Älä anna pahanhajuisen hengityksen häiritä päivääsi! Tutustu kanssamme pahanhajuisen hengityksen tavanomaisimpiin syihin ja siihen, miten voit estää sitä pilaamasta sosiaalisia tilanteita. Hengityksen raikastaminen on usein helpompaa kuin voisi kuvitella.
Mikä aiheuttaa pahanhajuisen hengityksen?
Sipuli, valkosipuli, piparjuuri, alkoholi tai savukkeet ovat tunnettuja pahanhajuisen hengityksen aiheuttajia. Jos kärsit pitkittyneestä pahanhajuisesta hengityksestä (ns. halitoosi), joka ei häviä yhdellä hampaidenpesukerralla, syyt siihen eivät välttämättä ole yksiselitteisiä.
Yleisimmin niitä ovat:
- hampaiden, hammasvälien ja kielen riittämätön puhdistus
- karies tai hammaskivi ja ientulehdus
- suun mikroflooran epätasapaino
- suun kuivuus syljen erityksen vähäisyyden (kserostomia) ja riittämättömän nesteytyksen seurauksena
- paastoaminen ja rajut vähähiilihydraattiset dieetit
- joidenkin lääkkeiden käyttö (esim. allergia-, verenpaine- tai mielialalääkkeet)
- erilaiset sairaudet ja terveysongelmat: diabetes, hengitysteiden tulehdukset, heikentynyt maksan ja munuaisten toiminta, mahahaava ja refluksitauti
Miten pääset eroon pahanhajuisesta hengityksestä?
1. Puhdista hammasvälit
Olet varmasti kuullut, että hampaat on pestävä kaksi kertaa päivässä, ja varmaankin myös teet niin. Mutta puhdistatko myös hammasvälit huolellisesti? Juuri niihin jää usein ruoantähteitä ja bakteereja, jotka vapauttavat epämiellyttäviä hajuja ruoantähteitä hajottaessaan. Puhdista hammasvälit kerran päivässä. Siihen soveltuvat parhaiten seuraavat tuotteet:
- Hammasväliharjat: Pienten harjastensa ansiosta ne poistavat pienimmätkin likahiukkaset hampaista. Eri kokovaihtoehdoista jokaiselle hammasvälille löytyy omansa.
- Hammaslanka: Hammaslanka on loistava apuväline kaikkein ahtaimpien välien puhdistuksessa silloin, kun pieninkään hammasväliharja ei mahdu väliin.
- Suusuihku: Poistaa kaikki epäpuhtaudet tarkasti vesisuihkun avulla hampaiden pintaa tai ikeniä vaurioittamatta. Lisäksi se sopii täydellisesti hammasrautojen, implanttien ja kruunujen puhdistukseen.
Vinkki: Vaihda hammasväliharja uuteen noin viikon välein. Tavanomainen hammasharja tulee vaihtaa uuteen kerran kolmessa kuukaudessa bakteerien lisääntymisen vuoksi.