Mine põhisisu juurde

Akne

Akne on tulehduksellinen tila, joka ilmenee yleensä murrosiän aikana kun kehosi käy läpi monia muutoksia, etenkin hormonaalisia. Se ei tietenkään tarkoita, että aknea ei voi esiintyä aikuisilla, vastasyntyneillä tai taaperoilla.

Mikä aiheuttaa aknea

Yksi aknen pääasiallisista syistä on tukkeutunut karvatuppi (komedoni), joka voi saada infektion. Komedoni muodostuu luonnollisesti ja asteittain ihosolujen lisääntyessä. Se ei aina aiheuta aknetta – terveellä iholla komedoni yksinkertaisesti liukenee itsestään.

Jos immuunijärjestelmä reagoi bakteereihin, lipideihin tai androgeeneihin (miesten sukupuolihormoneihin), ihon alla voi tapahtua mikroinfektio joka on aluksi näkymätön paljaalle silmälle. Talin ylituotannon seurauksena infektio kehittyy ja saavuttaa vaiheen, jolloin voit nähdä aknen merkkejä iholla.

Katso koko teksti piilota teksti

Hormonien Vaikutus Akneen

Näppylöiden ja hormonaalisten muutosten välillä on läheinen yhteys. Siksi naiset kamppailevat usein aikuisiän aknen kanssa – toisin kuin miehet, joiden akne yleensä vakaantuu murrosiän jälkeen. Naisten akneen vaikuttavat hormonaaliset muutokset, jotka tulevat yhdessä raskauden, vaihdevuosien tai kuukautisten kanssa.

Hormonien ja perinnöllisyyden lisäksi akne voi johtua myös ihonhoitotavasta, käyttämistäsi tuotteista, stressitasoista, elämäntyylistä, huokosissa esiintyvistä bakteereista, anabolisten steroidien tai litiumi-, barbituraatti- tai androgeenilääkkeiden käyttämisestä.

Mitkä ovat aknen merkit ja tyypit?

Talirauhasesi tuottavat luonnollisesti talia – jos ne ovat sulkeutuneet, siitä voi seurata valkopäitä, mustapäitä tai finnejä.

 • Mustapäät tai avoimet komedonit ovat pieniä tummia alueita, jotka muodostuvat, kun talirauhanen sulkeutuu.
 • Valkopäät ovat finnejä, jotka esiintyvät pyöreinä kohoamia valkoisilla kärjillä.
 • Näppylät ovat yleensä kipeitä, punaisia kohoamia, jotka on täyttynyt mädällä.

Katso koko teksti piilota teksti

Kuinka Päästä Eroon Aknesta

Genetiikka vaikuttaa suurelta osin aknen esiintymiseen, eikä ole varmaa tapaa parantaa sitä kokonaan. Voit kuitenkin huomattavasti vähentää sen merkkejä ja minimoida sen vaikutukset ihoon arpien muodossa. Mikä siis todella auttaa akneen?

Ihonhoito ongelmalliselle iholle

Kun hoidetaan aknea, on hyvä kehittää oikea ihonhoitorutiini:

 • Aloita aina täysin puhtaalla iholla välttääksesi epätoivotut bakteerit, jotka voivat aiheuttaa infektion. Puhdista iho kahdesti päivässä – joka aamu ja ilta. Osta hyvä akneiholle tarkoitettu misellivesi tai geelipuhdistusaine ja käytä alkoholittomia puhdistusaineita ja meikinpoistoaineita, jotka eivät ärsytä eikä kuivata ihoasi. Kuivuneella iholla on yleensä taipumus tuottaa vielä enemmän talia.
 • Puhdas iho tarvitsee annoksen nesteytystä. Kokeile lääkevoidetta tai akneen tarkoitettua voidetta. Ne nopeuttavat paranemisprosessia ja ehkäisevät samalla uusien finnien muodostumista.
 • Ennen nukkumaanmenoa käytä aknen täsmähoitoa suoraan finnien päälle nopeuttaaksesi niiden paranemista.
 • Käytä kerran viikossa kuolleen ihosolukon poistavaa ongelmaiholle tarkoitettua kuorintaa tai syväpuhdistavaa ja mattapinnan muodostavaa, aknen hoitoon tarkoitettua kasvonaamiota.

