Mine põhisisu juurde

Pigmentaatio

Oletko löytänyt ihollasi pieniä pisteitä, jotka ovat hiukan tummempia kuin niiden ympärillä oleva iho? Ne ovat todennäköisimmin hyperpigmentaatiota, ts. pigmentaatiota, maksaläiskiä tai kesakkoja. Tiedätkö miksi niitä esiintyy? Ja kuinka voi poistaa pigmentaatio?

Mistä pigmentaatio johtuu?

Lisääntyneet melaniinitasot ovat pääasiallisesti vastuussa pigmentaation esiintymisestä – melaniini on luonnollinen pigmentti, joka antaa värin hiuksille, silmille ja iholle. Melaniinin liiallisuuteen voivat vaikuttaa monet tekijät:

 • Liiallinen altistuminen auringonvalolle ilman SPF-tuotteiden käyttöä.
 • Hormonaaliset muutokset: täplät esiintyvät usein naisilla, jotka käyttävät hormonaalisia ehkäisyvälineitä, tai raskauden ja vaihdevuosien aikana.
 • Ikä: melanosyyttien määrä vähenee iän myötä, mutta niiden aktiivisuus ja volyymi kasvavat.
 • Ihotulehdukset ja vammat johtavat melaniinin vapauttamiseen.
 • Tietyt lääkkeet (esim. antibiootit) ja yrtit (esim. mäkikuisma).

Erityisten syiden perusteella on mahdollista erottaa pigmentaation perustyypit.

Katso koko teksti piilota teksti

Pigmentaation tyypit

Melasma

Yksi epätavallinen ja suureksi osin vaaraton hyperpigmentaation tyyppi on melasma (chloasma). Sitä esiintyy yleisimmin poskissa, nenässä ja ylähuulen päällä. Siitä kärsivät etenkin naiset, sillä tämän tyyppisen pigmentaatio on aiheutettu hormoneilla – niiden tasojen muutokset vaikuttavat melaniinin määrään.

Melasmaa esiintyy jopa 15%: lla raskaana olevista naisista; siksi tämän tyyppistä pigmentaatiota kutsutaan ”raskausnaamioksi”. Raskaana olevien naisten lisäksi melasmaa voi esiintyä myös naisilla, jotka käyttävät oraalisia hormonaalisia ehkäisyvalmisteita. Hyvä uutinen on, että melasma voi hävitä itsestään synnytyksen jälkeen tai vähentämällä estrogeeniannosta.

Ikätäplät ja aurinkokesakot

Ikätäplät ja aurinkokesakot muodostuvat lähinnä auringonvalon vaikutusten seurauksena; siksi niitä esiintyy yleisimmin auringolle altistuneilla alueilla. Pigmentaatiota voi löytää kasvoilta, kaulalta, rinnasta tai käsistä. Tämä hyperpigmentaation tyyppi ei ole vaarallinen.

Myös ikä ja ihon väri vaikuttavat näiden pienten tummien täplien esiintymiseen. Pigmentaatio vaikuttaa enemmän tummempiin ihmisiin kuin ihmisiin, joilla on vaalea, vähemmän melaniinia sisältävä iho.

Katso koko teksti piilota teksti

Tulehdustilan jälkeinen pigmentaatio

Kuten voi päätellä nimestäkin, tämän tyyppinen hyperpigmentaatio, joka tunnetaan myös nimellä PIH, johtuu tulehduksesta tai vammasta. Tulehdustilan jälkeinen hyperpigmentaatio esiintyy usein aknen jälkeen.

Kun ihon tulehduksia esiintyy, melaniini vapautuu ja ylimääräinen pigmentti aiheuttaa hyperpigmentaatiota. Litteät vaaleanpunaiset, punaiset tai ruskeat läiskät pysyvät iholla. Vaikka auringonvalo ei aiheuta tulehduksen jälkeistä hyperpigmentaatiota, se voi pahentaa sitä. Siksi sinun tulee välttää suoraa auringonvaloa ja noudattaa muita sääntöjä estääksesi tulehduksen jälkeisen pigmentaation tilan pahenemista. Auringonvalolle altistumisen vähentämisen lisäksi kokeile muita menetelmiä päästäksesi eroon kasvojen pigmentaatiosta.

