Mine põhisisu juurde

Lasten hampaiden hoito

Ajatteletko niin, että maitohampaat putoavat joka tapauksessa pois, joten niiden hygienian suhteen ei tarvitse olla turhan tarkkana? Se ei pidä paikkaansa. Vanhemmat ovat vastuussa lastensa hampaiden kunnosta, ja niiden hoitoa ei tule aliarvioida. Lapsena saatu oppi auttaa myöhemmin säästämään sievoisen summan rahaa.
 
Tilapäiset hampaat joutuvat kovaan koetukseen. Niitä käytetään puremiseen ja hienontamiseen, ja niillä on merkittävä rooli puheen ja oikeanlaisen purennan kehityksessä. Kukaan ei halua lapselleen tummentuneita ja huonokuntoisia hampaita! 
 
Ensimmäisen hampaan puhkeaminen on tärkeä tapahtuma. Valitettavasti sitä edeltää monta lapsen (ja usein myös aikuisen) itkun täyttämää yötä. Hampaiden puhkeaminen on varsin kivuliasta. Nykyään lapsen kipua voi lievittää monenlaisilla apuvälineillä, kuten ienöljyllä, viilentävällä geelillä tai puruleluilla. Näppärän avun saa laittamalla purulelun pariksi tunniksi jääkaappiin tai pakastimeen.

Karies on yleisin tulehduksen aiheuttama hammassairaus

Ensimmäisistä hampaista kannattaa huolehtia erityisen hyvin. Tiesitkö, että karies on kaikkein yleisin infektiosairaus? Se rasittaa vastustuskykyä ja altistaa vieressä olevat hampaat infektioille. Puhdas hammas on terve hammas, joka ei pääse reikiintymään. Ennaltaehkäisevä hoito tulee myös huomattavasti edullisemmaksi kuin ongelmien hoito hammaslääkärissä.
Miten tämä sitten tehdään? Itse asiassa se onnistuu varsin helposti. Lapsen hampaiden harjaus tapahtuu hyvin samalla tavalla kuin aikuisilla. Ainoastaan välineet vastaavat lapsen ikää. 
Ensimmäisten hampaiden ilmestyttyä on aika aloittaa niiden huolellinen ja säännöllinen harjaus. Kaksivuotiaaksi asti puhdistukseen riittää pieni, sormeen asetettava sormiharja. Viimeistään kahden vuoden iästä lähtien on syytä ottaa käyttöön laadukas hammasharja ja -tahna.
Niitä ei kannata valita sattumanvaraisesti, mutta anna lapsen valita harjan väri ja hammastahnan maku. Kun lapsen toiveet otetaan huomioon, lapsi innostuu asiasta itsekin enemmän. Lapsi ymmärtää samalla itsekin hampaidenhoidon tärkeyden. Saatavilla on myös hampaidenhoitoon liittyviä opetusleluja. 

Harja ja harjaustekniikka

Valitse lapselle pienipäinen harja, jossa on suorat ja pehmeät harjakset. Hammasväliharjoja ja hammaslankaa ei lapselle kuitenkaan tarvitse hankkia. Ensimmäisten hampaiden välit ovat riittävän suuret, joten hammasvälituotteiden voi antaa odottaa hampaiden vaihtumiseen asti.
Kuudenteen ikävuoteen asti lapsen hampaidenpesussa päärooli on aikuisella. Panosta huolellisuuteen ja tee viimeistelevä harjaus vielä jonkin aikaa kuudennen ikävuoden jälkeenkin. Jos se on mahdollista, puhdista hampaat yhdessä lapsen kanssa. Myös tässä käytännön esimerkki toimii parhaiten. 
Se, missä kulmassa lapsen hampaat harjataan, ei ole tärkeintä. Tärkeää on sen sijaan olla painamatta liikaa. Sopivin on pyörivä liike, joka muistuttaa auringon piirtämistä. Ruoantähteitä jää yleensä eniten hampaiden ja ikenien väliin. Opeta lasta aloittamaan harjaus ylähampaista ja jatkamaan sen jälkeen alahampaisiin. Jos alahampaat pestään ensin huolellisesti, niihin voi sen jälkeen valua likaa ylähampaista. 
Kun lapsi on oppinut käyttämään käsikäyttöistä hammasharjaa, voit antaa hänen käyttää sähköhammasharjaa. On todennäköistä, että lapsi pitää sähköhammasharjan käyttöä hauskempana. 

Hammastahna fluorilla vai ilman?

Lapsella tulee olla myös oma hammastahna. Lasten hammastahna eroaa fluoripitoisuudeltaan huomattavasti aikuisten tahnasta.
Fluori on hyväksi hammaskiilteelle, sillä se vahvistaa sitä ja vähentää bakteerien lisääntymistä. Fluorin ongelmallisuus lasten hammastahnoissa johtuu siitä, että lapset eivät sylje hammastahnaa pois sen hyvän maun vuoksi. Suuri fluoripitoisuus altistaa fluoroosille, joka näkyy hampaissa ensin valkoisina ja myöhemmin keltaruskeina laikkuina. Ne eivät valitettavasti ole vain kosmeettinen ongelma, vaan ne heikentävät hampaiden kestävyyttä kariesta vastaan.
Lasten tarvittava fluorin päiväannos on melko helppo saada tavanomaisista elintarvikkeista. Fluoria sisältävät erityisesti kala, viljat, maito, maitotuotteet ja esimerkiksi saksanpähkinät.
Jos olet etsimässä ensimmäistä hammastahnaa lapsellesi, mieti, pystyykö lapsi sylkäisemään tahnan pois vai ei.

Vähintään kahdesti päivässä kahden minuutin ajan

Ota lasten suuvesi käyttöön vasta viidennen ikävuoden jälkeen eli silloin, kun voit olla varma siitä, että lapsi ei niele suuvettä, vaan pystyy sylkäisemään sen pois kokonaan.
Harjaa hampaat kaksi kertaa päivässä, mieluiten kahden minuutin ajan. Koska piristys on aina tervetullut lisä, hanki ajastin. Yksinkertaisimmillaan kyse on tiimalasista, jonka avulla harjaukseen tarvittavat 120 sekuntia tuntuvat kuluvan nopeasti.
Muista myös säännölliset hammaslääkärikäynnit ensimmäisen kerran yhden vuoden iässä ja sen jälkeen puolen vuoden välein. Älä koskaan pelottele lapsia hammaslääkärillä: hammaslääkärikäynti on erottamaton osa terveydestä huolehtimista.