Kuumemittarit lapsille

Miten valita paras kuumemittari vauvalle ja taaperolle

Kuinka mitata perheen pienimpien lämpö helposti, nopeasti ja tarkasti? Luotettavan digitaalisen kuumemittarin tulisi kuulua vauvan varustukseen syntymästä saakka, sillä vastasyntyneiden lämpöä täytyy seurata tarkasti. Tässä muutama neuvo, miten valita vauvan kuumemittari ja mitata lämpö onnistuneesti.

Lapsille tarkoitettujen kuumemittarien pääasiallinen jako

Lasten kuumemittarit on täysin suunniteltu vastaamaan pikkupotilaiden tarpeita. Voit valita joko kehoa koskettamalla toimivista tai kosketuksettomista malleista, joissa on usein myös muita aikaa säästäviä ominaisuuksia.

Kehoa koskettamalla toimivat kuumemittarit lapsille

Kehoa koskettamalla lapsen kuumeen voi mitata kainalosta, suusta, korvasta tai peräsuolesta. Mittaaminen kestää hieman kauemmin kuin kosketuksettomilla mittareilla, ja se vaatii kuumemittarin ja kehon suoraa kosketusta. Lapsen on siis pysyttävä mittauksen ajan paikallaan. Lasten kuumemittari tulee desinfioida ennen käyttöä ja sen jälkeen.

Kosketuksettomat kuumemittarit lapsille

Lasten kosketukseton kuumemittari toimii infrapuna-anturilla, joka mittaa kuumeen parissa sekunnissa. Tämä mittaustapa on erittäin tarkka ja sopii hyvin vastasyntyneille tai vilkkaille lapsille. Voit mitata lämmön otsalta, ohimolta tai korvasta. Joillakin monikäyttöisillä kuumemittareilla voi mitata myös lastenruokien sekä kylpyveden tai huoneilman lämpötilan.

Muita lasten kuumemittareiden toimintoja

Lasten kuumemittaria valitessasi kiinnitä huomiota myös muihin ominaisuuksiin, jotka voivat helpottaa kuumeen mittaamista entisestään.

 • Suurinumeroinen näyttö mahdollistaa tuloksen lukemisen nopeasti. Joissakin kuumemittareissa on taustavalaistu LCD-näyttö, joka helpottaa mittaamista pimeässä.
 • Muisti tallentaa muutaman edellisen mittauksen lämpötilan, päivämäärän ja kellonajan tilanteen seuraamista helpottamaan.
 • Äänimerkki ilmoittaa mittauksen päättymisestä.
 • Automaattinen virrankatkaisu säästää paristoja.
 • Äänitoiminto lukee mittauksen tuloksen ääneen.
 • Mobiilisovellus ottaa yhteyden kuumemittariin ja tallentaa viimeisimmät mittaustiedot useammastakin kuumemittarista.
 • Kuumemittarin taipuisa pää mukautuu mittauksen aikana paremmin.

Kuinka mitata lapsen kuume?

Pienimpien vauvojen lämmön mittaaminen onnistuu tarkimmin viemällä kuumemittarin peräsuoleen. Taaperoiden kohdalla tämä ei ole enää yhtä helppoa, minkä vuoksi suositellaan mittaamista korvasta tai suusta. Isompien lasten kuumeen voi mitata perinteisesti kainalosta tai otsalta. Ennen ensimmäistä mittausta perehdy aina käyttöohjeeseen, jotta mittaus onnistuisi mahdollisimman hyvin.

 • Lämmön mittaaminen peräsuolesta tapahtuu viemällä kosketuksen vaativa kuumemittari vauvan peräsuoleen. Laita kuumemittarin päähän hieman vaippaihottumavoidetta, vaseliinia tai öljyä. Vauvan tulisi maata selällään polvet koukussa vatsaa vasten. Riittää, kun viet kuumemittarin peräsuoleen enintään 2 cm verran, ja luotettavan mittaustuloksen saamiseksi tulee odottaa vähintään 20 sekuntia.
 • Lämmön mittaaminen suusta tapahtuu taaperoilla ja isommilla lapsilla kosketuksen vaativalla kuumemittarilla, joka asetetaan kielen alla olevaan kuoppaan. Lapsen täytyy pysytellä mittauksen ajan täysin paikallaan. Voit käyttää myös tuttikuumemittaria, joka mittaa lämmön vaikka vauvan nukkuessa.
 • Lämmön mittaaminen korvasta tapahtuu joko kosketuksen vaativalla tai kosketuksettomalla lasten kuumemittarilla, ja mittaustulos on erittäin tarkka. Kosketusmittauksessa odota ainakin 30 sekuntia, kosketuksettomassa riittää pari sekuntia.
 • Lämmön mittaaminen otsalta tapahtuu kosketuksettomalla kuumemittarilla tai kosketuksen vaativalla otsakuumemittarilla, joka tulee asettaa otsalle ainakin 15 sekunnin ajaksi.
 • Kainalosta lämpö mitataan kosketuksen vaativalla lasten kuumemittarilla, ja isopien lasten kohdalla menetelmä on luotettava.

Notinon vinkki: Puhdista sekä kosketuksen vaativa että kosketukseton lasten kuumemittari aina huolellisesti käytön jälkeen kostealla liinalla ja laita takaisin koteloonsa. Varmistat näin kuumemittarin pitkän käyttöiän ja luotettavan tuloksen joka mittauksella.

Tarkka ja kivuton lämmönmittaus kuuluu vauvan perushoitoon. Voit valita hauskasti kuvioidun kuumemittarin isolla näytöllä, jota on helppo lukea tai kokeilla otsaan liimattavia lasten tarramittareita, jotka tekevät kuumeen mittaamisesta hauskaa. Vastasyntyneen kuumemittari löytyy myös näppäristä, muitakin vauvantarvikkeita sisältävistä hoitopakkauksista, jotka ovat loistava lahja tuoreille äideille.