Mine põhisisu juurde

Vinkkejä ja neuvoja tuleville äideille

Miten huolehtia itsestään raskauden aikana, miten valmistautua synnytykseen ja mitä tarvikkeita hankkia vauvalle? Lue tästä vinkit ja täsmäneuvot tuleville äideille.

Olen raskaana

Onnittelut, muutaman kuukauden kuluttua olet äiti! Tässä muutama hyvä vinkki, jotka saavat paitsi sinut itsesi myös kehosi nauttimaan raskaudesta.

Raskauden aikana useita naisia harmittavat raskausarvet, mutta ne eivät maailmaa kaada. Kehosi pystyy yhdeksässä kuukaudessa luomaan parista solusta ihanan vauvan, joten voit olla itsestäsi ylpeä! Ja mitä raskausarpiin tulee, ne voi ehkäistä kunnon kosteutuksella. Huolehdi siis siitä, että juot tarpeeksi ja rasvaat raskausarville otollisia paikkoja (vatsa, rinnat, reidet ja pakarat) kahdesti päivässä raskausarpia ehkäisevällä voiteella.

 

Kauhistuttaako sinua ajatus välilihan leikkauksesta? Episiotomia on yleinen toimenpide, joka helpottaa vauvan syntymää. Paraneminen ei tosin aina suju mutkattomasti, ja jos toivot voivasi välttää välilihan leikkauksen, hiero välilihaa raskauden aikana erityisellä hierontaöljyllä. Tämä auttaa välilihaa valmistautumaan vaativaan suoritukseen synnytyksen loppuvaiheessa, ja saatat jopa välttää episiotomian.

Mitä tulee raskauden aikaiseen kosmetiikkaan, lue aina jokaisen tuotteen koostumus huolellisesti. Vältä retinolia, jota akneiholle tarkoitetut tuotteet usein sisältävät. Suurempi retinolipitoisuus saattaa nimittäin häiritä sikiön kehitystä. Kesäaikaan vatsa kannattaa rasvata mineraalisuojaa hyödyntävällä aurinkovoiteella.

Vinkki! Milloin muulloin kuin herkkänä raskausaikana kannattaa kokeilla vain vähän ainesosia sisältävää luonnonkosmetiikkaa?

Katso koko teksti piilota teksti

Ja sitten synnyttämään

Viimeinen kolmannes on täällä ja sinulle se tarkoittaa vain yhtä asiaa. On aika pakata sairaalakassi! Tässä lista mukaan otettavista tavaroista.

    Älä unohda seuraavia dokumentteja:

  • äitiyskortti
  • kuvallinen henkilöllisyystodistus
  • Kela-kortti
  • mahdollinen synnytyssuunnitelma

 

Omaan kassiisi voit pakata tavanomaisten hygieniavälineidesi lisäksi pari pakettia terveyssiteitä sekä muutamat hengittävät kertakäyttöiset alushousut. Voit myös ottaa omaa pehmeämpää WC-paperia, joka on hellävaraisempaa aristaville paikoille. Erittäin suositeltavia ovat liivinsuojat, jotka estävät maidon tihkumisen vaatteisiin.

Vinkki! Ota numeroa isommat alushousut kuin mitä normaalisti käytät. Synnytyksen jälkeen ulkonäköä tärkeämpää on mukavuus.

Imetys on mystinen juttu. Aluksi se yleensä tekee hiukan kipeää, minkä vuoksi rinnanpäitä tulee hoitaa hyvin. Rasvaa niitä säännöllisesti kosteusvoiteella, mieluiten sellaisella, jota ei tarvitse pestä pois ennen imettämistä. Jos maidoneritys on runsasta, kannattaa hankkia rintapumppu, joka tuo välittömän helpotuksen ja auttaa ehkäisemään maidon pakkautumisen aiheuttamaa tulehdusta.

Vauvan kassiin pakkaa lähinnä säänmukaiset vaatteet kotimatkalle. Vauvan kotiin saapumista varten tulee hankkia etenkin vaippoja, vaipanvaihtotarvikkeita, vaatteita sekä tutti (mutta jos aiot imettää, vauvan on hyvä oppia imemistekniikka ennen tutin saamista).   Kannattaa pakata mukaan myös vauvaöljy, joka imeytyy paremmin kosteaan ihoon.

Vinkki! Vältä alussa pään yli puettavia vauvanvaatteita. Tästä suurin osa äideistä on samaa mieltä.

Katso koko teksti piilota teksti

Nyt olen äiti

Vihdoinkin vauva on saapunut kotiin, ja haette koko perheelle sopivaa päivärytmiä. Tätä hektistä ajanjaksoa helpottamaan on monia apuvälineitä. 

Vaipanvaihto tulee jonkin aikaa kuulumaan päivittäisiin rutiineihinne. Hellävaraisinta ja helpointa vauvan pesu on juoksevan haalean veden alla. Kun olette poissa kotoa, kätevimpiä ovat kosteuspyyhkeet. Vaippaihottumaan taipuvainen iho tarvitsee ilmakylpyjä ja säännöllistä rasvausta. Erittäin paljon hyötyä on perinteisistä sideharsovaipoista. Ne toimivat monikäyttöisenä vauvan pyyhkeenä.

Vinkki! Lapsen herkän ihon pyyhkimistä varten kannattaa hankkia bambuharsoja. Ne ovat paljon pehmeämpiä kuin puuvillaiset.

 

Vauvan nukkuessa äiti voi nauttia sellaisestakin luksuksesta kuin suihku! Itkuhälytin vain päälle ja kuuloetäisyydelle. Erityisesti lapsivuodeaikana on tärkeää käyttää intiimihygieniatuotteita, jotka eivät kirvele ja säilyttävät intiimialueiden luonnollisen pH-arvon. Entä sitten vauva? Kylvetä vauvaa vedessä, johon on lisätty öljyä, ja pese erityisen hyvin taipeet ja ihopoimut sekä leuan alta ja korvien takaa.

Olet varmasti jo täysin kotonasi imetysliiveissä. Ja jos taas et imetä, ei huolta. Vuosisadan keksintö on pullonlämmitin, joka pitää äidinmaidonkorvikkeen ja tarvittaessa myös ruoan sopivan lämpöisenä. Sille on käyttöä pitkään ja usein. Paitsi kotioloissa myös reissun päällä!

Katso koko teksti piilota teksti

Tunnetko nyt olevasi hivenen valmiimpi äitiyteen? Pidämme peukkuja ja toivotamme kaikkea hyvää uuteen elämänvaiheeseen <3