Kölninvesi

Parhaiten myyvät

Eau de Cologne: tutustu kölninvesien maailmaan

Kevyt tuoksu kesäiseen virkistykseen, työtapaamiseen ja urheiluun. Sitä kaikkea on kölninvesi. Kölninvesi yhdistetään yleensä virkistävään miesten tuoksuun, notino.fi -verkkokaupasta löydät myös laajan valikoiman kölninvesiä naisille sekä unisex-kölninvedet.

Mikä on kölninvesi?

Kölninvesi ( Eau de Cologne) on kevyt tuoksu, joka sisältää 3–5 % tuoksuesansseja noin 70-prosenttisessa alkoholissa. Ja juuri pienempi tuoksupitoisuus kuin tuoksuvedessä tai toilettivedessä tekee siitä ihanteellisen tuoksun mihin tahansa tilaisuuteen. Pienemmän tuoksuvien ainesosien määrän vuoksi sinun ei tarvitse pelätä ylilyöntejä kölninveden annostelun kanssa. Voit levittää sitä myös raikastamaan vartaloa, hiuksia tai vaatteita, ja päivän mittaan voit milloin tahansa lisätä tuoksua.

Ero miehille tarkoitetun kölninveden ja partaveden välillä

  • Kölninvettä käytetään tuoksun levittämiseen iholle. Erotuksena perinteiseen partaveteen miehille tarkoitettu kölninvesi ei sisällä ihoa hoitavia ainesosia. Levitä sitä samalla tavalla kuin tuoksuvettä tai toilettivettä niihin kohtiin iholla, joilla pulssi tuntuu, kuten kaulalle, ranteisiin, kyynär- ja polvikuoppiin.
  • Partavesi taas sisältää aktiivisia ainesosia, jotka rauhoittavat, kosteuttavat ja raikastavat ihoa sekä sulkevat ihohuokosia parranajon jälkeen. Partavettä käytetään vasta-ajetuille kasvoille ja sen tärkein tehtävä on ihon hoit. Miellyttävä tuoksu on vasta toisella sijalla.

Kölninveden historia

Kölninvedet syntyivät 1700-luvun alussa – aikana, jolloin ensimmäiset parfymöörit sekoittivat parfyymejä asiakkaiden mieltymysten mukaan ja tuoksua käytettiin lähinnä kylvyn sijasta hajun peittämiseen.

Ensimmäiset kölninvedet syntyivät vuonna 1709 kuuluisan parfymöörin Giovanni Maria Farinan käsissä, joka perusti Kölnissä maailman vanhimman nykyisin toimivan parfymerian. Farina sekoitti sitruuna-, appelsiini-, mandariini, limetti-, seetri- ja bergamottiöljyä ja niin syntyi ihmevesi (aqua mirabilis) ulkoiseen ja sisäiseen käyttöön. Kunnianosoitukseksi asuinkaupungilleen hän nimesi uuden tuoksun EchtKölnisch Wasser. Yhden pullon hinta tätä ihmevettä, jonka etiketissä on tyypillisesti punainen tulppaani, vastasi noihin aikoihin yrityksen työntekijän puolen vuoden palkkaa.

Farinan kölninvesi kuuluu unisex-tuoksuihin ja sitä käytti myös Napoleon Bonaparte, joka kuulemma tarvitse kokonaisen pullollisen päivässä. Sitä eivät voineet vastustaa myöskään kuningatar Viktoria ja Metternichin herttua ja paljon myöhemmin sitä käyttivät myös Bill Clinton ja prinsessa Diana.

Sen valmistusta jatkaa samalla reseptillä jo kahdeksas sukupolvi Farinoita, joka vaalii tuoksun tarkan koostumuksen salaisuutta edelleen. Kölninvesi on nykyään yleisnimitys kaikille parfyymeille, jotka sisältävät vähäisen prosenttimäärän tuoksuvia ainesosia.

Kölninveden valmistus on kiinnostanut eniten Ranskassa, missä sitä valmistaa perinteisellä reseptillä myös kuuluisa yritys Rognet-Gallet. Farinan inspiroima unisex-kölninvesi on ollut markkinoilla jo vuodesta 1806 nimellä Roger-Gallet Jean Marie Farina.

Jaottelun sukupuolen mukaan miesten ja naisten tuoksuihin aloitti vasta mainonnan alkaminen 1900-luvulla. Naisille ja miehille tarkoitettujen tuoksujen valikoima laajeni ja nykyisin voidaan valita parfyymeja halutun voimakkuuden lisäksi juhla- ja -iltakäyttöön sekä rentoon menoon.

Suosittu kölninvesi 4711

Tunnetuin Farinan Eau de Colognen seuraajista on kölninvesi 4711 Original. Sitä valmistaa maailmankuulu yritys Mülhens. Numeron 4711 tuoksu sai yrityksen aikaisemman omistajan talon mukaan. Tuoksu on tosin hieman nuorempi kuin Farinan kölninvesi, mutta sen resepti tulee kartusiaanimunkilta, joka lahjoitti vastanaineelle Mühlensin pariskunnalle reseptin ja määritti siten heidän tulevaisuutensa useaksi sadaksi vuodeksi. Suurin osa seuraavista kölninvesistä on johdettu juuri tästä reseptistä.

Veden 4711 ensimmäisiä sävyjä ovat appelsiini, bergamotti ja sitruuna, tuoksun ytimessä ruusu, neroli ja rosmariini. Tuoksu päättyy basilikan ja myskin sävyihin. Puhtautta ja raikkautta korostava täydellinen sekoitus vaikuttaa erittäin henkevältä ja harmoniselta.

Tämä perinteinen kölninvesi ilmestyi markkinoille vuonna 1792 ja on siten sananmukaisesti useiden sukupolvien hyväksi havaitsema. Tuoksussa on aina sama resepti, eikä muutosta ole tapahtunut edes sen pakkauksessa, joka korostaa sen ainutlaatuisuutta.

Kölninvesi nykyään

Naisten ja miesten kölninvedet nauttivat suurta suosiota edelleenkin. Nykyisin ovat erittäin suosittuja unisex-kölninvedet, jotka eivät ole liian makeita tai mausteisia. Voit kokeilla esimerkiksi unisex-kölninvettä tunnetulta italialaiselta niche-brändiltä Aqua di Parma.

Notino.fi -verkkokaupasta löydät laajan valikoiman virkistäviä Eau de Cologneja. Löydä sieltä omasi.