Mine põhisisu juurde

Atooppinen Ihottuma

Noin 30% maailman väestöstä kärsii siitä. Ensimmäiset atooppisen ihottuman merkit ilmenevät vauvoilla heidän elämänsä ensimmäisinä kuukausina. Se on yleisintä lapsilla. 10 vuoden iässä atooppinen ihottuma yleensä katoaa, mutta joskus tämä krooninen ja tulehduksellinen ihosairaus kestää aikuisiälle asti.

Miltä atooppinen ihottuma näyttää?

Atooppinen ihottuma esiintyy yleisimmin vauvoilla. Punaisia, toisinaan tihkuvia rakkuloita esiintyy erittäin kuivalla iholla, mikä saa ihottuman vaivaamia ihmisiä raapimaan ihoa jatkuvasti. Tämä johtaa ihottuman pahenemiseen.

Ongelman laajuus vaihtelee henkilöittäin – sitä voi esiintyä otsassa, kulmakarvoissa, kaulassa, vartalossa ja jopa käsissä ja jaloissa, etenkin polvissa ja kyynärpäissä. Jos haluat tietää, miten tunnistaa vauvojen atooppinen ihottuma turvallisesti, mene lääkäriin tai ihotautilääkäriin heti, kun ensimmäiset oireet ilmenevät. Atooppinen ihottuma vaatii pitkäaikaista hoitoa.

Potilaalla ei ole epämiellyttäviä kutisevia rakkuloita koko ajan; tautia on kaksi vuorottelevaa vaihetta – latenssiaika (piilevä vaihe) ja leimahdukset, kun tila huononee. Nämä voivat johtua stressistä tai viileästä, kuivasta säästä. Siksi kesän lämpö ja kostea sää voivat lievittää atooppista ihoa.

Katso koko teksti piilota teksti

Atooppisen ihottuman syyt

Tämä tauti ei ole tarttuva, mutta johtuu usein geneettisestä taipumuksesta allergisiin reaktioihin, kuten astma, heinänuha tai konjunktiviitti.

 • Atooppista ihottumaa esiintyy noin 50 prosentilla lapsista, joiden vanhemmista vähintään toinen on allerginen.
 • Jos molemmat vanhemmat ovat allergisia, todennäköisyys kasvaa 80%.

Perinnöllisyyden ohella, atooppiseen ihottumaan vaikuttaa myös ympäristö. Voimakkaasti saastuneet kaupungit myötävaikuttavat ihottumaan.

Atooppiselle iholle on ominaista ihon huono suojatoiminto. Suojakerros ei suojaa ihoa riittävästi, minkä seurauksena iho on herkkä (hauras). Tästäkin syystä niin tavallinen asia kuin kylpy voi olla epämiellyttävä kokemus atooppisesta ihottumasta kärsiville. Ei ainoastaan kylvyn aikana, vaan päivittäistenkin toimintojen aikana, allergeenit voivat joutua iholle ja aiheuttaa tulehdusta ja kutinaa. Tämä johtaa toistuvaan raapimiseen ja ihon suojakerroksen vaurioittamiseen.

Katso koko teksti piilota teksti

Mikä auttaa atooppiseen ihottumaan

Vaikka atooppista ihottumaa ei voida parantaa kokonaan, oireiden lievittämiseen, tai piilovaiheen pidentämiseen on useita vaihtoehtoja. Tähän sisältyy kortikosteroidi- ja immunosuppressantihoidot, merenrantavierailut, atooppisen ihon omaavien ihmisten perussääntöjen noudattaminen ja tietenkin päivittäinen ihonhoitorutiini.

Kosmetiikka atooppiselle iholle ja oikeaan ihonhoitoon

Atooppinen iho on ensisijaisesti erittäin kuiva ja kutiseva. Siksi on tärkeää varmistaa, että se on kosteutettu sekä leimahduksen että piilovaiheen aikana, mikä voi pidentää tätä aikaa. Kokeile kosteuttavaa voidetta tai salvaa atooppiselle ihottumalle, jotka soveltuvat myös lapsille, ja varmista, että iho on pehmennetty ja kosteutettu. Valitse aktiiviset aineosat, kuten omega-6-rasvahapot ja likokalkoni A pitääksesi iho joustavana ja notkeana.

