Mine põhisisu juurde

Aurinkoallergia

Yllättivätkö sinua kutisevat pahkurat tai ihon punoitus heti auringonsaannin jälkeen? Tämä on selvä merkki aurinkoallergiasta – tästä vaivasta kärsii noin viidesosa ihmisistä. Toiset ihmiset kärsivät aurinkoihottumasta usein ja toistuvasti, toiset taas kokevat sen vain muutaman kerran elämässään. Kun olet kerran kokenut allergisen reaktion auringolle, pystyt jatkossa tunnistamaan merkit heti.

Mikä aiheuttaa aurinkoallergiaa?

Allergisen reaktion auringonvalolle pääasiallinen syy on liiallinen altistuminen ultraviolettisäteilylle UVA ja jossain määrin myös UVB, joka tunkeutuu ihon läpi ja vahingoittaa ihosoluja. Iho reagoi auringonvaloon immuunivasteella, joka yleensä ilmenee punoituksena ja infektiona.

Aurinkoihottuma voi pahentua tietyistä ihonhoitoainesta, ja myöskin lääkkeistä, jotka lisäävät valoherkkyyttä ja ihon herkkyyttä yleisesti. Näihin kuuluvat jotkut antibiootit, kemoterapialääkkeet, mäkikuisma, lääkkeet korkeaan verenpaineeseen tai hormonaaliset ehkäisyvalmisteet. Aina tarkista ohjeista tietoa valoherkkyydestä.

Miltä aurinkoallergia näyttää?

Aurinkoallergia ilmenee esimerkiksi ihon punoituksena, auringonvalon aiheuttamana kutisevana ihottumana, tai selässä, hartioissa, käsivarsissa, rinnassa ja jalkojen yläosissa esiintyvinä rakkuloina. Vaikka se vaikuttaa useimmiten 20–40 vuotiaisiin naisiin, joilla on vaalea tai herkkä iho, sitä voi esiintyä kenellä tahansa iästä tai sukupuolesta riippumatta.

Auringonvalon voimakkuudesta ja muista tekijöistä riippuen ihoreaktiot voivat vaihdella. Yleisimpiin aurinkoallergiatyyppeihin kuuluu valoihottuma (PLE), Mallorcan akne ja fotoallerginen purkautuminen.

Katso koko teksti piilota teksti

Yleisimmät ihon reaktiot aurinkoon

Polymorfinen valoihottuma (PLE)

PLE on allergisen reaktion auringonvalolle yleisin muoto. Tämä reaktio, jota yleensä kutsutaan yksinkertaisesti aurinkoallergiaksi tai aurinkoihottumaksi, esiintyy usein keväällä, kun olet altistanut ihosi auringolle pitkän talven jälkeen eikä ihosi ei ole siihen valmis. Siksi saatat saada aurinkoihottumaa useammin keväällä kuin esimerkiksi kesän lopussa, kun ihosi on jo tottunut aurinkoon ihon ”paksuuntumiseksi” kutsutun ilmiön ansiosta.

PLE:n yleisimpiä oireita ovat punoittava iho, kutisevat näpyt tai tihkuvat rakkulat. Oireet ilmenevät tuntien, joskus päivien sisällä, auringolle altistumisen jälkeen – jokainen tapaus on hieman erilainen. Kun oireita esiintyy, ne tulevat takaisin samassa muodossa, mikä helpottaa allergian tunnistamista ja sen hoitoa.

Mallorcan akne

Infektoituneet näppylät muistuttavat tavallista aknea tai jopa PLE:tä. Tämäntyyppiseen reaktioon vaikuttaa auringonvalon voimakkuus sekä emulgointiaineet ja säilöntäaineet käyttämässäsi ihonhoidossa.

Fotoallergiset ja fototoksiset reaktiot

Ne riippuvat UV valon voimakkuudesta, ja niihin vaikuttaa myös lääkitys, kuten antibiootit, masennuslääkkeet, joissa on mäkikuismaa, tai erilaiset ruuat (sitrushedelmät, selleri, viikunat). Ne ilmenevät infektoituneina ja kutisevina alueina iholla.

Katso koko teksti piilota teksti

Mikä auttaa aurinkoallergiaa vastaan? Ennalta valmistautuminen!

Ei ole mahdollista välttää auringonvaloa täysin – itse asiassa tarvitset aurinkoa D-vitamiinin syntetisoimiseen ihossa. Jos haluat suojautua kevään äkilliseltä auringonvalolta, sinun on vähennettävä ihosi altistumista auringonvalolle. Voit tehdä sen muutamalla tavalla:

 • Käytä aurinkovoiteita korkealla SPF:llä UVA:ta ja UVB:tä vastaan. Luota aurinkoallergiaan erikoistuneisiin aurinkovoiteisiin luotettavilta brändeiltä kuten La Roche-Posay, Eucerin, Avène, ja Bioderma, joiden tuotteet ovat dermatologisesti testattuja.
 • Levitä aurinkovoiteesi uudelleen kahden tai kolmen tunnin välein, jos ihosi altistuu auringolle. Älä unohda, että vesi saattaa häiritä tuotteen suojaavaa toimintaa.
 • Sinun tulisi käyttää myös auringon jälkeistä hoitoa ja kosteuttaa ihoasi. Paras valinta ovat tuotteet, jotka sisältävät aloe veraa tai pantenolia.
 • Ruokavalion tulisi sisältää ruokia tai lisäravinteita, joissa on runsaasti kalsiumia, seleeniä, sinkkiä ja beetakaroteenia.
 • Älä unohda nesteytystä! Ihannetapauksessa käytä kosteuttavia tuotteita aloe veran kanssa, mutta älä myöskään unohda juoda tarpeeksi nesteitä.
 • Pysy poissa suorasta auringonvalosta kello 11 ja 16 välillä.
 • Lisää auringolle altistumistasi vähitellen. Tämä auttaa ihoasi tottumaan aurinkoon – se on sama asia kuin astuminen kylmään veteen.
 • Valitse vaatteet, jotka suojaavat sinua auringolta: mieluiten tummat värit ja materiaalit, jotka eivät ole liian ohuita.
 • Kokeile tuotteita, joissa on beetakaroteenia ja E- tai C-vitamiineja auttaaksesi ihoasi ruskettumaan entistä helpommin.

Katso koko teksti piilota teksti

Mitä tehdä jos sinulla on aurinkoallergia?

Oletko kokenut näppylöitä, rakkuloita tai ihon punoitusta? Ärtynyt iho voi olla hyvin kutiseva, eikä se näytä hyvältä. Jos haluat päästää eroon aurinkoallergiastasi, kokeile joitain neuvoja ja vinkkejä, jotka voivat auttaa sinua estämään allergisia reaktioita:

 • Käytä kylmähaudetta auringon polttamille alueille.
 • Käytä vauvantalkkia märkiviin rakkuloihin.
 • Peitä vahingoittuneet alueet vaatteilla.
 • Ota suihku makeassa vedessä meressä uinnin jälkeen.
 • Voit vähentää tai ehkäistä aurinkoihottumaa käyttämällä lääkkeitä, jotka on suunniteltu erityyppisille allergioille. Näitä ovat muun muassa Clarityn, Benadryl tai Piriteze.

Katso koko teksti piilota teksti