Miten taistella hiustenlähtöä vastaan
Hiustenlähtö on täysin normaali prosessi. Hiusten vaihtuminen on nimittäin jatkuva prosessi ja päivittäin saatamme menettää jopa sata hiusta.. Hiukset kasvavat tietyn ajan, lähtevät ja tulevat korvatuiksi uudella hiussukupolvella, joten noin 4–6 vuoden kuluessa hiuksemme uusiutuvat kokonaan. Yleistä on myös runsaampi hiustenlähtö keväällä ja syksyllä. Jos kuitenkin hiuksia alkaa yhtäkkiä lähteä enemmän, on se merkki siitä, että kehossa tapahtuu jotain. Kyse voi olla elimistölle tarpeellisten aineiden puuttumisesta ravinnossa, hormonaalisista muutoksista tai sairauden oireesta. Jos siis löydät tyynyltä tai harjasta suuren määrän hiuksia, havahdu. Miten hiustenlähtö pysäytetään?
Miksi hiukset lähtevät?
Paljon useammin kuullaan miesten hiustenlähdöstä, joka johtuu lähinnä geeneistä. Kyse on niin sanotusta androgeneettisesta kaljuuntumisesta eli hiusten lisääntyneestä herkkyydestä testosteronille, mikä vahingoittaa hiusjuuria. On kuitenkin totta, että hiustenlähtö on naisilla yhtä suuri ongelma ja tämä pätee kaikkiin ikävaiheisiin. Aina ei ole välttämättä kyse hormonaalisesta epätasapainosta tai raskaudenaikaisesta hiustenlähdöstä. Syitä hiustenlähtöön on monia ja usein niitä on etsittävä parinkin kuukauden takaa. Myös pienillä muutoksilla ja oikean syyn löytämisellä voidaan liiallinen hiustenlähtö pysäyttää.
Mikä vaikuttaa hiustenlähtöön?
- Geneettiset ominaisuudet (hiustenlähtö miehillä)
- Hormonaaliset muutokset vartalossa sekä alhainen estrogeenimäärä (hiustenlähtö synnytyksen jälkeen, vaihdevuosissa, murrosiässä)
- Ravinto, josta puuttuu vitamiineja ja ravintoaineita (alhainen raudan taso, A-vitamiinin tai seleenin puute)
- Liiallinen vitamiinien kulutus (esimerkiksi monivitamiinivalmisteita käytettäessä)
- Kilpirauhasen ongelmat (kilpirauhasen vajaa- tai liikatoiminta)
- Hiustenlähtö stressin vuoksi (mahdollinen hiustenlähdön syy sekä miehillä että naisilla, joka voi ilmetä jopa useita kuukausia voimakkaan stressin kokemisen jälkeen)
- Epäsopiva tai huonolaatuinen hiuskosmetiikka sekähiuksia rasittava käsittely (värjäys, muotoilu, usein toistuva hiusten lämpökäsittely)
- Sairastettu tulehdus
- Pitkäaikainen lippalakin ja hatun käyttäminen
- Hiusten letittäminen liian kireiksi leteiksi tai saparoiksi
- Elämäntyyli (tupakka, alkoholi)
- Lääkkeet (Hiustenlähtö on yksi monien lääkkeiden yleisimmistä sivuvaikutuksista ja jos näin käy, neuvottele lääkärisi kanssa lääkkeiden käytöstä.)
- Rajut dieetit
Syyt hiustenlähtöön lapsilla ovat erilaisia kuin aikuisilla. Lisääntynyttä hiustenlähtöä ilmenee yleensä vastasyntyneillä (4–7 kuukauden iässä) ja murrosiässä. Jos hiustenlähtö on kuitenkin runsasta, ota yhteys lastenlääkäriin.
Hiustenlähdön tyypit
Yleisesti voidaan jaotella 3 eri hiustenlähdön tyyppiä ja niiden avulla voidaan paremmin määritellä, millaisia tuotteita käyttää hiustenlähtöön ja mitä muuttaa.
- Geneettinen hiustenlähtö on yleisempää miehillä. Se on myös yleisin hiustenlähdön syy nuorilla miehillä, mutta se voi ilmaantua myös naisille vaihdevuosien aikana. Hiusten kasvuvaihe on lyhyempi, joten hiukset lähtevät nopeammin ja alkavat harventua. Miehillä hiukset lähtevät useimmiten ohimoilta tai heidän hiusrajansa nousee. Myöhemmin ilmenee hiustenlähtöä myös takaraivosta. Naisilla hiukset taas lähtevät päälaelta.
- Liiallinen hiustenlähtö aiheuttaa hiusten harvenemista koko pään alueella ja päänahka näkyy selvemmin. Siitä syystä yksittäisiä kaljuja kohtia ei ilmene. Tavallista on hiustenlähtö imettämisen tai raskauden aikana. Tällaista hiustenlähtöä voidaan ehkäistä nopeasti oikealla hiustenhoidolla vahvistamalla hiusjuuria hiustenlähtöön tarkoitetuilla tuotteilla.
- Tarkkarajaiset kaljut kohdat (pälvikalju) ilmenevät näkyvinä pyöreinä paljaina kohtina. Tällainen hiustenlähtö koskee lähinnä lapsia sekä nuoria tyttöjä ja poikia.
Kausittainen hiustenlähtö
Syksyllä ja keväällä voi ilmetä voimakkaampaa hiustenlähtöä. Tällainen hiustenlähtö koskee useammin naisia kuin miehiä. Mikä aiheuttaa kausittaista hiustenlähtöä?
