Mine põhisisu juurde

Tali-ihottuma

Vaaleanpunertavat läiskät, hilseilevä iho ja jatkuva kutina. Epämiellyttävä, tali-ihottumaksi kutsuttu ihosairaus piinaa jopa 5 % väestöstä. Tali-ihottuma on krooninen sairaus, eikä siksi ole olemassa tyhjentävää vastausta siihen, miten päästä tali-ihottumasta eroon lopullisesti. Sen oireita voi kuitenkin tietyssä määrin lievittää. Lue tästä, mikä siihen tehoaa.

Mitä on tali-ihottuma

Tali-ihottuma eli seborrooinen ihottuma (dermatitis seborrhoica) on krooninen ihosairaus, joka voi puhjeta missä iässä tahansa – vauvasta aikuiseen. Tali-ihottuman syntyyn vaikuttaa Malassezia-suvun hiiva. Sitä on normaalisti iholla, ja se käyttää ravinnokseen talia. Hiivan päästessä lisääntymään liikaa puhkeaa iholla tulehdus, johon iho reagoi kiihdyttämällä solujen muodostusta ihon pintakerroksessa. Kuolleesta ihosolukosta syntyy tali-ihottuman tyypillisin oire – hilse, karsta tai hiutaleet iholla.

Mistä tali-ihottuman tunnistaa

Tali-ihottuma ilmaantuu tyypillisesti kohtiin, joissa on runsaasti talirauhasia – päänahkaan, rintaan ja kasvoille kulmakarvojen yläpuolelle tai nenän ympärille. Tali-ihottuman oireisiin kuuluvat vaaleanpunertavat läiskät ja kellanruskeina hiutaleina hilseilevä iho. Iho myös ärtyy helposti ja kutisee.

Tali-ihottuman diagnosointi ei ole helppoa, sillä se sotketaan usein hilseeseen, lasten atooppiseen ihottumaan tai allergiareaktioon. Jos olet epävarma, käy kokeneen ihotautilääkärin vastaanotolla saadaksesi täsmällisen diagnoosin ja suosituksen sopivista ihonhoitotuotteista.

Vauvojen tali-ihottuma eli karsta

Vauvan tali-ihottuma ilmenee karstana, jota joskus kutsutaan kehtolakiksi. Aluksi päälaki alkaa hilseillä ja myöhemmässä vaiheessa päälaelle ilmaantuu kellanruskeita hiutaleita, jotka usein leviävät myös muualle, esimerkiksi korviin, kulmiin, rintaan tai vaippa-alueelle.

Katso koko teksti piilota teksti

Mikä pahentaa tali-ihottumaa

Tali-ihottumalle ei ole yhtä tiettyä syytä. On kuitenkin useita riskitekijöitä, jotka pahentavat tali-ihottuman oireita. Yleisimpiin kuuluvat:

 • henkinen stressi, liiallinen rasitus ja väsymys,
 • taipumus rasvoittuvaan päänahkaan,
 • mieshormonien liiallinen eritys,
 • immuunijärjestelmän heikentyminen,
 • iholla normaalisti esiintyvien hiivojen liiallinen lisääntyminen sekä herkistyminen niille,
 • kuiva ja kylmä sää,
 • B-ryhmän vitamiinien puute,
 • perinnöllinen alttius,
 • tiettyjen lääkkeiden käyttö,
 • epäsopivien kosmeettisten aineiden käyttö (esim. alkoholia tai öljyjä sisältävät),
 • epäterveelliset elämäntavat.

Katso koko teksti piilota teksti

Mikä tehoaa tali-ihottumaan

Vaikka tali-ihottuma on krooninen sairaus ja taistelu hilseilyä vastaan elämänmittainen riesa, tiettyjä periaatteita noudattamalla ja tali-ihottumaan soveltuvia tuotteita käyttämällä voit lievittää oireita merkittävästi. Parhaan hoidon tali-ihottumaan suosittelee aina lääkäri.

Tali-ihottuman lääketieteellinen hoito

Tali-ihottuman oireiden ollessa vakavampia lääkäri yleensä kirjoittaa potilaalle kortikoideja sisältäviä hoitotuotteita, jotka hillitsevät tulehdusta nopeuttaen ihon elpymistä. Kortikoideja sisältäviä tuotteita tulee käyttää vaurioituneisiin kohtiin ainoastaan paikallisesti, eikä koskaan viimeisen käyttöpäivän jälkeen. Muista myös, että kortikoideilla voi olla useita haittavaikutuksia, kuten ihon heikentyminen, minkä vuoksi niiden käyttö tulee rajoittaa vain välttämättä vaadittavaan aikaan.

Joissakin tapauksissa ihotautilääkäri kirjoittaa myös antimykoottisia lääkkeitä (kuten mikonatsolia, ketokonatsolia tai siklopiroksia), jotka vaikuttavat hiivoja vastaan, tai antibiootteja, joiden kanssa hän suosittelee rautaa, sinkkiä ja B-vitamiiniyhdistettä.

