Mine põhisisu juurde

Skvalaani kosmetiikassa

Jos olet joskus jo tavannut käyttämissäsi tuotteissa kosmetiikan ainesosaa nimeltä “skvalaani” ja kenties etsinyt siitä tietoakin, olet saattanut törmätä käsitteisiin “squalane” ja “squaline”. Jos luulit kyseessä olevan yhden ja saman ainesosan, olet erehtynyt. Yhden kirjaimen erolla on nimittäin perustavanlaatuinen merkitys yhdisteen stabiiliuteen. Siispä ennen skvalaanin vaikutuksista kertomista paneudumme vielä skvalaanin ja skvaleenin eroon.

Skvalaani (squalane) on skvaleenin hydrogenoitu muoto. Skvaleeni on lipidi (rasva), jota esiintyy luonnollisesti iholla talirauhastemme erittämänä. Skvaleeni ei kuitenkaan ole tarpeeksi stabiili käytettäväksi ihonhoitotuotteissa, minkä vuoksi sitä muokataan kestävämmäksi. Täten muokattua skvaleenia kutsutaan skvalaaniksi – jota siis löytyy ihon- ja hiustenhoitotuotteista.

Skvalaanin ominaisuudet

Koska kosmetiikassa käytetty skvalaani jäljittelee ihomme luonnollisia öljyjä, on se erittäin tehokas aine. Kyseessä on ensiluokkainen, kosteuttava anti age -ainesosa kaikille ihotyypeille. Samalla se on erittäin kevyt öljy, joka sopii erinomaisesti osaksi säännöllistä ihonhoitoasi. Skvalaani ei tunnu rasvaiselta ja se kosteuttaa ihoa rasittamatta sitä, toisin kuin osa öljyistä ja öljypohjaisista tuotteista.

 

Skvalaanin vaikutukset iholla

  • Pehmentää ja silottaa ihoa.
  • Auttaa ylläpitämään ihon luonnollista suojakerrosta.
  • Rauhoittaa kuivaa ja ärtynyttä ihoa sekä vähentää punoitusta.
  • Kosteuttaa, lukitsee kosteuden ihoon muodostamalla suojakerroksen ihon pinnalle.
  • Säätelee talineritystä, minkä vuoksi sopii myös henkilöille, joilla on akneen taipuvainen rasvoittuva iho.
  • Voimakkaiden antioksidanttisten ominaisuuksiensa ansiosta skvalaani myös tasoittaa ihon sävyä sekä vaalentaa tummia läiskiä.

Skvalaanin vaikutukset hiuksiin

  • Auttaa lukitsemaan kosteuden hiuksiin ja kosteuttaa kuivia hiuksia rasittamatta niitä.
  • Antaa hiuksille lämpösuojan auringon säteilyä vastaan sekä suoristusrautaa tai kiharrinta käytettäessä.
  • Auttaa vahvistamaan hiuksia ja lisää niiden kiiltoa.

Skvalaania sisältävä kosmetiikka

Suosituimpia ihonhoitotuotteita on skvalaaniöljy. Etsi aina kuitenkin mieluiten 100 % skvalaaniöljyä ja vältä tarpeettomia lisäaineita. Erittäin suosittuja ovat myös skvalaania sisältävät kasvoseerumit, naamiot tai silmänympärysvoiteet. Skvalaania voit käyttää huoletta päivittäin, puhdistetulle ja kasvovedellä käsitellylle iholle. Jos otat skvalaanin osaksi säännöllistä rutiiniasi, muista lisätä sen jälkeen aurinkosuojavoidetta.

Skvalaani sopii erinomaisesti kuivalle, ärtyneelle ja herkälle iholle sekä kuiviin hiuksiin. Koska kyseessä on kuitenkin ei-komedogeeninen öljy, sopii se kaikille ihotyypeille – myös rasvoittuvalle ja ongelmaiholle.

Vinkki: Jos käytät retinolia, voit käyttää skvalaania ennen sitä ehkäistäksesi mahdollista ihoärsytystä.

Skvalaanin käyttö oli kosmetiikkateollisuudessa aiemmin kiistanalaista – se valmistettiin nimittäin hainmaksaöljystä. Nykyään suurin osa kosmetiikkayrityksistä käyttää kuitenkin ainoastaan kasviperäistä skvalaania, jota saadaan oliiveista, riisistä tai sokeriruo’osta. Kyseessä on siis kaiken huipuksi vegaaninen ainesosa.

Tee ihostasi pehmeämpi ja suojaa sitä haitallisilta ulkoisilta vaikutuksilta skvalaania sisältävillä tuotteilla! Tutustu myös muihin kosmetiikan ainesosiin, kuten niasiiniamidiin, peptideihin tai keramideihin.

Katso koko teksti piilota teksti