Pigmentaatio

Oletko löytänyt ihollasi pieniä pisteitä, jotka ovat hiukan tummempia kuin niiden ympärillä oleva iho? Ne ovat todennäköisimmin hyperpigmentaatiota, ts. pigmentaatiota, maksaläiskiä tai kesakkoja. Tiedätkö miksi niitä esiintyy? Ja kuinka voi poistaa pigmentaatio?

Mistä pigmentaatio johtuu?

Lisääntyneet melaniinitasot ovat pääasiallisesti vastuussa pigmentaation esiintymisestä – melaniini on luonnollinen pigmentti, joka antaa värin hiuksille, silmille ja iholle. Melaniinin liiallisuuteen voivat vaikuttaa monet tekijät:

 • Excessive exposure to sunlight without the use of SPF products.
 • Hormonal changes: spots often occur in women using hormonal contraceptives, during pregnancy, or during the menopause.
 • Age: the number of melanocytes decreases with age but their activity and volume increase.
 • Skin inflammation and injury result in the release of melanin.
 • Certain medicines (e.g. antibiotics) and herbs (e.g. St. John’s Wort).

We can differentiate between the basic types of pigmentation according to the specific causes.

Katso koko teksti piilota teksti

Pigmentaation tyypit

Melasma

Yksi epätavallinen ja suureksi osin vaaraton hyperpigmentaation tyyppi on melasma (chloasma). Sitä esiintyy yleisimmin poskissa, nenässä ja ylähuulen päällä. Siitä kärsivät etenkin naiset, sillä tämän tyyppisen pigmentaatio on aiheutettu hormoneilla – niiden tasojen muutokset vaikuttavat melaniinin määrään.

Melasmaa esiintyy jopa 15%: lla raskaana olevista naisista; siksi tämän tyyppistä pigmentaatiota kutsutaan ”raskausnaamioksi”. Raskaana olevien naisten lisäksi melasmaa voi esiintyä myös naisilla, jotka käyttävät oraalisia hormonaalisia ehkäisyvalmisteita. Hyvä uutinen on, että melasma voi hävitä itsestään synnytyksen jälkeen tai vähentämällä estrogeeniannosta.

Age and sun spots

Occur mainly as a result of the effects of sunlight; that is why they are most commonly found in places exposed to the sun. You can find pigmentation on the face, neck, chest or hand areas. This is a harmless type of hyperpigmentation.

The occurrence of these minor dark spots is also affected by age and skin colour. Darker people are affected by pigmentation more than people with light complexions, who have less melanin.

Katso koko teksti piilota teksti

Tulehdustilan jälkeinen pigmentaatio

Kuten voi päätellä nimestäkin, tämän tyyppinen hyperpigmentaatio, joka tunnetaan myös nimellä PIH, johtuu tulehduksesta tai vammasta. Tulehdustilan jälkeinen hyperpigmentaatio esiintyy usein aknen jälkeen.

Kun ihon tulehduksia esiintyy, melaniini vapautuu ja ylimääräinen pigmentti aiheuttaa hyperpigmentaatiota. Litteät vaaleanpunaiset, punaiset tai ruskeat läiskät pysyvät iholla. Vaikka auringonvalo ei aiheuta tulehduksen jälkeistä hyperpigmentaatiota, se voi pahentaa sitä. Siksi sinun tulee välttää suoraa auringonvaloa ja noudattaa muita sääntöjä estääksesi tulehduksen jälkeisen pigmentaation tilan pahenemista. Auringonvalolle altistumisen vähentämisen lisäksi kokeile muita menetelmiä päästäksesi eroon kasvojen pigmentaatiosta.

How to avoid hyperpigmentation

Sunlight affects the intensity of pigmentation. That is why sufficient sun protection reduces the likelihood of skin pigmentation occurring.

 • Use a high-quality sunscreen and reduce the amount of time spent in direct sunlight.
 • Do not forget that sunlight reaches you even when you are not sunbathing. Use face cream with SPF and foundation with SPF to prevent pigmentation on the face.

Katso koko teksti piilota teksti

Kuinka päästä eroon pigmentaatiosta

Pigmentaation poisto riippuu läiskien koosta ja värin voimakkuudesta. Voit kokeilla kosmeettisia valmisteita pigmentaatioon, ammattihoitoa ja kotikonsteja ihon hyperpigmentaatioon.

Kosmetiikka pigmentaatioon

 • Intensiivinen seerumi tai valkaiseva ihon pigmenttihoito toimii hyvin vaaleamman pigmentaation tapauksessa.
 • Kemiallinen kuorinta on myös tehokas, sillä se uudistaa ihoa syvältä ja poistaa kuolleet ihosolut. Voit käydä ihotautilääkärissä tai kokeilla hellävaraista kemiallista kuorintaa kotioloissasi.

Pigmenttihoito

Kun kosmeettiset valmisteet eivät auta pigmentaatioon, on aika saada ammatillista apua.

 • Laserterapialla on samanlaiset vaikutukset kuin kemiallisella kuorinnalla, mutta se on tarkempi. Ihotautilääkärit kohdistavat tiettyyn pigmentaatioalueeseen, ja käyttävät korkean energian valoa pigmenttiläiskien poistamiseksi.
 • Hydrokinoni on lääke, joka voi vähentää pigmentaatiota. Se voi kuitenkin myös ärsyttää ihoa ja äärimmäisissä tapauksissa aiheuttaa tulehduksen jälkeistä hyperpigmentaatiota. Sitä tulisi käyttää vain rajoitetun ajan.

What to do about “old wives’ cures” for pigmentation

Hyperpigmentation treatment does not always have to be necessary but if they distract from your beauty, try these home tips for how to get rid of skin pigmentation:

 • Mix lemon juice (1 teaspoon) with a teaspoon of honey and white yogurt. Place the mask to remove hyperpigmentation on your face for 15 minutes then wash off.
 • Mix turmeric (½ teaspoon) with a tub of fresh cream and apply to pigmentation on your face. Wash off after 15 minutes.
 • Mix almond oil with honey and ground almonds, leave on your face to work for an hour, then wash off. Or massage the almond oil into your skin before bed and leave to act overnight.

Katso koko teksti piilota teksti

Kuinka peittää pigmentaatio

Pigmentaation poistaminen kasvoiltasi ei näytä onnistuvan? Vai oletko juuri alkanut käyttää valkaisevaa voidetta pigmentaatioon, ja tulokset ovat tuskin näkyviä? Käytä peitevoidetta tai meikkivoidetta, joka tasoittaa ihosi sävyä ja antaa sinulle itseluottamusta!

Suodatin päällä
 • Ikäpisteitä Ehkäisevä
Suodatin
Parhaiten myyvät