Kylpysäännöt atooppiselle iholle

 • Kylpyveden lämpötilan tulee olla korkeintaan 33 ° C.
 • Kylpysi ihanteellisen pituuden tulisi olla 3–5 minuuttia.
 • Käytä kylvyssäsi saippuavapaita tuotteita. Käytä ihanteellisesti kosmetiikkaa atooppiselle iholle, jolla on fysiologinen pH. Valitse puhdistavat öljyt ja geelit herkälle iholle.
 • Älä käytä sieniä tai käsineitä, jotka ärsyttävät ihoa.
 • Kylvyn jälkeen huuhtele itsesi hyvin ja kuivaa iho hankaamatta.
 • Levitä atooppiselle iholle tarkoitettua vartalovoidetta heti kylvyn jälkeen ja kosteuta kasvosi atooppiselle iholle tarkoitetulla kasvovoiteella.

Katso koko teksti piilota teksti

Atooppisen ihottuman hoito

Yksi mahdollisuus ainakin osittaiseen atooppisesta ihottumasta eroon pääsemiseen on lääkärin määräämät kortikosteroidit. Kortikosteroidit hoitavat ihon tulehdusta, mutta niitä tulisi määrätä vain lyhytaikaisesti akuutille tulehdukselle.

Paikalliset immunosuppressantit, jotka vaientavat ei-toivotun immuunivasteen vaikutetulla alueella, ovat hellävaraisempia kuin kortikosteroidit. Viime vuosina tutkijat ovat kehittäneet uusia lääkkeitä auttamaan aikuisia ja lapsia atooppisen ihottuman hoidossa.

Atooppisen ihottuman luonnollinen hoito

Atooppisen ihottuman torjumiseksi luonnollisella tavalla suositellaan mutakylpyjä, lesehauteita, Kuolleenmeren suolaa, hamppuöljyä tai turvetta. Ihottuman hoitoon suositellaan myös merenrantamatkoja ja arkielämän perussääntöjen noudattamista.

Katso koko teksti piilota teksti

Muita vinkkejä atooppisesta ihottumasta eroon pääsemiseksi

Merenrantaretket

Merivedellä on suotuisa vaikutus atooppisen ihottuman oireisiin. Matkan merenrannalle tulisi kestää ihanteellisesti kaksi viikkoa, jotta atooppinen iho tottuisi meriveteen. Matkan aikana sinun tulee muistaa enemmän kuin koskaan suojautua auringolta. Käytä esimerkiksi lasten aurinkovoidetta atooppiseen ihottumaan, joka on mahdollisimman lempeä.

Atooppisen ihon perussäännöt:

 • Leikkaa kyntesi. Pitkät kynnet rohkaisevat raapimista ja voivat myös lisätä infektion mahdollisuutta.
 • Vältä pölyä ja punkkeja. Niitä löytyy matoista, patjoista ja verhoista. Tuuleta säännöllisesti.
 • Älä käytä synteettisiä kankaita tai lakanoita – iho hikoilee ja kutisee. Luonnolliset materiaalit, kuten puuvilla ovat parempi vaihtoehto.
 • Käytä mietoa pesuainetta ja vältä huuhteluainetta.
 • Vältä suoraa aurinkoa kello 11.00-16.00. Ennen kuin lähdet ulos aurinkoon, käytä tuotetta korkealla SPF: lla.
 • Vähennä maitotuotteita, pähkinöitä ja äyriäisiä. Ne voivat laukaista leimahduksia.
 • Vältä tupakan ja sikarin savua ja alkoholia.
 • Nuku tarpeeksi ja yritä välttää stressiä.

Katso koko teksti piilota teksti