Kosmetiikkatuotteet tali-ihottumaan

Olipa tali-ihottuma kiusanasi hiuspohjassa, kasvoilla tai vartalolla, valitse erittäin herkälle tai allergiselle iholle tarkoitettua dermokosmetiikkaa, mieluiten juuri tali-ihottumaan tarkoitettua. Millaista sen tulisi olla?

 • Valitse kollageenia sisältäviä tuotteita, jotka ovat hajusteettomia ja alkoholittomia, eivätkä sisällä mahdollisesti ärsyttäviä ainesosia.
 • Panosta tali-ihottumaan tarkoitettuihin shampoihin ja voiteisiin, jotka sisältävät antimikrobisia ainesosia, kuten salisyylihappoa, rikkiä, seleeniä, tervaa tai sinkkiä. Ne lievittävät tali-ihottuman akuutteja oireita ja minimoivat niiden uusiutumisriskin hoidon päätyttyä.
 • Jos tali-ihottumaa on hiuspohjassasi, käytä koostumukseltaan geelimäisiä shampoita, jotka eivät rasvoita päänahkaa. Parhaita ovat tali-ihottumaan tarkoitetut erikoisshampoot, jotka ehkäisevät hiivojen liiallista leviämistä ja tulehduksen pahenemista.
 • Silloin tällöin voit vaihdella tali-ihottumaan tarkoitettuja shampoita tai voiteita, sillä ajan kuluessa saatat huomata niiden menettävän tehoaan.
 • Jos sinulla on rasvaista hilsettä hiuksissasi, kokeile hamppuöljyä sisältävää shampoota, joka imeytyy helposti, eikä rasvoita päänahkaa.
 • Älä käytä kasvojen ja vartalon pesuun tavallista saippuaa, joka saattaa ärsyttää ihoa. Kokeile synteettisiä eli saippuattomia pesunesteitä tai -paloja. Voit myös puhdistaa ihon silloin tällöin hellävaraisella, herkälle iholle tarkoitetulla misellivedellä.
 • Lue aina käyttöohje huolellisesti, jotta kaikki tuotteet toimisivat oikein. Esimerkiksi jotkin tali-ihottumaan tarkoitetut shampoot eivät välttämättä sovellu pitkäaikaiseen käyttöön tai niiden suositeltu vaikutusaika on pidempi.

Katso koko teksti piilota teksti

Muita vinkkejä tali-ihottuman hoitoon

 • Syö terveellisesti. Valitse ruoka-aineita, jotka sisältävät runsaasti vitamiineja ja kivennäisiä, etenkin sinkkiä, seleeniä, B-ryhmän vitamiineja sekä lisäksi omega-3-rasvahappoja ja probiootteja, joita saa myös ravintolisistä. Tali-ihottuman oireita voi helpottaa jättämällä ruokavaliosta pois makeat ja rasvaiset ruoat sekä eläinperäiset rasvat.
 • Noudata säännöllistä henkilökohtaista hygieniaa käyttämällä mietoja, rasvattomia, neutraaleja tai lievästi happamia pesugeelejä sekä tali-ihottumaan tarkoitettuja shampoita.
 • Käytä hengittäviä vaatteita, jotka on valmistettu luonnonmateriaaleista, kuten bambusta, puuvillasta tai hampusta.
 • Vähennä stressiä, joka voi pahentaa tali-ihottuman oireita, ja huolehti riittävästä levosta ja rentoutumisesta.

Katso koko teksti piilota teksti

Miten hoitaa vauvan karstaa

Oikeasta menettelystä kannattaa keskustella neuvolassa tai lastenlääkärin kanssa. Lasten tali-ihottumaan ei käytetä samoja tuotteita kuin aikuisilla. Mitä pitää ottaa huomioon?

 • Käytä ainoastaan hellävaraisia, hajusteettomia lasten tuotteita. Pese hiukset hellävaraisella, karstaan tarkoitetulla shampoolla.
 • Älä revi päänahan hiutaleita irti väkisin, vaan hiero päätä hellästi sienellä. Jo irronneet hiutaleet voit irrottaa varovasti vauvan karstaharjalla.
 • Päänahan rauhoittamiseen ja kutinan helpottamiseen käytä erityisiä karstaan tarkoitettuja emulsioita ja voiteita, jotka lievittävät punoitusta ja helpottavat hiutaleiden kampaamista päänahasta.

Päivittäisellä hygienialla, ongelmakohtien hoitamisella ja sopivalla ravinnolla vauvan tali-ihottuma paranee yleensä spontaanisti muutamassa viikossa tai kuukaudessa. Ole vain kärsivällinen.

Katso koko teksti piilota teksti