Ohjeet oikeaoppiseen imettämiseen
Millaisen asennon ja tekniikan valitset, ja kuinka pitkään, kuinka usein ja mitä tulee imetysaikana syödä? Opi kaikki imettämisestä ja selvitä, mitä kaikkea siihen tarvitset.
Useimmat vastasyntyneiden äidit nauttivat imettämisestä. On kuitenkin totta, että imettämiseen liittyy paljon erilaisia ohjeita, joissa oletuksena usein on, että kaikki sujuu juuri niin kuin pitää.
Aluksi
Vastasyntynyt vauva on hyvä asettaa rinnalle heti syntymän jälkeen, sillä silloin hänen imurefleksinsä on erittäin voimakas ja sinulla on hyvät mahdollisuudet saada vauva imemään ilman suurempia ongelmia. Älä hämmästy, jos ensimmäisinä päivinä (joskus jopa viikkoina) imetys sattuu, sillä rinnat eivät yksinkertaisesti ole vielä tottuneet imettämiseen ja tarvitsevat aikaa sopeutua uuteen tilanteeseen. Hanki siis valmiiksi varastoon hoitavaa nännivoidetta, jonka halvin versio on jokaisesta apteekista löytyvä puhdas lanoliini.
Maitorauhaset tuottavat aluksi kolostrumia eli ensimaitoa, joka on ainutlaatuinen sekoitus juuri vauvalle tuotettuja vitamiineja. Muutamien päivien kuluttua rauhaset alkavat tuottaa äidinmaitoa, joka on lapsen luonnollisin ravinto ensimmäisten elinkuukausien aikana.
Katso koko teksti
Entä jos maidontuotanto on vähäistä?
Älä vaivu epätoivoon tilanteen stressaavuudesta huolimatta, jos maitoa ei erity tarpeeksi. Yritä helliä vauvaa ja leperrellä runsaasti, sillä juuri äidin ja lapsen välinen yhteys käynnistää usein imetyksen. Voit myös ottaa yhteyttä imetysneuvontaan, mistä saat varmasti apua.
Siitä huolimatta käy välistä niin, että maitoa ei vain erity tai sitä on yksinkertaisesti liian vähän. Siinä tapauksessa markkinoilta löytyy runsas valikoima äidinmaidon korvikkeita. Suhtaudu asiaan siis rennosti. Sitä paitsi tärkeintä on, ettei lapsella ole nälkä.
Mitä tulee ja ei tule syödä imetysaikana
Pyri alusta alkaen välttämään ilmavaivoja aiheuttavia elintarvikkeita. Ehkä kotonasi on vauva, jota ei tippaakaan haittaa parsakaalikeitto höystettynä hernesoseella tuore leipä kyytipoikanaan, mutta todennäköisempää on, että kyseisestä ateriasta seuraa vatsavaivojen aiheuttama itkuntäyteinen yö.
Siirry asteittain ilmavaivoille altistavaan ruokavalioon. Huomaat kyllä itse, mikä sopii omalle lapsellesi parhaiten.
Muista kuitenkin ruokaillessasi, että vauvasi syö sitä, mitä sinäkin. Syö siis laadukasta valkoista ja punaista lihaa, kalaa, hedelmiä ja vihanneksia, riisiä, perunoita tai vaikkapa vehnänleseitä. Juo imettäville äideille sopivaa teetä, hiilihapotonta vettä tai tuoremehuja.
Miten pitkään on hyvä imettää?
Tähän kysymykseen ei ole oikeaa vastausta. Toiset sanovat, että hampaiden puhkeaminen on luonnon tapa ilmoittaa, että on aika siirtyä kiinteään ruokaan, ja että imetys on hyvä lopettaa vähitellen yhden vuoden ikään mennessä. Toiset äidit taas imettävät jopa kolme tai viisikin vuotta ja ovat myös tyytyväisiä.
On kuitenkin täysin hyväksyttävää ja oikein, mikäli et halua imettää. Se on täysin sinun oma valintasi. Imetys on erittäin luonnollinen asia, mutta se voi myös aiheuttaa masennusta ja alakuloa. Toimi oman mielesi mukaan, äläkä pelkää pitää kiinni näkemyksestäsi.
Miten helpottaa imetystä
Ensimmäiset päivät ja viikot vastasyntyneen kanssa ovat erittäin tunteellisia. Se näkyy vaikkapa niin, että kuullessasi vauvan itkua (olipa se sitten oma tai vieras lapsi) tai nähdessäsi kuvia koiranpennuista tai pesuainemainosten ihanneperheistä, rinnat alkavat automaattisesti erittää maitoa. Tällöin on hyvä pitää rintaliiveissä kertakäyttöisiä tai pestäviä liivinsuojuksia, jotka keräävät maidon ja ehkäisevät paidan kastumista.
Imetysliivit ovat myös tärkeät, sillä ne nopeuttavat ja helpottavat imetystä. Samoin toimivat kivuliasta imetystä helpottavatimetyslaput, jotka auttavat myös, mikäli nännit ovat laakeat tai hyvin terävät.
Jos maitoa erittyy liikaa, nopeimman avun tarjoaa rintapumppu. Toisaalta sinun on myös hyvää muistaa, että mitä useammin pumppaat, sitä enemmän maitoa erittyy. Rintapumppu voi siis myös olla ratkaisu vähäiseen maidoneritykseen.