Mine põhisisu juurde

Miten valita sähköhammasharja?

Sooninen, oskilloiva vai magneettinen iO-hammasharja? Herkille hampaille vai tehokkaaseen valkaisuun? Lue, miten valitset parhaiten itsellesi sopivan harjan.
 
Kaikki sähköhammasharjatyypit ovat ominaisuuksiltaan yksiselitteisesti parempia kuin tavallinen manuaalinen hammasharja, siitä ei ole epäilystäkään. Mainittujen tyyppien merkittävin ero on liikekuviossa, jolla harjaspää puhdistaa hampaat.
 
Sähköhammasharjat tuottavat monta kymmentä tuhatta mikroliikettä minuutissa, ja ne ovat huomattavasti tehokkaampia kuin käsikäyttöiset hammasharjat. Mikäli et osaa vielä päättää, mikä teknologia sinun kannattaa valita, voit tehdä valinnan seuraavien suositusten perusteella:
 
  • Tarkkaa ja syvää puhdistusta varten kannattaa valita oskilloiva hammasharja.
  • Hellävaraisen puhdistuksen takaavat pehmeästi värähtelevät sonic-hammasharjat.
  • Jos haluat näiden molempien yhdistelmän, kokeile magneettista hammasharjaa, jossa on hyödynnetty iO-teknologiaa.

Sonic-hammasharja

Sonic-hammasharjan toiminta perustuu korkeataajuuksiseen ylös- ja alaspäin suuntautuvaan sooniseen pyyhintään, jossa harja värähtelee erittäin nopeasti ja pehmeästi. Tällainen liike on täydellinen hellävaraiseen mutta samalla huolelliseen plakin pyyhkimiseen hampaiden ja ikenien pinnasta. Tämä hammasharjatyyppi sopii niin lapsille kuin herkistä hampaista kärsiville aikuisillekin. Harjaspään muoto on yleensä kapea ja pitkänomainen.

Oskilloiva hammasharja

Oskilloiva hammasharja toimii vastaavalla tavalla, mutta kuten nimikin paljastaa, sen liikesuunta ei ole ylös ja alas, vaan liike on pyörivää. Se liikkuu edestakaisin mikroskooppisen pienin liikkein, ja siksi tässä harjatyypissä onkin useimmiten pyöreä harjaspää. Monet oskilloivalla ja pyörivällä teknologialla varustetut harjat liikkuvat pyörivän liikkeen lisäksi myös eteen ja taakse. Ne ovat siksi hieman tavallista tehokkaampia hampaiden tummentumien poistossa (esimerkiksi kahvin tai punaviinin aiheuttamat tummentumat).

Magneettinen iO-hammasharja

Magneettinen hammasharja, jossa on hyödynnetty iO-teknologiaa, löytyy tällä hetkellä ainoastaan Oral-B:n tuotevalikoimasta. Siinä yhdistyvät mikrovärähtelevien kuitujen energia ja pyöreä harjaspää, joka on hammaslääkärien kehittämä. Harjaspään muodoltaan se on oskilloiva harja ilman pulssiliikettä eteen ja taakse, ja sen liikevoiman lähteenä on magneettimoottori. Pakkaukseen sisältyy myös magneettilaturi.

Säästä aikaa

Sähköhammasharjan merkittävimpiin etuihin kuuluu myös suositellun puhdistusajan pituus. Se on 2–3 minuuttia eli huomattavasti lyhyempi aika kuin käsikäyttöisellä hammasharjalla. Vaikka sähköhammasharja säästäisi vain yhden minuutin ajastasi päivässä, vuoden mittaan kokonaisajaksi kertyy 6 tuntia! Lyhyempi puhdistusaika auttaa myös kehittämään säännöllisen hampaidenpuhdistusrutiinin.

Lapset

Kokonaisuudessaan sähköhammasharjan käyttö on tavanomaisen harjan käyttöä hauskempaa, ja siten hampaita puhdistetaan usean minuutin ajan lähes huomaamatta. Arvosteluissa kerrotaan usein, että lapsetkin pitävät sähköhammasharjoista tavallisia harjoja huomattavasti enemmän. Jos siis haluat välttyä päivittäiseltä taistelulta pienen alligaattorilapsesi kanssa, anna hänelle syntymäpäivä- tai joululahjaksi sähköhammasharja.

Toimi seuraavasti

Jotta saavuttaisit parhaan mahdollisen tuloksen, on tärkeää noudattaa oikeanlaista puhdistustekniikkaa. Unohda raivoisa heiluttelu sinne tänne, jonka jäljiltä hammasharja näyttää lähinnä noidan luudalta. Sähköhammasharja tekee työn puolestasi. Riittää, että asetat sen kohdalleen ja huolehdit siitä, että kosketat sillä jokaisen hampaan jokaista kohtaa.

Jokaisen hammasharjatyypin kohdalla pitää paikkansa se, että hampaiden puhdistus aloitetaan aina ylähampaista. Syy siihen on yksinkertainen: jos puhdistaisimme ensin alahampaat, niihin siirtyisi likaa ylähampaita puhdistettaessa.

 

Harja asetetaan ensin takahampaille ja sen annetaan puhdistaa jokaista hammasta muutaman sekunnin ajan. Ihanteellinen alue on hampaan ja ikenen välinen alue, sillä siinä on eniten epäpuhtauksia. Puhdista huolellisesti ulkokaari, sisäkaari ja purupinnat.

Monessa sähköhammasharjassa on sisäänrakennettu paineanturi, joka ilmoittaa, jos harjaa painetaan liikaa. Useimmissa harjoissa on myös ajastin, joka mittaa hampaiden huolelliseen puhdistukseen tarvittavan ajan. Osa harjoista on myös mahdollista yhdistää älysovellukseen, joka näyttää reaaliajassa, miten hampaidenpesu sujuu.

Jos valitset sähköhammasharjan, valintasi osuu aina oikeaan. Käsikäyttöinen hammasharja kannattaa ottaa mukaan reppuun vain siinä tapauksessa, että olet menossa pidemmäksi aikaa sähköttömään paikkaan. Sähköhammasharja pysyy ongelmitta ladattuna jopa usean päivän ajan, mutta kun siitä jossain vaiheessa väistämättä loppuu virta, on vanhasta kunnon käsikäyttöisestä kumppanista suuri apu.

Katso koko teksti piilota teksti