Katso koko teksti piilota teksti

Tuotteet Akneen

Ongelmainen iho vaatii erityistä ihonhoitoa, koska tavalliset tuotteet voivat tehdä aknesta vielä pahempaa. Siksi sinun pitäisi etsiä tuotteita, jotka on suunniteltu erityisesti aknealttiille ihoille ja jotka on suunniteltu yhteistyössä dermatologien kanssa brändeiltä, kuten Vichy, La Roche-Posay, Avène, Eucerin, Bioderma, tai A-Derma.

Voit myös kokeilla akneen luonnonkosmetiikkatuotteita, jotka ovat erittäin lempeitä sekä ihollesi että ympäristölle.

Aknen Hoito

Jos sinulla on akne jo jonkin aikaa, etsi hyvä ihotautilääkäri. He voivat suositella aknelääkkeitä, joita voit kokeilla aknen parantamiseksi. Naisia auttavat usein hormonaaliset ehkäisyvälineet. Joka tapauksessa ensimmäisiä tuloksia joudut odottamaan muutaman viikon. Toisinaan akne saattaa jopa tilapäisesti paheta ennen kuin kehosi tottuu lääkkeisiin.

Lisää vinkkejä aknen hoitoon

Henkilökohtainen hygienia, ruokavaliosi tai stressi voivat vaikuttaa akneen. Kokeile seuraavia vinkkejä:

 • Älä kosketa kasvojasi päivällä – lika käsissä saattaa pahentaa tartuntaa.
 • Älä purista tai raavi finnejäsi. Sillä tavalla levität aknea enemmän ja se aiheuttaa pysyviä arpia.
 • Puhdista puhelimesi näyttö ja pese lakanat ja liinavaatteet, etenkin tyynyliinat, usein. Tällä tavoin voit päästä eroon bakteereista, jotka myötävaikuttavat akneen.
 • Yritä pysyä positiivisena ja vältä stressiä, koska stressi voi vaikuttaa negatiivisesti talirauhasten toimintaan.

Katso koko teksti piilota teksti

 • Älä unohda tasapainoisen ruokavalion ja liikunnan merkitystä. Oikea elämäntapa voi todella vaikuttaa akneesi. Jotkut aknea yleisesti aiheuttavat ruoat ovat maitotuotteita ja tietyt elintarvikkeet, joilla on korkea glykeeminen indeksi, kuten makeiset ja valkoisella jauholla tehdyt tuotteet. Yritä vähentää tämän tyyppisiä ruokia.
 • Vältä voimakas auringonpaiste ja suojaa ihosi aurinkovoiteella korkealla SPF :lla.

Kuinka peittää akne

Haluatko näyttää täydelliseltä, mutta sinulla ei ole tarpeeksi aikaa odottaa aknen poistumista? Peitä se sopivalla meikkivoiteella. Hanki meikkivoide ongelmalliselle iholle, joka sisältää aktiivisia, aknea parantavia aineosia. Tarkista joitakin ei-komedogeenisia tuotteita jotka eivät tuki ihohuokosia ja estävät siten aknen lisääntymistä.

Peitevoide tai meikkivoide aknelle

 • Onko sinulla vain muutama finni siellä täällä? Käytä sitten hyvää peitevoidetta aknelle peittääksesi epätäydellisyydet, jotka estävät kasvojasi näyttämästä täysin virheettömiltä.
 • Haluatko tasoittaa kasvojesi ihosävyn? Käytä erittäin peittävää meikkivoidetta akneiholle peittääksesi kaikki finnit ja aknearvet.

Katso koko teksti piilota teksti

Kuinka Päästä Eroon Aknearvista

Voit parantaa aknearpiasi joko ruusunmarja- tai iltaesikkoöljyllä tai jopa aloe vera -geelillä, joka uudistaa ihoa kauniisti. Voit myös kokeilla kemiallista kuorintaa tai IPL menetelmää. Tärkein asia on estää aknearpien esiintyminen – siksi sinun ei pitäisi koskaan puristaa tai raapia finnejäsi. Käytä sen sijaan aknen parantamiseen paikallista SOS hoitoa.