Aurinkoallergia

Yllättivätkö sinua kutisevat pahkurat tai ihon punoitus heti auringonsaannin jälkeen? Tämä on selvä merkki aurinkoallergiasta – tästä vaivasta kärsii noin viidesosa ihmisistä. Toiset ihmiset kärsivät aurinkoihottumasta usein ja toistuvasti, toiset taas kokevat sen vain muutaman kerran elämässään. Kun olet kerran kokenut allergisen reaktion auringolle, pystyt jatkossa tunnistamaan merkit heti.

Mikä aiheuttaa aurinkoallergiaa?

Allergisen reaktion auringonvalolle pääasiallinen syy on liiallinen altistuminen ultraviolettisäteilylle UVA ja jossain määrin myös UVB, joka tunkeutuu ihon läpi ja vahingoittaa ihosoluja. Iho reagoi auringonvaloon immuunivasteella, joka yleensä ilmenee punoituksena ja infektiona.

Aurinkoihottuma voi pahentua tietyistä ihonhoitoainesta, ja myöskin lääkkeistä, jotka lisäävät valoherkkyyttä ja ihon herkkyyttä yleisesti. Näihin kuuluvat jotkut antibiootit, kemoterapialääkkeet, mäkikuisma, lääkkeet korkeaan verenpaineeseen tai hormonaaliset ehkäisyvalmisteet. Aina tarkista ohjeista tietoa valoherkkyydestä.

What Does Sun Allergy Look Like?

Sun allergy manifests for instance as skin redness, itchy rash from sun exposure, or festering blisters on your back, shoulders, arms, your chest, and the tops of your feet. Even though it most often affects women between 20 and 40 years of age with pale or sensitive skin, it can happen to anyone regardless of age or gender.

Depending on the intensity of sunlight and other factors, the skin reactions can vary. Some of the most common types of sun allergy are polymorphous light eruption, Mallorca acne, and photoallergic eruption.

Katso koko teksti piilota teksti

Yleisimmät ihon reaktiot aurinkoon

Polymorfinen valoihottuma (PLE)

PLE on allergisen reaktion auringonvalolle yleisin muoto. Tämä reaktio, jota yleensä kutsutaan yksinkertaisesti aurinkoallergiaksi tai aurinkoihottumaksi, esiintyy usein keväällä, kun olet altistanut ihosi auringolle pitkän talven jälkeen eikä ihosi ei ole siihen valmis. Siksi saatat saada aurinkoihottumaa useammin keväällä kuin esimerkiksi kesän lopussa, kun ihosi on jo tottunut aurinkoon ihon ”paksuuntumiseksi” kutsutun ilmiön ansiosta.

PLE:n yleisimpiä oireita ovat punoittava iho, kutisevat näpyt tai tihkuvat rakkulat. Oireet ilmenevät tuntien, joskus päivien sisällä, auringolle altistumisen jälkeen – jokainen tapaus on hieman erilainen. Kun oireita esiintyy, ne tulevat takaisin samassa muodossa, mikä helpottaa allergian tunnistamista ja sen hoitoa.

Mallorca Acne

The infected zits are reminiscent of standard acne or even PLE. This type of reaction comes about based on the intensity of sunlight as well as emulsifiers and preservatives in the skin care you’re using.

Photoallergic and Phototoxic Reactions

They depend on the intensity of UV light and are also affected by medication like antibiotics, antidepressants with St John’s wort, or various foods (citruses, celery, figs). They manifest as infected and itchy areas on the skin.

Katso koko teksti piilota teksti

Mikä auttaa aurinkoallergiaa vastaan? Ennalta valmistautuminen!

Ei ole mahdollista välttää auringonvaloa täysin – itse asiassa tarvitset aurinkoa D-vitamiinin syntetisoimiseen ihossa. Jos haluat suojautua kevään äkilliseltä auringonvalolta, sinun on vähennettävä ihosi altistumista auringonvalolle. Voit tehdä sen muutamalla tavalla:

 • Käytä aurinkovoiteita korkealla SPF:llä UVA:ta ja UVB:tä vastaan. Luota aurinkoallergiaan erikoistuneisiin aurinkovoiteisiin luotettavilta brändeiltä kuten La Roche-Posay,Eucerin, Avène, ja Bioderma, joiden tuotteet ovat dermatologisesti testattuja.
 • Levitä aurinkovoiteesi uudelleen kahden tai kolmen tunnin välein, jos ihosi altistuu auringolle. Älä unohda, että vesi saattaa häiritä tuotteen suojaavaa toimintaa.
 • Sinun tulisi käyttää myös auringon jälkeistä hoitoa ja kosteuttaa ihoasi. Paras valinta ovat tuotteet, jotka sisältävät aloe veraa tai pantenolia.
 • Your diet should include foods or supplements that are rich in calcium, selenium, zinc, and beta-Carotene.
 • Don’t forget to hydrate! Ideally by using moisturising products with aloe vera, but also through drinking enough liquids.
 • Stay mostly away from the sun between 11 in the morning and 4 in the afternoon.
 • Increase your sun exposure gradually to help your skin get accustomed to it – just like with cold baths.
 • Choose clothes that will protect you from the sun: ideally darker colours and materials that are not too thin.
 • Try products with beta-Carotene and vitamins E or C to help your skin tan more easily.

Katso koko teksti piilota teksti

What to Do When You Have a Sun Allergy?

Have you already experienced pimples, blisters, or skin redness? Irritated skin can be very itchy, plus it really doesn’t look great. If you’re interested in getting rid of your sun allergy, try a few tips and tricks that might help you prevent allergic reactions:

 • Apply cold compress to sunburnt areas.
 • Use baby powder on suppurating blisters.
 • Cover up affected areas with clothing.
 • Take a shower in freshwater after swimming in the ocean.
 • You can reduce or prevent sun rash by using medication designed for various types of allergies. These are, among others, Clarityn, Benadryl or Piriteze.

Katso koko teksti piilota teksti

Aurinkoallergia
Suodatin
Hintaluokka

saakka

Sukupuoli / Ikäryhmä
Arviointi
 •   1
Parhaiten myyvät