Mine põhisisu juurde

Mikä auttaa vihloviin hampaisiin

Yksi hampaisiin liittyvistä ongelmista, jonka voimme poistaa itse kotikonstein, on hampaiden vihlonta. On tietenkin tiedettävä, miten. Päihitä vihlonta oikealla hoidolla! Tässä muutama toimiva vinkki herkkien hampaiden hoitoon ja sopivien tuotteiden valintaan.

Jokainen on ainakin joskus kokenut sen ikävän tunteen, kun hammas on kosketusarka. Kylmä, kuuma ja makea sattuvat. Hampaiden harjaaminen on painajaista. Joskus tämä on seurausta suuhygienistillä käynnistä tai hampaiden valkaisusta, mutta myös liian voimakkaasta harjaamisesta. Alttiimpia herkistymiselle ovat paljaat hammaskaulat (kohdat, joissa ikenet vetäytyvät) ja lisäksi myös ikenet.

Tämä vaivaa kutsutaan ammattilaiskielellä dentiinin hypersensitiivisyydeksi. Parhaiten auttaa siis käynti hammaslääkärillä, mutta siihen ei aina ole aikaa. Ajan saamiseen voi mennä niin kauan, että saattaa olla parempi löytää ratkaisu itse.

 

Hampaiden vihlonta on varsin yleinen vaiva. Se johtuu ikenien vetäytymisestä ja kiilteen kulumisesta, jolloin hampaan dentiinikerros paljastuu. Dentiiniä on kiilteen ja ikenien alla, jossa herkät hermosyyt sijaitsevat. Lopuksi tarvitaan vain ulkoinen ärsyke, kuten kylmä juoma, joka ärsyttää hermoja. Me tunnemme sen lyhyenä, mutta voimakkaana kipuna.

Katso koko teksti piilota teksti

Herkkien hampaiden ensiapu

Paras keino ehkäistä hampaiden vihlontaa on perusteellinen ja säännöllinen suuontelon hygienia sopivilla hammas- ja hammasväliharjoilla, hammaslangalla ja suuvedellä. Onko kaikki tämä kunnossa ja silti hampaitasi vihloo?

Liika varautuminen ei ole haitaksi. Jokaisen tulisi tietää, miten rauhoittaa äkillistä hampaiden vihlontaa ja mitä kannattaa olla käden ulottuvilla. Meiltä saat ensiavun erityisillä apuvälineillä.

Miten rauhoittaa vihlovat hampaat

1. Vaihda hammasharjasi mahdollisimman pehmeään ja hellävaraisimpaan. Sama pätee sähköhammasharjoihin – valikoimaamme kuuluu myös vaihtopää vihloville hampaille. Esimerkiksi Sonicare Sensitive -harjan vaihtopään keskiosan harjakset ovat ultrapehmeitä ja niin hellävaraisia myös erittäin herkille hampaille ja ikenille, että paljaista ja herkistyneistä hammaskauloista kärsivätkin ylistävät niitä.

2. Hammastahna vihloville hampaille sekä herkille hammaskauloille tehoaa ja tuo helpotuksen kipuun välittömästi. Lisäksi se elvyttää ja vahvistaa hammaskiillettä, suojaa hampaita reikiintymiseltä ja sisältää hampaiden terveydelle tärkeitä kivennäisaineita. Valikoimamme on todella laaja.

3. Tehosta vihloville hampaille tarkoitetun hammastahnan vaikutusta erityisillä, runsaasti kalsiumia tai fluoria sisältävillä geeleillä.

4. Vähennä voimaa, äläkä pese vihlovia hampaita liian rajusti. Jos kuulut hampaitaan yli kahdesti päivässä pesevään vähemmistöön, vähennä pesukertoja tilapäisesti.

5. Pese vihloville hampaille tarkoitetulla hammastahnalla hampaiden lisäksi aina myös ikenet, jotka ovat bakteeripesä.

6. Vältä liian kylmiä, kuumia tai makeita juomia. Tämä pätee kaikkeen muuhunkin, mitä laitat suuhusi. Kylmä jäätelöannos kuuman espresson jälkeen ei ole se, mitä vihlovat hampaasi kaipaavat.

Jos hampaiden vihlonta jatkuu kaikista toimenpiteistä huolimatta, on aika käydä hammaslääkärillä. Vihlonnan takana voi olla myös reikä, jonka vain ammattilainen osaa hoitaa kuntoon.