8 yleisintä kysymystä SPF:stä – ja vastaukset niihin
Mikä on SPF ja mitä eroa on eri suojakertoimilla – alle 25, 30–50 ja 50+?
Lyhenne SPF (Sun Protection Factor eli aurinkosuojakerroin) kertoo, kuinka pitkään voit oleskella auringossa turvallisesti ihosi fototyypin perusteella. Mitä suurempi luku SPF-merkinnässä on, sitä pidempään voide suojaa ihoa auringon UVB-säteilyltä. Esimerkiksi, jos ihosi palaa 10 minuutissa, SPF 15 pidentää suoja-aikaa 150 minuuttiin. SPF 50 antaa suojan jopa 8 tunniksi.
SPF-arvo määrittää myös, kuinka hyvin voide suodattaa UVB-säteilyä, joka voi aiheuttaa terveysriskejä, kuten ihon palamista, aurinkoallergioita ja äärimmäisissä tapauksissa ihosyöpää. Esimerkiksi: SPF 10 estää 90 % UVB-säteilystä SPF 30 suodattaa 97 % UVB-säteilystä SPF 50 torjuu 98 % UVB-säteilystä
Kuinka usein ja milloin SPF:ää tulisi levittää parhaan suojan saavuttamiseksi?
Aurinkosuojan teho ei riipu vain siitä, kuinka kauan aurinkovoide kestää laskennallisesti – tärkeää on myös se, mitä teet ja voiko jokin heikentää sen suojaavaa vaikutusta. Esimerkiksi uimisen, urheilun (hikoilun) tai ihon kuivaamisen jälkeen suositellaan aina aurinkosuojan lisäämistä. Jos haluat olla täysin varma, että ihosi on suojattu, aurinkovoidetta kannattaa lisätä noin kahden tunnin välein.
Miten hoitaa ihoa oikein auringonoton jälkeen, jotta rusketus säilyisi mahdollisimman pitkään?
Tärkeintä on pitää iho kosteutettuna ja saada terve, maltillinen rusketus. Pikaisesti hankittu rusketus puolestaan johtaa ihon nopeaan kuoriutumiseen, eikä pronssinen sävy kestä kauaa.
Ihon kosteutuksessa tärkeitä ovat: aurinkovoide, rusketusöljyt riittävä vedenjuonti after sun -hoito
Auringonoton jälkeen ota suihku haaleassa vedessä käyttäen kosteuttavaa saippuaa (pese hellävaraisesti pois aurinkovoiteen jäämät) ja sen jälkeen levitä after sun -voidetta tai -öljyä. Ihosta tulee kauniisti kosteutettu, kimmoisa ja pehmeä. Tässä on suora yhteys – mitä enemmän kosteutusta annat ihollesi, sitä pidempään rusketus kestää.
Mikä ero on mineraali- ja kemiallisen aurinkosuojan välillä ja miten ne toimivat?
Mineraali-SPF (perustuu sinkkioksidiin ja titaanidioksidiin) muodostaa iholle suojaavan kerroksen, joka heijastaa UV-säteet kuin peili. Kemialliset UV-suodattimet imevät säteilyn sisäänsä ja muuntavat sen lämmöksi ihon sisällä.
Entä miten SPF-voiteet tulisi levittää kasvoille? Kemiallinen SPF tulee levittää puhtaalle ja kuivalle iholle, jotta se pääsee imeytymään ihoon, kun taas mineraalisuodattimet, jotka muodostavat fyysisen kerroksen ihon pinnalle, levitetään vasta ihonhoitorutiinin viimeisessä vaiheessa.
Miksi käyttää SPF:ää ympäri vuoden, vaikka aurinko ei paistaisikaan?
Ihon ikääntymistä edistävät UVA-säteet läpäisevät pilvet ja lasin. Siksi ihosi tarvitsee suojaa, vaikka ulkona ei näyttäisikään rantasäältä. Sama pätee, vaikka viettäisit suurimman osan ajasta autossa tai työpisteesi olisi ikkunan ääressä. Lyhyesti sanottuna: älä unohda aurinkovoidetta, vaikka aurinko ei paistaisikaan.
Miksi on tärkeää suojata hiuksia UV-säteilyltä ja miten se tehdään?
Aurinko ei vaikuta negatiivisesti vain ihoon, vaan myös hiuksiin. UVA-säteet tunkeutuvat syvemmälle hiuksiin ja hajottavat keratiinia, mikä kuivattaa ja heikentää hiuksia. UVB-säteet puolestaan vaikuttavat pinnalla, vahingoittaen hiuksen suomukerrosta eli sen suojaavaa kerrosta. Tämä johtaa karheisiin hiuksiin, haaroittuneisiin latvoihin ja kiillon menetykseen. Paras suoja auringolta hiuksille on UV-suojasuihke ja hattu tai huivi. Bonus? Näytät kuin olisit astunut ulos muotilehden sivulta.
Mitä eroa on UVA- ja UVB-säteilyllä?
UVA-säteily (A = Ageing) vanhentaa ihoa UVA-säteet tunkeutuvat syvälle ihoon ja aiheuttavat ihon ikääntymistä, ryppyjä, elastisuuden menetystä ja pigmenttiläiskiä. Säteilyä on ilmassa ympäri vuoden – se läpäisee pilvet sekä auton tai toimiston ikkunat.
UVB-säteily (B = Burning) polttaa ihoa UVB-säteet vaikuttavat ihon pintakerroksiin ja aiheuttavat auringonpolttamia, punoitusta sekä tulehdus- tai allergisia reaktioita. Niillä on merkittävä rooli myös ihosyövän synnyssä. UVB-säteily on voimakkainta kesällä ja keskipäivällä, mutta se ei läpäise lasia.
Vahingoittavatko aurinkovoiteet koralliriuttoja?
Kyllä, on todisteita siitä, että jotkut aurinkovoiteissa yleisesti käytetyt kemikaalit (kuten oksibentsoni ja oktinoksaatti) voivat vaikuttaa negatiivisesti koralliriuttoihin ja merielämään. Jos haluat suojella luontoa, valitse mieluummin mineraaliaurinkovoiteet tai aurinkovoiteet, joiden kyljessä lukee "reef safe" eli koralliystävällinen.
Ole tarkkana! Jotkin matkakohteet (esim. Havaiji, Palau tai Thaimaa) ovat jopa kieltäneet aurinkovoiteet, jotka eivät ole "reef safe" eli riutoille turvallisia.
SPF 25 ja alle – tutustu tuotteisiin, joissa on matalampi suojakerroin