksen seurauksena 
  • paastoaminen ja rajut vähähiilihydraattiset dieetit
  • joidenkin lääkkeiden käyttö (esim. allergia-, verenpaine- tai mielialalääkkeet)
  • erilaiset sairaudet ja terveysongelmat: diabetes, hengitysteiden tulehdukset, heikentynyt maksan ja munuaisten toiminta, mahahaava ja refluksitauti 

Miten pääset eroon pahanhajuisesta hengityksestä?

Pureudu sen syihin, jolloin useimmiten riittää, että noudatat oikeaoppista suuhygieniaa! Pahanhajuisesta hengityksestä jopa 90 % on peräisin suusta. Aluksi on syytä käydä tarkistuttamassa suu hammaslääkärillä, joka selvittää, onko pahanhajuisen hengityksen syynä karies, ientulehdus tai jokin muu suun ongelma. Suuntaa seuraavaksi suuhygienistin vastaanotolle, jossa hampaistasi poistetaan plakki ja hammaskivi. Hygienisti näyttää sinulle myös oikeanlaisen hampaidenpuhdistustekniikan ja opastaa hammasväliharjojen valinnassa. Voit itsekin tehdä paljon pahanhajuisen hengityksen ehkäisemiseksi.
 
Toimi seuraavasti: 

1. Puhdista hammasvälit

Olet varmasti kuullut, että hampaat on pestävä kaksi kertaa päivässä, ja varmaankin myös teet niin. Mutta puhdistatko myös hammasvälit huolellisesti? Juuri niihin jää usein ruoantähteitä ja bakteereja, jotka vapauttavat epämiellyttäviä hajuja ruoantähteitä hajottaessaan. Puhdista hammasvälit kerran päivässä. Siihen soveltuvat parhaiten seuraavat tuotteet: 

  • Hammasväliharjat: Pienten harjastensa ansiosta ne poistavat pienimmätkin likahiukkaset hampaista. Eri kokovaihtoehdoista jokaiselle hammasvälille löytyy omansa.  
  • Hammaslanka: Hammaslanka on loistava apuväline kaikkein ahtaimpien välien puhdistuksessa silloin, kun pieninkään hammasväliharja ei mahdu väliin. 
  • Suusuihku: Poistaa kaikki epäpuhtaudet tarkasti vesisuihkun avulla hampaiden pintaa tai ikeniä vaurioittamatta. Lisäksi se sopii täydellisesti hammasrautojen, implanttien ja kruunujen puhdistukseen. 

Vinkki: Vaihda hammasväliharja uuteen noin viikon välein. Tavanomainen hammasharja tulee vaihtaa uuteen kerran kolmessa kuukaudessa bakteerien lisääntymisen vuoksi. 

2. Poista peite kielestä

Kielen pinnan uurteet keräävät helposti kuolleita soluja, ja niissä myös bakteerit pääsevät lisääntymään. Vähennä suussa lisääntyvien bakteerien määrää ja poista kielen peite kielenpuhdistajan avulla. Muutama vetävä liike kielen takaosasta kärkeä kohden riittää, jotta kielesi tuntuu miellyttävän puhtaalta. Voit käyttää tähän myös hammasharjaa, mutta puhdistus on tehtävä erittäin hellävaraisesti ja hammasharja on pestävä huolellisesti vedellä sen jälkeen.
 
Vinkki: Jos hampaiden peseminen ei ole mielipuuhaasi ja jos sinulla on taipumus jättää se tekemättä, hanki sähköhammasharja. Joissakin malleissa on myös kielen puhdistamiseen tarkoitettu erillinen pää. 

3. Raikasta hengitystäsi milloin ja missä tahansa

Raikasta hengityksesi ruokailun jälkeen, töissä tai ennen tärkeää tapaamista ja aina, kun se on tarpeen. Ota laukkuusi mukaan pastilleja, purukumia, suuvettä ja suusuihketta. Raikkaan tuoksun lisäksi niissä on usein antimikrobisia ainesosia, jotka tuhoavat pahan hajun aiheuttajat suussa. Käytä suuvettä hampaidenhoitorutiinin viimeisenä vaiheena tai voimakkaalta tuoksuvan ruoan jälkeen ja suusuihketta milloin tahansa päivän aikana hengityksen raikastamiseen – pari suihkausta suuhun riittää vaikkapa bussimatkalla.
 
Vinkki: Kokeile myös pahanhajuista hengitystä ehkäiseviä kapseleita ja tabletteja, jotka neutraloivat mahassa syntyviä hajuja. 

4. Nauti seuraavia elintarvikkeita ja juomia

Tiesitkö, että pahanhajuista hengitystä aiheuttavien elintarvikkeiden lisäksi on myös elintarvikkeita, jotka auttavat vähentämään sitä? Hengityksen raikastamiseksi suosittelemme nauttimaan vihreää teetä ja käyttämään ruoassa tai pureskelemaan basilikaa, minttua tai persiljaa, sillä ne sisältävät lehtivihreää, joka neutraloi epämiellyttäviä hajuja. Suun kuivuuden aiheuttaman pahanhajuisen hengityksen  korjaavat porkkana tai C-vitamiinia sisältävät hedelmät, jotka edistävät syljen eritystä. Muista myös juoda vettä päivän kuluessa suun kosteuttamiseksi ja ruoantähteiden huuhtelemiseksi. 
 
Vinkki: Onko hengityksesi pahanhajuista myös huolellisen ja säännöllisen suuhygienian jälkeenkin? Käy lääkärissä. Lääkäri määrittää pahanhajuisen hengityksen syyt ja menetelmät, joilla pääset siitä eroon.