- Hiusten kasvusykli kestää naisilla 2–6 vuotta ja miehillä se on hieman lyhyempi. Noin 85 % hiuksistamme on tässä ensimmäisessä vaiheessa, jota kutsutaan myös anageeniseksi vaiheeksi.
- Toinen vaihe, jota kutsutaan katageeniseksi vaiheeksi, kestää noin kaksi viikkoa ja se on vaihe, jossa hiustenkasvu pysähtyy. Noin 5 % hiuksistamme on tässä vaiheessa.
- Noin 10 % hiuksistamme on niin sanotussa telogeenisessa vaiheessa. Se on kasvusyklin viimeinen vaihe ja sen päätteeksi hiukset lähtevät ja uudet alkavat kasvaa.
Kesäkuukausina auringon, valon ja korkean lämpötilan vaikutuksesta viimeisessä, telogeenisessa vaiheessa, on enemmän hiuksia, mikä puolestaan aiheuttaa lisääntynyttä hiustenlähtöä lokakuussa ja marraskuussa eli tämän vaiheen lopussa. Se on täysin tavallinen ilmiö ja mikäli hiuksia harjatessasi huomaat lisääntynyttä hiustenlähtöä, lisää hiustenhoitoosi hiustenlähtöön tarkoitettu shampoo..
Miten ehkäistä hiustenlähtöä
- Lisää ruokavalioosi laaja valikoima elintarvikkeita, jotka sisältävät hiustenkasvua tukevia aineita (B-ryhmän vitamiineja, C-vitamiinia, rautaa, sinkkiä, magnesiumia).
- Lepää ja yritä raivata stressitekijät elämästäsi (liikunta, meditaatio).
- Käsittele hiuksia varovasti (älä pese hiuksia liian usein, vältä intensiivistä harjaamista sekä hiusten kiristämistä poninhännälle).
- Älä käytä liian usein fööniä, kiharrinta tai suoristusrautaa.
- Hiero hellävaraisesti päänahkaa verenkierron vilkastuttamiseksi.
- Käytä hiusvettä ja -kuureja hiustenlähtöä ehkäisemään.
Hiustenlähtöön tarkoitetut tuotteet
Käyttämällä hiustenlähtöön ja hiusten uudistumiseen tarkoitettuja tuotteita voidaan ehkäistä niiden harvenemista. Ennaltaehkäisyn kannalta on tärkeää suunnata hoito olemassa olevien hiusten vahvistamiseen, ja mitä aikaisemmin se aloitetaan, sen pitempään kauniit hiukset säilyvät. shampoon vaihtamisen hiustenlähtöön tarkoitettuun shampooseen tulisi olla ensimmäinen askel ja näin tulisi toimia heti, kun lisääntynyttä hiustenlähtöä havaitaan. Hiustenlähtöön tarkoitettuja tuotteita tulisi käyttää vähintään 4–7 viikon ajan, jotta hiuksilla ja juurilla olisi aikaa reagoida hoitoon.
Mitä käyttää hiustenlähtöön?
- Shampoo hiustenlähtöön stimuloi hiusjuuria ja antaa hiuksille kiiltoa ja volyymiä. Samalla se auttaa pitämään hiukset terveempinä. Hiero shampoota kosteaan päänahkaan vähintään 1–3 minuutin ajan.
- Hiuskuuri, joka yleensä on aminexilliä ja vitamiineja sisältävien tiivisteampullien muodossa, tukee uusien hiusten kasvua.
- Seerumi hiustenlähtöön ravitsee hiusjuuria ja lisää hiusten tervettä ulkonäköä.
- Hiusvesi liialliseen hiustenlähtöön stimuloi juuria ja estää hiusten harvenemista.
Suositut ainesosat hiustenlähtöön tarkoitetuissa tuotteissa
- Takiaisuute stimuloi päänahan mikroverenkiertoa ja vaikuttaa hiustenlähtöä ehkäisevästi.
- Sahapalmu estää DHT:n muodostumisen (syy perinnölliseen hiustenlähtöön).
- Kofeiini stimuloi karvatuppien kasvua.
- Sinkki vahvistaa hiusjuuria ja edistää uusien hiusten kasvua.
- Stemoxydine aktivoi epäaktiiviset karvatupet.
- Nokkonen lieventää ihotulehdusta, mikä on usein syynä krooniseen hiustenlähtöön.
- Prosyanidilla on antioksidanttisia ja hometta ehkäiseviä vaikutuksia.
- Kardemummaöljy stimuloi päänahan verenkiertoa.
- Minttu-uutteet tukevat hiustenkasvua.
- Karnitiini-tartraatti lisää energiaa päänahkaan, vahvistaa ja aktivoi hiusjuuria.
Milloin on tarvetta kiinnittää huomiota asiaan?
Jos olet selvittänyt hiustenlähdön syyn ja käyttänyt hiustenlähtöön tarkoitettua kosmetiikkaa, mutta hiusten harveneminen jatkuu yli 3 kuukautta ? Siinä tapauksessa suosittelemme kääntymistä ammattilaisen puoleen. Mitä aikaisemmassa vaiheessa aloitat ongelman ratkaisemisen, sen helpompaa on pysäyttää hiustenlähtö.
Ehkäise hiustenlähtöä oikealla hoidolla, tasapainoisella ravinnolla ja hellävaraisella käsittelyllä. Notino.fi -verkkokaupasta löydät parhaat shampoot, seerumit ja hiusvedet hiustenlähtöön! Aloita hoito jo tänään ja nauti kauniista tuuheista hiuksista.