Kuinka välttää hyperpigmentaatiota

Auringonvalo vaikuttaa pigmentaation voimakkuuteen. Siksi riittävä auringonsuojaus vähentää ihon pigmentoitumisen todennäköisyyttä.

 • Käytä korkealaatuista aurinkovoidetta ja vähennä suorassa auringonvalossa vietettyä aikaa.
 • Älä unohda, että auringonvalo tavoittaa sinut, vaikket ottaisi aurinkoa. Käytä kasvovoidetta SPF-suojakertoimella sekä kasvo- ja meikkivoiteita SPF-suojakertoimella ehkäistäksesi pigmentaatiota.

Katso koko teksti piilota teksti

Kuinka päästä eroon pigmentaatiosta

Pigmentaation poisto riippuu läiskien koosta ja värin voimakkuudesta. Voit kokeilla kosmeettisia valmisteita pigmentaatioon, ammattihoitoa ja kotikonsteja ihon hyperpigmentaatioon.

Kosmetiikka pigmentaatioon

 • Intensiivinen seerumi tai valkaiseva ihon pigmenttihoito toimii hyvin vaaleamman pigmentaation tapauksessa.
 • Kemiallinen kuorinta on myös tehokas, sillä se uudistaa ihoa syvältä ja poistaa kuolleet ihosolut. Voit käydä ihotautilääkärissä tai kokeilla hellävaraista kemiallista kuorintaa kotioloissasi.

Pigmenttihoito

Kun kosmeettiset valmisteet eivät auta pigmentaatioon, on aika saada ammatillista apua.

 • Laserterapialla on samanlaiset vaikutukset kuin kemiallisella kuorinnalla, mutta se on tarkempi. Ihotautilääkärit kohdistavat tiettyyn pigmentaatioalueeseen, ja käyttävät korkean energian valoa pigmenttiläiskien poistamiseksi.
 • Hydrokinoni on lääke, joka voi vähentää pigmentaatiota. Se voi kuitenkin myös ärsyttää ihoa ja äärimmäisissä tapauksissa aiheuttaa tulehduksen jälkeistä hyperpigmentaatiota. Sitä tulisi käyttää vain rajoitetun ajan.

Entä kotikonstit pigmentaatiohoitoon?

Hyperpigmentaatiota ei aina välttämättä tarvitse hoitaa, mutta jos se huolestuttaa sinua, kokeile näitä kotikonsteja pigmentaatiosta eroon pääsemiseksi:

 • Sekoita sitruunamehu (1 tl), hunaja ja valkoinen jogurtti (1 tl). Aseta naamio kasvoillesi, jätä vaikuttaa 15 minuuttia ja pese pois.
 • Sekoita kurkuma (½ tl) ja purkki ranskankermaa ja levitä pigmentaatioon. Pese pois 15 minuutin kuluttua.
 • Sekoita manteliöljyyn hunaja ja jauhetut mantelit, levitä kasvoillesi ja anna vaikuttaa tunnin ajan, sitten huuhtele. Voit myös hieroa manteliöljy ihoosi ennen nukkumaanmenoa ja antaa vaikuttaa yön yli.

Katso koko teksti piilota teksti

Kuinka peittää pigmentaatio

Pigmentaation poistaminen kasvoiltasi ei näytä onnistuvan? Vai oletko juuri alkanut käyttää valkaisevaa voidetta pigmentaatioon, ja tulokset ovat tuskin näkyviä? Käytä peitevoidetta tai meikkivoidetta, joka tasoittaa ihosi sävyä ja antaa sinulle itseluottamusta!